• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 25.9°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.3°C
  3 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.5°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 29.4°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 25.1°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 19.5°C / 26.6°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.0°C / 26.1°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταγγελίες για την πλήρη απουσία πολιτικής για το βιβλίο

 • A-
 • A+
Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου και εκδότης του «Ποταμού», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» γιατί έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον υφυπουργό Πολιτισμού και απαριθμεί μια σειρά από προβλήματα τα οποία συντηρεί ή δημιουργεί στον χώρο τους το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού που απλώς «απορροφά τις οχλήσεις προς το ΥΠΠΟΑ».

Μέσα σε όλα όσα γίνονται (ή μάλλον, δεν γίνονται) στο πολιτισμό τα τελευταία τρία χρόνια, έρχεται να προστεθεί και ο χώρος του βιβλίου, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, δεν αποτελεί εξαίρεση. Για μία ακόμη φορά εκδότες ζητούν τα αναμενόμενα από το υπουργείο Πολιτισμού, αναζητούν απαντήσεις από τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη, καταγγέλλουν ανύπαρκτες πολιτικές όσον αφορά το βιβλίο και απάντηση δεν παίρνουν.

Το ελληνικό περίπτερο στη φετινή Διεθνή Εκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια

Το ζήτημα δεν είναι χθεσινό. Είναι χρόνιο, ωστόσο έχει ενταθεί στην προβληματική του τα τελευταία τρία χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. Η τελευταία έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα για τα όσα καταγγέλλουν εκδότες, μαζί και α) η πρόσφατη έκθεση παιδικού βιβλίου στην Μπολόνια, β) η περσινή έκθεση στην Φρανκφούρτη αλλά και αυτή που πρόκειται να γίνει τον Οκτώβριο, και γ) η φετινή έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Η τελευταία δεν έγινε τον Μάιο, ειπώθηκε όμως πως θα γίνει αρχές Νοεμβρίου αν και σύμφωνα με πληροφορίες του ρεπορτάζ δεν πρόκειται να γίνει καθόλου.

Ολα ξεκίνησαν με μια επιστολή του ΑΣΕΒ (Ανεξάρτητος Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου) προς τον υφυπουργό Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, επιστολή που εστάλη πριν από πέντε ημέρες, αλλά ακόμη δεν υπήρξε κάποια απάντηση. Στον συγκεκριμένο σύλλογο ανήκουν 27 μικροί και μεσαίοι εκδοτικοί οίκοι, ενώ οι μεγαλύτεροι εκδότες ανήκουν στην ΕΝΕΛΒΙ (Ενωση Ελληνικού Βιβλίου). Ο ΑΣΕΒ λοιπόν έστειλε την επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία κάνει λόγο για «απουσία κάθε ενημέρωσης σχετικής με τη συμμετοχή της χώρας μας στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, ενώ απομένουν μόνο μερικές εβδομάδες ώστε να προετοιμαστεί μια ανεκτή παρουσία».

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος των εκδόσεων Ποταμός

 

Κάτι ανάλογο έγινε και πριν από λίγους μήνες για την έκθεση παιδικού βιβλίου στην Μπολόνια και όπως καταγγέλλει ο σύλλογος, «εξυφαίνεται, και φέτος, ο αποκλεισμός όσων δεν ανήκουν στη σχηματισθείσα μέσω δημοσίων σχέσεων πρόθυμη αυλή του ιδρύματος (σ.σ. Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού) που, τυχαία, έχει στην αρμοδιότητά του τις διεθνείς εκθέσεις».

«Ο σύλλογός μας θα διεκδικήσει, όπως δικαιούται και οφείλει, την ισότιμη αντιμετώπιση όσων εκδοτών επιθυμούν να προβάλουν έργα τους στις διεθνείς εκθέσεις και δεν θα μας εμποδίσει η ειλημμένη έμπρακτη απόφαση της διοίκησης του ιδρύματος να εξαιρεθούμε από τους συνομιλητές του. Αναρωτιόμαστε, όμως, αν μπορούμε να εμπιστευόμαστε έναν φορέα που δεν αναγνώρισε το περσινό φιάσκο της 18ης έκθεσης βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, ούτε τις ευθύνες του γι’ αυτό, και αποφάσισε, εν κρυπτώ, να ματαιώσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τη φετινή έκθεση που είχε αναγγείλει για τον ερχόμενο Νοέμβριο».

Συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο του ΑΣΕΒ και εκδότη του «Ποταμού», Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο: «Κατ' αρχάς, είναι γελοίο όλα τα ζητήματα του βιβλίου στη χώρα να έχουν ανατεθεί σε ένα ίδρυμα. Το ΕΙΠ κάνει κάποιες εκδηλώσεις για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, κυρίως στο εξωτερικό. Ωστόσο δεν έχει καμία οργανωτική ούτε διοικητική επάρκεια ώστε ν' ασχοληθεί αποτελεσματικά με τον χώρο του βιβλίου. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα, το οποίο ολόκληρος ο κλάδος θα έπρεπε να φέρει ως διεκδίκηση. Απαιτείται ειδική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ να ασχολείται με αυτό.

Τώρα τα βιβλιοπωλεία ανήκουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, οι βιβλιοθήκες στο Παιδείας, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το βιβλίο. Ετσι, μετέφερε τις αρμοδιότητες στο ΕΙΠ, το οποίο διαχειρίζεται και πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης, αλλά είναι (και αποδείχθηκε αυτό) πλήρως αναρμόδιο και αναποτελεσματικό για κάτι τέτοιο», μας λέει. Θυμίζουμε πως το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού αποτελεί έναν κρατικό φορέα υπεύθυνο για την προώθηση και στήριξη του ελληνικού πολιτιστικού προϊόντος στο εξωτερικό. Επί ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής ήταν ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και ο πρόσφατα εκλιπών Ηλίας Νικολακόπουλος, οι οποίοι κατόρθωσαν να στηρίξουν το ίδρυμα παρά τα υπέρογκα χρέη που βρήκαν. Τώρα, επί Ν.Δ., πρόεδρος του ιδρύματος έχει οριστεί ο Νίκος Κούκης. Ο ίδιος, σε ερώτηση της δημοσιογράφου Λαμπρινής Κουζέλη (εφημ. «Το Βήμα της Κυριακής», 28/6/2022) αν το ίδρυμα θα αναλάβει τον ρόλο του συντονιστικού φορέα που χρειάζεται ο χώρος του βιβλίου, είχε απαντήσει: «Αυτό είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας. Αν μας αναθέσουν αυτόν τον ρόλο, θα ζητήσουμε τα κατάλληλα μέσα για να τον διαδραματίσουμε».

«Επιλεκτική» ενημέρωση και «πλέγμα διαπροσωπικών σχέσεων»

Δεν ξέρουμε αν στον έναν μήνα που έχει περάσει από τότε, απέκτησε το ΕΙΠ τα «κατάλληλα» αυτά «μέσα», ωστόσο προφανώς διαδραματίζει αυτόν τον ρόλο. Με απόλυτη ανεπιτυχία, μάλιστα, σύμφωνα με τον ΑΣΕΒ. Και με αδιαφάνεια: για πρώτη φορά δεν ενημερώθηκαν όλοι οι εκδοτικοί οίκοι, παρά μόνο κάποιοι, για την πρόσφατη μεγάλη και διεθνή έκθεση παιδικού βιβλίου στην Μπολόνια και το ίδιο έγινε και με την περσινή έκθεση στη Φρανκφούρτη. Γι' αυτό και ο ΑΣΕΒ φοβάται ότι το ίδιο θα γίνει και φέτος. «Στην Μπολόνια τον Μάρτιο υπήρχε ένα μόνο ελληνικό περίπτερο, που παρουσίαζε μια τραγική εικόνα! Δεν υπήρχε καν ταμπέλα, απλά είχαν γράψει με τα χέρια τους "Greek books", είχε ελάχιστους και πολύ συγκεκριμένους εκδότες και δεν είχαν καν κατάλογο. Κάτι παρόμοιο συνέβη και πέρυσι στη διεθνή έκθεση στη Φρανκφούρτη, στην οποία δεν μας κάλεσαν καν. Το ΕΙΠ δεν έστειλε καμία επιστολή-πρόσκληση σε όλους τους εκδοτικούς οίκους ώστε να ανταποκριθούμε. Αυτό έγινε για πρώτη φορά, με αυτή τη διοίκηση του ΕΙΠ και επί αυτής της κυβέρνησης.

Επίσης είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα και από τις ελάχιστες παγκοσμίως που έχουμε "κρατικό περίπτερο" στις εκθέσεις του εξωτερικού και όχι ένα που να υποστηρίζεται από τους συλλογικούς φορείς των εκδοτών. Είναι τουλάχιστον σόλοικο να πηγαίνει ένας φορέας του Δημοσίου ως εκπρόσωπος του ελληνικού βιβλίου. Από αυτό, ανακύπτουν βέβαια και άλλα ζητήματα: αναρωτιέμαι αν ένα λεξικό της σλαβικής διαλέκτου της Φλώρινας, για παράδειγμα, θα το έβαζαν. Δεν νομίζω. Απλά δεν γίνεται να είναι κρατικός ο φορέας που εκπροσωπεί το ελληνικό βιβλίο, με ανθρώπους από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, όπως συμβαίνει τώρα.

»Ταυτόχρονα, το ίδρυμα έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα διαπροσωπικών σχέσεων με το οποίο "συνομιλεί". Επειδή ο σύλλογός μας άσκησε κριτική για την περσινή έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Κούκης αποφάσισε πως δεν έχει νόημα να μας ξαναμιλήσει. Αυτό που είχαμε πει τότε ήταν πως επρόκειτο για ένα μεγάλο φιάσκο: η έκθεση δεν είχε καμία δημοσιότητα, η ίδια η Θεσσαλονίκη δεν το ήξερε καθόλου, ασχολήθηκαν μόνο με τα ταρατατζούμ των εγκαινίων, δεν είχαν πρόγραμμα εκδηλώσεων με αποτέλεσμα να συμπίπτουν παρουσιάσεις, δεν είχαν κατάλογο εκθετών και το κυριότερο είναι πως δεν είχε καθόλου συμμετοχή κοινού».

«Το ζήτημα είναι πολιτικό»

«Μην ξεχνάμε πως τις εκθέσεις βιβλίου, όπως και τις βιβλιοθήκες, τις έχουν ανάγκη περισσότερο οι μικροί και μεσαίοι εκδότες για προφανείς λόγους. Γι' αυτό και υπάρχει μια κάποια διάσταση των δικών μας συλλόγων από την ΕΝΕΛΒΙ, στην οποία μετέχουν οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, που εκ των πραγμάτων έχουν πολύ μεγάλη απήχηση και επίδραση στην αγορά, με πολλά σημαία πωλήσεων κ.λπ.

»Το ζήτημα είναι κατ' αρχάς πολιτικό: πρέπει να δημιουργηθεί ένας συγκεκριμένος φορέας στο ΥΠΠΟΑ που να ασχολείται ειδικά για το βιβλίο. Ούτε ιδρύματα πολιτισμού ούτε γραφεία αρμόδια, όπως ήταν το ΕΚΕΒΙ. Το ΕΙΠ έχει καταντήσει ένας φορέας που απλώς "αποσβαίνει" όλες τις οχλήσεις προς το ΥΠΠΟΑ. Αυτόν τον ρόλο έπαιζε εν μέρει και το ΕΚΕΒΙ παλαιότερα. Δυστυχώς, ο κ. Γιατρομανωλάκης δεν μας απαντά ποτέ σε αυτά τα ζητήματα, αν και τα θίγουμε ξανά και ξανά. Τα προβλήματα ωστόσο χρονίζουν και πλέον έχουν γίνει ακόμα χειρότερα» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Παρέμβαση Γιατρομανωλάκη μετά το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης παίρνει θέση για τις διαρκείς οχλήσεις όσον αφορά τον εκδοτικό και τις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου.
Παρέμβαση Γιατρομανωλάκη μετά το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Δεύτερη ευκαιρία» για τα κατασχεμένα βιβλία
Η Εταιρεία Συγγραφέων καυτηριάζει την πολτοποίησή τους για οποιονδήποτε λόγο και ζητά από την πολιτεία την αλλαγή νόμων ή φορολογικών διατάξεων που επιτρέπουν ενέργειες αυτού του είδους.
«Δεύτερη ευκαιρία» για τα κατασχεμένα βιβλία
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο Φώτος Λαμπρινός αυτοβιογραφείται μέσα από ένα «βιβλίο - ντοκιμαντέρ»
Ο Φώτος Λαμπρινός είναι γνωστός (και διεθνώς) για τη μεγάλη, δημιουργική του πορεία ως κινηματογραφιστής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης θεάτρου, αλλά και συγγραφέας -έναν τίτλο που δεν αποδέχεται ο ίδιος, ωστόσο...
Ο Φώτος Λαμπρινός αυτοβιογραφείται μέσα από ένα «βιβλίο - ντοκιμαντέρ»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Βικτόρια Χίσλοπ: «Εχω συγγραφική εμμονή με την Ιστορία της Ελλάδας»
Η δημοφιλής Βρετανίδα συγγραφέας που μας επισκέπτεται τακτικά -μάλιστα έχει σπίτι στα Πατήσια- περιγράφει πώς μια απογευματινή βόλτα στο Σούνιο της έδωσε έμπνευση για το νέο της βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε...
Βικτόρια Χίσλοπ: «Εχω συγγραφική εμμονή με την Ιστορία της Ελλάδας»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Λογοτεχνία επί σκηνής
Σχεδόν μισό αιώνα μετά την πρώτη διοργάνωση, η γιορτή των εκδοτών και των βιβλιόφιλων ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Πλήθος εκδηλώσεων φιλοδοξούν να ικανοποιήσουν και τους πιο...
Λογοτεχνία επί σκηνής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας