• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.9°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.7°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.7°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.5°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  85%

Θεοδωράκης, Αγοραστάκης (Γαλατάς, 2011)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα δύο τελευταία βιβλία που διάβασε ο Μίκης

 • A-
 • A+
Τα δύο τελευταία βιβλία που διάβασε ο Μίκης.

Ο Γιώργος Αγοραστάκης είναι εκτός των άλλων και ο συγγραφέας των βιβλίων «Tο πνεύμα της Επανάστασης του ’21 και ο Μίκης Θεοδωράκης» και «Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρήτη» που θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη (16/3, 19.00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

• Εχετε επιμεληθεί τελευταία την έκδοση δύο βιβλίων για τον Μίκη Θεοδωράκη. Το ένα αφορά τη σχέση του με την Κρήτη και το άλλο τη σύνδεση της σκέψης του με το πνεύμα της Επανάστασης του 1821. Μιλήστε μας για αυτές τις εκδόσεις.

Τα δύο βιβλία που είπατε πραγματεύονται τη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με την Κρήτη και με την Ιστορία. Εκδόθηκαν το πρώτο λίγο πριν από την εκδημία του και το δεύτερο έναν μήνα μετά. Είναι και τα βιβλία που τον συντρόφευσαν στις τελευταίες μέρες της ζωής του. Αρχισαν να γράφονται στα τέλη του 2020 -όταν είδα ότι είχε επιβαρυνθεί η υγεία του- για να απαντήσουν σε ερωτήματα που θα προέκυπταν από τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν, αλλά και στα θέματα της μεγάλης επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21 το 2021.

Το πρώτο που πραγματεύεται τη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με την Κρήτη, που συγγράφω με την Τατιάνα Παπαγεωργίου και τον Ερατοσθένη Καψωμένο, εξηγεί σε γενικές γραμμές τον ισχυρό και πολύπλευρο δεσμό του με το νησί.

Το δεύτερο βιβλίο εστιάζει στη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με την ελληνική Ιστορία και το πνεύμα της Επανάστασης του 1821.Ο Θεοδωράκης είναι ο άνθρωπος που συνδέεται με πολλαπλές άμεσες και έμμεσες, φυσικές και πνευματικές συνδέσεις με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την κληρονομιά της. Ο άνθρωπος που εξέφρασε με το έργο του, καλλιτεχνικό και θεωρητικό, το πνεύμα της Επανάστασης του ’21 στην εποχή μας και είχε την ισχυρότερη επίδραση στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και της νεοελληνικής κουλτούρας. Είναι ο μεγάλος Ελληνας που συμβόλιζε την Επανάσταση και το πνεύμα της στην εποχή μας. Τελικά έφυγε από τη ζωή πάνω στην επέτειο για να υπογραμμιστεί πιο έντονα αυτός ο συμβολισμός.

• Σε ποιες περιοχές της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη εστίασε η έρευνά σας;

Η σχέση μου με τον Μίκη Θεοδωράκη περιλαμβάνει και την ιδιότητα του μελετητή του. Κατά τη συγγραφή λοιπόν ενός συνολικού έργου πάνω στη ζωή και στο έργο του, έκανα μια διακοπή και εστίασα σε δύο θέματα, στη σχέση του με την Κρήτη και με την Ιστορία. Για όλες τις άλλες πλευρές του θα ακολουθήσει αργότερα μια άλλη συνολική έκδοση.

Να προσθέσω δυο λόγια ακόμα για τα βιβλία. Με την ανάλυση και τις εξηγήσεις που δίνονται στα βιβλία, γίνεται κατανοητό γιατί ο Θεοδωράκης αποφάσισε η τελευταία του κατοικία να βρίσκεται την Κρήτη. Και γιατί αυτή η απόφασή του ήταν τόσο ισχυρή. Επίσης γιατί ο Θεοδωράκης θεωρεί τον εαυτό του επαναστάτη σε αλληλουχία με τους Κρητικούς επαναστάτες και γιατί θέλησε να κλείσει την ιστορία του από εκεί που ξεκίνησε.


ΙΝFΟ: Στην παρουσίαση των δύο βιβλίων την ερχόμενη Τετάρτη (16/3, 19.00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) συμμετέχουν ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, υπεύθυνος ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, η Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος-διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», ο Γιώργος Αγοραστάκης και η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, διδάκτωρ μουσικολογίας. Συντονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Με χιούμορ και ταλέντο μέχρι την αμετάκλητη έξοδο
Για το κύκνειο άσμα του συγγραφέα και δημοσιογράφου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, μίλησαν προχθές φίλοι, συνάδελφοι και παλιοί συναγωνιστές του.
Με χιούμορ και ταλέντο μέχρι την αμετάκλητη έξοδο
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Οι εξομολογήσεις που άλλαξαν την ιστορία του αυτοβιογραφικού λόγου
Στην κοσμοθεώρηση λοιπόν του Ρουσό ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Η ζωή έχει μια αυταξία έτσι όπως δόθηκε από τη φύση. Η φύση είναι πάνω από ηθικούς κώδικες των πεπερασμένων μέσα στον χρόνο κοινωνικών...
Οι εξομολογήσεις που άλλαξαν την ιστορία του αυτοβιογραφικού λόγου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ανέκδοτος, αντιπολεμικός, πανανθρώπινος Καζαντζάκης
Το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Ανήφορος», ένα αντιπολεμικό έργο, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διόπτρα για πρώτη φορά, 76 χρόνια μετά τη συγγραφή του.
Ανέκδοτος, αντιπολεμικός, πανανθρώπινος Καζαντζάκης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Στα σπίτια της αμαρτίας»: Το βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη
Μια δημοσιογραφική έρευνα που άρχισε το 1975 και ολοκληρώθηκε το 2021. Ένα μεγάλο ταξίδι που ξεκίνησε από το Παρίσι και συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. 
«Στα σπίτια της αμαρτίας»: Το βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Μελέτη για το πειραϊκό περιθώριο στον 20ό αιώνα
Παραθέτοντας ένα πλήθος τεκμηρίων, ο συγγραφέας ασχολείται με την Τρούμπα, τα Βούρλα, τα Λεμονάδικα, τις Λαμαρίνες, τις Ελιές, το Λιμάνι, τα στέκια, τις πιάτσες και τις γειτονιές του Πειραιά.
Μελέτη για το πειραϊκό περιθώριο στον 20ό αιώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας