«Δεν αποκλείω αναψηλάφηση της δίκης Παγκρατίδη». Ο δικηγόρος πρώην εισαγγελέας Κώστας Λογοθέτης ήταν σαφής χθες στην παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη σχετικά με την υπόθεση του Αρίστου Παγκρατίδη, ο οποίος καταδικάστηκε και εκτελέστηκε πριν από εξήντα χρόνια ως ο «δράκος της Θεσσαλονίκης» αλλά το φάντασμά του εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την πόλη καθώς η λαϊκή συνείδηση ποτέ δεν δέχτηκε την ενοχή του.
Εστιάζοντας στην ανάλυση των γενομένων στη δικαστική διαδικασία, ο κ. Λογοθέτης βάζει πολλές και διαφορετικές διαστάσεις σε ό,τι ονομάζουμε «δικαστική πλάνη», ενώ ο 85χρονος σήμερα Βασίλειος Κομνηνός, υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., συμπλήρωσε την εικόνα υποστηρίζοντας ότι ο αληθινός «δράκος» ήταν ένας σεσημασμένος κακοποιός τον οποίο συνέλαβε ο ίδιος μετά την εκτέλεση Παγκρατίδη και του είχε υπονοήσει την ενοχή του για τα εγκλήματα που αποδόθηκαν στον Παγκρατίδη.
Το πλήθος των στοιχείων που αναδεικνύει ο κ. Λογοθέτης στο βιβλίο του («Παγκρατίδης: εις θάνατον τετράκις», Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης), καρπός πολυετούς έρευνας και ανάλυσης, παρουσιάστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, όπου και γνωστοποιήθηκαν άγνωστα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την υπέρτατη αδικία σε βάρος του Αρίστου.
Εξηγώντας ο κ. Λογοθέτης την πρόταση να γίνει αναψηλάφηση τις δίκης, συμπλήρωσε και διευκρίνισε πως «επανάληψη της διαδικασίας γίνεται με αίτηση συγγενούς του καταδικασθέντος ή του εισαγγελέα του δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση, εάν φυσικά έχουν προκύψει νέα στοιχεία, άγνωστα στους δικαστές που καταδίκασαν τον τότε κατηγορούμενο» και στο βιβλίο του υπάρχουν στοιχεία για τις μεθοδεύσεις που «ενοχοποίησαν» τον Παγκρατίδη.
Η υπόθεση, θαμμένη επί δεκαετίες, γίνεται τώρα γνωστή από την αμιγώς δικαστική της πλευρά μέσα απ’ αυτό το βιβλίο, καθώς άγνωστα έγγραφα, ντοκουμέντα, φωτογραφίες και καταθέσεις αποτελούν το υλικό που αποδεικνύει τις πράξεις και παραλείψεις που συντέλεσαν ώστε να οδηγηθεί ένας αθώος στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Στην παρουσίαση υπογραμμίστηκε η πλήρης δικαστική αδιαφορία για τις «στημένες» αναπαραστάσεις, τα διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα, τις ασύμπτωτες ομάδες αίματος και γενικά για ό,τι συνέτεινε στην αθωότητα αυτού του ανθρώπου.
Ακόμα αποκαλύπτεται το επί εξήντα χρόνια επιμελώς «κρυμμένο» πρακτικό μειοψηφίας του δικαστηρίου το οποίο επιβεβαιώνει το μέγεθος της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε τότε και με το οποίο πλήρως κονιορτοποιείται από δικαστή της σύνθεσης του δικαστηρίου ολόκληρο το αστυνομικό και δικαστικό οικοδόμημα, που στήθηκε στις πλάτες του άτυχου Αρίστου για να ικανοποιηθούν πρόσκαιρες πολιτικές και αστυνομικές στοχεύσεις, έναντι των οποίων η ζωή ενός εγκαταλειμμένου φτωχόπαιδου δεν είχε καμία αξία.
Η όλη παρουσίαση πλαισιώθηκε με τις ομιλίες της δημοσιογράφου-συγγραφέως Εύας Νικολαΐδου η οποία στο παρελθόν ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη υπόθεση («Εφ.Συν.», 13/11/2021, «Μια δικαστική απόφαση με πολλούς… δράκους») και η οποία εξήγησε το πρωτοφανές γεγονός, πώς δηλαδή ένας υποτιθέμενος δράστης βαρύτατων κακουργημάτων όχι μόνο να μην έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης, αλλά διαχρονικά να αποτελεί αντικείμενο πολλών μορφών τέχνης και λογοτεχνίας, όπως άρθρων, βιβλίων, θεατρικών παραστάσεων και σεναρίων ταινιών, με κύριο άξονα την άδικη εκτέλεση ενός αθώου.
Για πρώτη φορά μίλησε σε ευρύ κοινό ο κ. Κομνηνός, ο οποίος αφηγήθηκε πώς ο ίδιος, δύο χρόνια μετά την εκτέλεση του Παγκρατίδη, συνέλαβε και ανέκρινε τον πραγματικό «δράκο» -κατονομάζοντας τον καταδικασμένο και για άλλα εγκλήματα Σερεσλή- και πώς η υπόθεση αυτή «θάφτηκε» αμέσως με άνωθεν εντολή.
Ο κ. Κομνηνός απαντώντας στην απορία γιατί τόσα χρόνια δεν είχε αναφερθεί στο γεγονός αυτό είπε ότι «ποτέ δεν είναι αργά για την αλήθεια». Θυμίζουμε ότι ο κ. Κομνηνός για πρώτη φορά είχε κατονομάσει τον Σερεσλή στη συνέντευξη που είχε δώσει στην «Εφ.Συν.» και στην Εύα Νικολαΐδου, απαντώντας πως «ήμουν ένας απλός υπομοίραρχος. Κάποιος εισαγγελέας Εφετών, που με εκτιμούσε, μου είπε: “Αν στραφείς εναντίον τους, θέλοντας να αποκαλύψεις την αλήθεια, θα σε συντρίψουν”» («Εφ.Συν.», 22/1/2022 «Εγώ συνέλαβα τον πραγματικό δράκο»). Καταχειροκροτήθηκε από το κοινό η ανιψιά του Παγκρατίδη, η οποία παραβρέθηκε στην παρουσίαση. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Σταύρος Τζίμας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας