• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 14.6°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 14.9°C
  0 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.7°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  1 BF
  97%

Βιβλιοκριτική: Σεξισμός και αρρενωπότητα στη ραπ - Η τέχνη σε ζωντανή σχέση με την κοινωνία

 • A-
 • A+

Η στροφή που υπάρχει στη φουκωική σκέψη τα τελευταία (πολλά!) χρόνια σε ακαδημαϊκό και, κυρίως, εξωακαδημαϊκό επίπεδο είναι σημαντική και, σε κάθε περίπτωση, στο τρέχον αρθράκι δεν υπάρχει πρόθεση για εμβάθυνση που να ξεφεύγει από τα όρια της κοινής γνώσης: Από τις κοινωνίες της κυριαρχίας έγινε μετάβαση στις κοινωνίες της πειθαρχίας (χώροι μόνιμου εγκλεισμού: από οικογένεια και σχολείο μέχρι το εργοστάσιο και τη φυλακή) και, στη συνέχεια, σε εκείνες του ελέγχου. Η Δίκη του Κάφκα, για παράδειγμα, εντάσσεται στο μεταίχμιο των δύο πρώτων μορφών της κοινωνίας. Οι εγκλεισμοί συνεχίζουν αλλά σε άλλη μορφή: Οι νέες φυλακές είναι φτιαγμένες από τα ρολόγια.

Αλλά το υποκείμενο που δημιουργεί η νεωτερικότητα πλαισιώνει το άτομο όχι ως τυπικά έγκλειστο αλλά ως αυτοεγκλωβισμένο σε άτομο/επιχείρηση. Οι μελέτες τού Φουκώ για το πέρασμα από τις κοινωνίες τής κυριαρχίας σε εκείνες της πειθαρχίας και, τελικά, σε εκείνες του ελέγχου, αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση της πραγματικότητας. Και, προφανώς, αφορούν τις κοινωνίες που μας φιλοξενούν όλους μας.

Κοινωνίες νοτισμένες να αναζητούν κίνητρα για το πώς θα υπηρετήσουν καλύτερα τις πειθαρχίες που τις εγκλωβίζουν, σε ένα πλαίσιο βραδύκαυστης ζωής που είναι εντελώς κενή νοήματος. Κι εδώ είναι που χρειάζεται η επανεδαφικοποίηση πάνω στη χαρά της ζωής και τη δημιουργία, ως συστατικό στοιχείο ελευθερίας. Την αναζήτηση σε κάθε μορφή δράσης ως νέο εργαλείο που θα νοηματοδοτήσει την καθημερινότητα ως σταθερό πολιτικό πράττειν, απέναντι στον ανορθολογισμό που επιβάλλουν οι κοινωνίες του ελέγχου.

Μια τέτοια πράξη αποτελεί η εργασία τού Κώστα Σαββόπουλου με τίτλο I still love H.E.R - Τι μου έμαθε για τον σεξισμό και την αρρενωπότητα η ραπ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις RED n' NOIR, με άριστη επιστημονική κατάρτιση και παρουσίαση, καθώς αποτελεί τη ραχοκοκαλιά διπλωματικής εργασίας μεταπτυχιακού στις Πολιτικές Επιστήμες. Με πολλά μικρά και περιεκτικά κεφάλαια ο συγγραφέας εμβαθύνει στην υπερ-αρρενωπότητα του άντρα ράπερ, στην επιτελεστικότητα εντός του πατριαρχικού πλαισίου, αλλά και την macho ραπ κουλτούρα. Ασχολείται με τα γκέτο ως πυλώνες αρρενωπότητας και βάζει στο επίκεντρο τη σεξουαλικότητα, την εμφάνιση των γυναικών στο χιπ χοπ αλλά και την ενδυνάμωση, τη χειραφέτηση και την αλληλεγγύη που προέκυψαν από αυτή τη μουσική.


Δεν γίνεται καμία αγιογραφία στη χιπ χοπ σκηνή - Κάθε άλλο! Αναγνωρίζονται οι αντιφάσεις που προκύπτουν από δημιουργούς που μπορεί να τα πήγαν εξαιρετικά σε άλλους τομείς, αλλά σε θέματα τάξης, φύλου, φυλής κ.λπ. χρειάζεται να τους καταπλακώσουν οι μελέτες του Φουκώ και όλα τα σύγχρονα παράγωγά τους. Γιατί η συγκεκριμένη μουσική ξεπήδησε, κυρίως, μέσα από τις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι δημιουργοί έχουν αυξημένη ή ακόμα και επαρκή ταξική συνείδηση.


Γιατί συμβαίνει αυτό; Ακριβώς γιατί η τέχνη βρίσκεται σε ζωντανή σχέση με την κοινωνία, συμμετέχει στην εξέλιξη της κοινωνικής διαδικασίας ως αναπόσπαστο κομμάτι και όχι ως κάτι ξεχωριστό: Αλλάζει η κοινωνία, αλλάζει και η τέχνη που παράγεται από εκείνη. Τελικά, το βιβλίο τού Κ. Σαββόπουλου αποτελεί μια εξαιρετική μελέτη για ένα μαζικό πολιτισμικό φαινόμενο, που ακόμα η βιβλιογραφία γύρω από αυτό δεν είναι είναι πλούσια. Εργασίες όπως το I still love H.E.R - Τι μου έμαθε για τον σεξισμό και την αρρενωπότητα η ραπ δεν λειτουργούν μόνο υπέρ της διεύρυνσης της βιβλιογραφίας, αλλά και στην εμβάθυνση και εξειδίκευση της γνώσης γύρω από ένας είδος που παραδοσιακά βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και έχει κεντρικό ρόλο στη μουσική πραγματικότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Περιμένοντας τον κεραυνό
Η έκδοση της Roma Gallery, με αυτό το ελκυστικό βιβλίο και το όμορφο τεχνικά CD, αποτελεί απόκτημα στο οποίο θα επανερχόμαστε αναγκαστικά από καιρού εις καιρόν.
Περιμένοντας τον κεραυνό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Οι Γυναίκες προς την ανθρωπότητα»: αληθινές μαρτυρίες για μεγάλες προκλήσεις
Το νέο βιβλίο της Ελισάβετ Φιλιππούλη αφορά ένα παγκόσμιο, όσο και τοπικό θέμα: αυτό της γυναικείας χειραφέτησης, μέσω συγκεκριμένων διεκδικήσεων και ακτιβιστικών δράσεων.
«Οι Γυναίκες προς την ανθρωπότητα»: αληθινές μαρτυρίες για μεγάλες προκλήσεις
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ένα ταξίδι στην οικουμενικότητα της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη
Στο βιβλίο «Ταξίδι στον ωκεανό της Μουσικής και της Ιστορίας» εξιστορείται η πορεία του έντεχνου, λαϊκού τραγουδιού, από τη δικτατορία έως σήμερα, παρουσιάζονται οι συνθέτες, οι τραγουδοποιοί, οι ποιητές και...
Ένα ταξίδι στην οικουμενικότητα της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ενάντια στον σεξισμό, ενάντια στο σύστημα
Σε κάθε χώρο δεκάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι ανέδειχναν την εργασιακή ανισότητα και τις σεξιστικές επιθέσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και ταυτόχρονα το αίτημα να δημιουργηθούν παντού κέντρα οργάνωσης...
Ενάντια στον σεξισμό, ενάντια στο σύστημα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο μικρός Ορέστης συναντά τον μεγάλο μουσουργό
Εξαιρετικός δημοσιογράφος και επί χρόνια παραγωγός εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Μηνάς Βιντιάδης έβγαλε καινούργιο βιβλίο. Το «Μια μέρα με τον Μπετόβεν» για τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν λέει πως...
Ο μικρός Ορέστης συναντά τον μεγάλο μουσουργό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας