• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.7°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.2°C / 7.4°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.2°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 10.6°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.1°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.1°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  7 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 12.4°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 7.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  89%

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα και στη συνέχεια με την τραπεζική αργία και τα capital controls οι πωλήσεις έπεσαν κατά 40% και 50% στα βιβλιοπωλεία, ενώ για τους εκδότες η πτώση αγγίζει και το 80%

ΦΠΑ 6% στο βιβλίο, δώρον άδωρον

 • A-
 • A+

Παραδοσιακά αυτή την εποχή ο κόσμος ετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές διακοπές και επιλέγει τα βιβλία που θα βάλει στις βαλίτσες του. Φέτος, όμως, λόγω οικονομικής δυστοκίας πιο λίγοι θα φύγουν για τις παραλίες και ακόμα λιγότεροι θα αγοράσουν τα αγαπημένα τους βιβλία. Τα μηνύματα από την αγορά είναι αποκαρδιωτικά.

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα και στη συνέχεια με την τραπεζική αργία και τα capital controls οι πωλήσεις έπεσαν κατά 40% και 50% στα βιβλιοπωλεία, ενώ για τους εκδότες η πτώση αγγίζει και το 80%.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η μικρή μείωση, με τον νέο νόμο, του ΦΠΑ στο βιβλίο (από 6,5% σε 6%) κατά παράδοξο τρόπο φαίνεται πως εντείνει τα προβλήματα. Ο λόγος; Ολες οι υπηρεσίες για την παραγωγή του βιβλίου (δηλαδή εκτύπωση, βιβλιοδεσία, πλαστικοποίηση κ.λπ.) υπόκεινται σε ΦΠΑ 23%.

«Η τεράστια αυτή διαφορά από το 6% στο 23% δεν μπορεί να καλυφθεί από τις πωλήσεις των βιβλίων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια αυξήσεις 16% για να μπορέσουμε να πληρώσουμε το κόστος παραγωγής», επισημαίνει ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, διευθύνων σύμβουλων των εκδόσεων Μίνωας και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Μπροστά στις εξελίξεις, η ΕΝΕΛΒΙ έστειλε χθες επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να τον ενημερώσει «για ένα πιθανό λάθος» που έγινε με την τροποποίηση του νόμου για τους συντελεστές του ΦΠΑ. «Αντιλαμβανόμαστε ότι, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών, οι οποίες διαμόρφωσαν στενά χρονικά περιθώρια, οι υπηρεσίες φασόν του βιβλίου δεν υπήχθησαν στον συντελεστή 6%», επισημαίνουν, ενώ ζητούν να δοθεί άμεσα λύση.

Παράλληλα παραθέτουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο, σήμερα, να διεκδικήσει μια μικρομεσαία εκδοτική επιχείρηση την επιστροφή ή τον συμψηφισμό του ΦΠΑ με άλλους φόρους. Επίσης είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για το λιγοστό προσωπικό των εφοριών η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης της επιστροφής του ΦΠΑ τόσων πολλών επιχειρήσεων».

Ο Γ. Κωνστανταρόπουλος χαρακτηρίζει την παρούσα φάση «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τον χώρο των εκδόσεων, που διαρκώς συρρικνώνεται. «Πολλές εκδοτικές επιχειρήσεις θα στραφούν σε τυπογραφεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, προκειμένου να μηδενίσουν τον ΦΠΑ στο στάδιο της παραγωγής. Ετσι, το ελληνικό κράτος θα χάσει και την έγκαιρη είσπραξη ΦΠΑ καθώς και άλλα φορολογικά έσοδα. Ομως και οι εγχώριες μονάδες εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους και πολλές θα κλείσουν».

Η έλλειψη ρευστότητας και το κλίμα αβεβαιότητας τον τελευταίο μήνα δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις. «Αναγκαζόμαστε να δώσουμε άδειες στο προσωπικό μέσα στον Ιούλιο, που για την παραγωγή και τις πωλήσεις θεωρείται εφάμιλλος των Χριστουγέννων», συνεχίζει ο ίδιος. «Και από τον Σεπτέμβριο αναμένουμε τα χειρότερα. Δεν γνωρίζουμε εάν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τις επιταγές, να αγοράσουμε χαρτί, εφόσον για το λίγο που έχει μείνει στις αποθήκες απαιτούνται μετρητά. Δεν γνωρίζουμε αν θα μπορέσουμε να βγάλουμε καινούργια βιβλία».

Σε επιστροφή στην κανονικότητα ελπίζει ο Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης των βιβλιοπωλείων «Ιανός», που βλέπει πτώση του τζίρου μέχρι 30% σε σχέση με πέρυσι. «Η εξοντωτική κρίση σε συνδυασμό με τον κανιβαλιστικό ανταγωνισμό λόγω της ενιαίας τιμής βιβλίου κάνει το βιβλίο δυσπρόσιτο αγαθό για τη μεσαία τάξη και παράλληλα ξηλώνει το δίκτυο των βιβλιοπωλείων. Αυτό φαίνεται πιο έντονα στις μικρές επιχειρήσεις στην επαρχία, αλλά επεκτείνεται γρήγορα σε όλη την αλυσίδα των βιβλιοπωλείων, πλήττοντας ταυτόχρονα και τους εκδότες».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Κλαίμε άδαρτοι, δεν περνάμε αυτά που έζησαν οι παλιότεροι
Αρκετά βιβλία έχουν γραφτεί για την κρίση. Tου Σωτήρη Δημητρίου, όμως, είναι από τα πλέον απολαυστικά καθώς φέρνει στην επιφάνεια την κωμική πλευρά της. Η νουβέλα «Κοντά στην κοιλιά», αποτελεί το πιο πολιτικό...
Κλαίμε άδαρτοι, δεν περνάμε αυτά που έζησαν οι παλιότεροι
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
100 κείμενα-αποκρίσεις στην πανδημία και στην εποχή μετά
Πρωτόγνωρες είναι οι συνθήκες που ζούμε και που μας έχει επιβάλει η πανδημία και ο καθένας από εμάς με όσα εργαλεία διαθέτει, έννοιες, βιβλία, σκέψεις, προσπαθεί να κατανοήσει αυτό που συμβαίνει και τι θα...
100 κείμενα-αποκρίσεις στην πανδημία και στην εποχή μετά
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο Τσάπλιν, ο Χίτλερ και «Ο μεγάλος δικτάτορας»
Οταν ο φίρερ αντέγραψε την εμφάνιση του «ανθρωπάκου» για να εμπνεύσει στο πλήθος συμπάθεια και πώς ο θρυλικός ηθοποιός τον διακωμώδησε στην κορυφαία ταινία του.
Ο Τσάπλιν, ο Χίτλερ και «Ο μεγάλος δικτάτορας»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Πινγκ πονγκ... δημιουργικής γραφής
Η καθιερωμένη ετήσια «μάζωξη» στο σπίτι του Βασίλη Αλεξάκη ξεκίνησε με μια παρτίδα πινγκ πονγκ στο μεγάλο τραπέζι που κυριαρχεί στο λιτό καθιστικό του και συνεχίστηκε με το πινγκ πονγκ της δημιουργικής γραφής.
Πινγκ πονγκ... δημιουργικής γραφής
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Στο Ελ Σαλβαδόρ δεν έχουμε μοίρα»
Ο Χόρχε Γκαλάν γεννήθηκε πριν από 44 χρόνια στο Ελ Σαλβαδόρ, θεωρείται άξιος συνεχιστής της παράδοσης του μαγικού ρεαλισμού, έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Διηγήματος και με διεθνείς διακρίσεις και τα...
«Στο Ελ Σαλβαδόρ δεν έχουμε μοίρα»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο Πάντι μού έλεγε: «Ζήσε τα όνειρά σου»
Σεναριογράφος, σκηνοθέτρια ταινιών, η Ντολόρες Παγιάς έχει μεταφράσει στα ισπανικά τα βιβλία τού Λι Φέρμορ «Ρούμελη. Οδοιπορικό στη Βόρεια Ελλάδα», «Ωρα για σιγή», «Τρία γράμματα από τις Ανδεις», καθώς και τη...
Ο Πάντι μού έλεγε: «Ζήσε τα όνειρά σου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας