• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.2°C / 6.3°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.4°C / 4.1°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 6.8°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / 0.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  86%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 3.4°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -0.9°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 3.6°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.9°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 8.5°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -4.1°C / 1.0°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.8°C / 7.1°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 6.6°C
  1 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.7°C / 3.8°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 4.2°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στη ζοφερή κατάσταση της πανδημίας η ενίσχυση της βιβλιοφιλίας είναι από τις σημαντικές φωτεινές ακτίνες»

 • A-
 • A+
Ο γνωστός εκδότης μιλάει για τον κατάλογο και την πολιτική του εκδοτικού του οίκου και για τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα αυτής της δύσκολης περιόδου στον χώρο του βιβλίου, γενικώς. Καταγγέλλει όμως και την καταστρατήγηση της ενιαίας τιμής βιβλίου από διάφορες πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών.

Ενας εκδοτικός οίκος με μεγάλη ιστορία, αναγνωρίσιμη ταυτότητα, σημαντικούς τίτλους, που έχει κερδίσει το αναγνωστικό κοινό. Ενας εκδοτικός οίκος με δυναμικό παρόν και μέλλον, με όρεξη για δημιουργία και καινοτομία.

Στο τιμόνι του ο Παύλος Παπαχριστοφίλου, ξεδιπλώνει το προφίλ και την πορεία των Ελληνικών Γραμμάτων και του Πεδίου, υπογραμμίζει τον διακριτό τους χαρακτήρα και παράλληλα αναφέρεται σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον χώρο του βιβλίου.

«Η ιστορία των Ελληνικών Γραμμάτων πάει πίσω στον χρόνο, και είμαι πραγματικά υπερήφανος γι’ αυτό», μας λέει ο ίδιος. «Ιδρύθηκαν το 1957 από τον πατέρα μου Δημήτρη Παπαχριστοφίλου και πολύ γρήγορα δημιούργησαν το δικό τους αποτύπωμα στον ελληνικό εκδοτικό χώρο. Από τους πρώτους τίτλους που εξέδωσαν ήταν η Παιδαγωγική Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια – Λεξικό (το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών), το Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής των Liddell και Scott και η Ιστορία του Ελληνικού Εθνους του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, βιβλία αναφοράς, δηλαδή, στα οποία απλοί αναγνώστες και ερευνητές ανατρέχουν ακόμη και σήμερα».

Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και η έκδοση της Πελοποννησιακής Πρωτοχρονιάς, μιας ετήσιας λογοτεχνικής και ιστορικής επιθεώρησης, από τις σελίδες της οποίας είχε παρελάσει όλη η διανόηση της εποχής εκείνης, από τον Νικηφόρο Βρεττάκο και τον Βασίλη Ρώτα μέχρι τον Αγγελο Τερζάκη και τον Ορλάνδο, και με εικονογράφηση του Τάσσου, του Τόμπρου, του Τσαρούχη. «Μιλάμε δηλαδή για ένα μνημειώδες έργο, το οποίο δυστυχώς σταμάτησε να κυκλοφορεί το 1965, μετά από εμπλοκή της ΕΥΠ, που το θεώρησε “κρυπτοκομμουνιστικό έντυπο”, όπως χαρακτηριστικά είχε τότε ειπωθεί», επισημαίνει ο Π. Παπαχριστοφίλου.

Στην πορεία, τα Ελληνικά Γράμματα καθιερώθηκαν πλήρως, και το εκδοτικό τους πρόγραμμα έχουν τιμήσει σημαντικοί Ελληνες και ξένοι συγγραφείς: ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, ο Σωτήρης Δημητρίου, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, αλλά και ο Ουμπέρτο Εκο, ο Μπόρχες, ο Ουίλιαμ Τρέβορ κ.ά. Επίσης, από τον ακαδημαϊκό χώρο πολλοί πανεπιστημιακοί εμπιστεύτηκαν τα έργα τους, όπως ο Γ. Μπαμπινιώτης, ο Θ. Πελεγρίνης, ο Στ. Παπαστάμου.

«Και μετά από μια ανάπαυλα αναγκαστική έξι ετών (2010-2016) τα Ελληνικά Γράμματα είναι και πάλι εδώ, ισχυρά και δημιουργικά υπηρετώντας πλέον την ελληνική και ξένη, καθώς και την παιδική λογοτεχνία, ενώ το 2009, γεννήθηκαν και οι εκδόσεις Πεδίο, ένα εγχείρημα προσανατολισμένο κατά κύριο λόγο στο πανεπιστημιακό βιβλίο» μας λέει ο κ. Παπαχριστοφίλου, που είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα αμφιθέατρα των ελληνικών Πανεπιστημίων γεμίζουν με βιβλία που εκδίδουμε τα τελευταία 12 χρόνια και καλύπτουν όλο το φάσμα των επιστημονικών πεδίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», τονίζει. «Αυτό είναι μεγάλη ευθύνη για έναν εκδότη, ξέρετε. Να γνωρίζει ότι τα βιβλία του φτάνουν κάθε χρόνο σε χιλιάδες φοιτητές. Ευθύνη και μεγάλη χαρά, φυσικά. Νιώθουμε ότι κι εμείς συμβάλλουμε με έναν τρόπο στην παιδευτική διαδικασία της χώρας. Και φυσικά, το Πεδίο αφορά και τον μέσο αναγνώστη, με σημαντικούς τίτλους κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, εκλαϊκευμένης επιστημονικής γνώσης, αυτοβελτίωσης, βιογραφιών προσωπικοτήτων κ.ά.».

● Τα Ελληνικά Γράμματα αναγεννήθηκαν και συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία. Ποιο είναι το «μυστικό» της επιτυχίας;

Ναι, πράγματι. Τα Ελληνικά Γράμματα, για λόγους που είναι λίγο-πολύ γνωστοί, ανέστειλαν αναγκαστικά τη λειτουργία τους για έξι χρόνια. Από το 2016, ωστόσο, επανήλθαν δυναμικά, διεκδικώντας και κατακτώντας, μαζί με το Πεδίο, τον χώρο τους στις εκδόσεις της χώρας.

Δεν ξέρω αν υπάρχει «μυστικό» της επιτυχίας, ξέρω σίγουρα κάτι που εμείς, ως εκδοτικός οίκος, δεν κρατάμε κρυφό, και αυτό είναι η ιστορία μας, που την υπηρετούμε πάντα με συνέπεια και αφοσίωση, η διάθεση για δημιουργία και το πάθος όλων των συνεργατών για νέα και καινοτόμα πράγματα και, φυσικά, η σχέση μας με το αναγνωστικό κοινό, που εδώ και τόσες δεκαετίες αντιμετωπίζουμε με απόλυτο σεβασμό και αγάπη. Και οι αναγνώστες αυτό, ευτυχώς, το αναγνωρίζουν και μας το ανταποδίδουν επίσης με την αγάπη τους και κυρίως με την εμπιστοσύνη τους.

● Ποια είναι τα κριτήρια για να εκδώσετε ένα βιβλίο; Και ποια είναι τα βιβλία που ξεχωρίζετε, τα αγαπημένα σας;

Βασικό είναι να βρισκόμαστε διαρκώς σε επαφή με την εκδοτική αγορά και, κατ’ επέκταση, με τις ανάγκες του ελληνικού αναγνωστικού κοινού. Στόχος μας είναι πάντα να καλύπτουμε αυτές τις ανάγκες με την παραγωγή μας, αλλά και όχι μόνο. Προσπαθούμε να οσμιζόμαστε, θα έλεγα μεταφορικά, τη δυνατότητα και την αξία που έχουν συγγραφείς και τίτλοι, οι οποίοι μπορεί να είναι γνωστοί ή αναγνωρίσιμοι, και να τους εκδίδουμε. Είναι πολύ κομβικό αυτό για έναν εκδότη.

Γι’ αυτό στα βιβλία μας που ξεχωρίζω, τα οποία, πιστέψτε με, είναι πολλά, θα σας ανέφερα σίγουρα το «Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο» της Γαλλίδας Camille Aubray, ένα βιβλίο που πιστέψαμε πολύ από την αρχή και το κοινό συμμερίστηκε αυτή μας την πίστη, καθώς έχει γίνει μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Ακόμη ενδεικτικά θα σας αναφέρω τον «Μονοδιάστατο άνθρωπο» του Μαρκούζε, ένα πολύ σημαντικό κείμενο για τη σύγχρονη κοινωνία από τον τεράστιο αυτόν διανοητή που πραγματικά αξίζει να διαβαστεί.

Και επίσης, ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε και έχω αγαπήσει πολύ, το «Χιούμορ» του σπουδαίου νεομαρξιστή φιλοσόφου Τέρι Ιγκλετον, ευφυές, διαφωτιστικό, αστείο. Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω δεκάδες τίτλους ακόμη, αλλά δεν θα καταχραστώ τον χώρο που μου δίνετε και θα σας αναφέρω ακόμη μόνο τα δυο εξαιρετικά μυθιστορήματα του Αλμπέρτο Μοράβια, τους «Αδιάφορους» και την «Πλήξη», πραγματικά μεγάλη κλασική λογοτεχνία, και είμαι πολύ περήφανος που κυκλοφορούν με το λογότυπο των Ελληνικών Γραμμάτων.

● Είναι σημαντικό να καλλιεργείτε σχέσεις με τους συγγραφείς, θέλετε να νιώθουν σαν στο σπίτι τους;

Χωρίς αμφιβολία! Η σχέση που καλλιεργώ προσωπικά με τον κάθε συγγραφέα των εκδόσεών μας είναι ξεχωριστή και μοναδική. Και όχι μόνον εγώ, αλλά και όλη η εκδοτική μας ομάδα. Οι συγγραφείς θέλουμε και επιδιώκουμε να νιώθουν σαν στο σπίτι τους, γιατί εδώ είναι, κατά κάποιον τρόπο, το σπίτι τους.

Υποδεχόμαστε τα πνευματικά τους παιδιά και τα στεγάζουμε με την αγάπη και τον σεβασμό που τους αρμόζει. Το λέω με μεγάλη χαρά: οι συγγραφείς μας, πέρα από συνεργάτες, με τιμούν και με τη φιλία τους. Διαφορετικά, ξέρετε, μια τέτοια σχέση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.

● Ο χώρος του βιβλίου, που δοκιμάστηκε ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, κατάφερε να ανακάμψει και να βρει τους ρυθμούς του;

Φυσικά και δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμη. Κανείς μας δεν έμεινε αλώβητος. Και δεν ήταν μόνον ο αμιγώς εκδοτικός χώρος που επλήγη στην Ελλάδα. Το κακό ήταν ότι επηρεάστηκαν και, δυστυχώς, έκλεισαν και επιχειρήσεις άμεσα σχετιζόμενες με τους εκδοτικούς οίκους, όπως βιβλιοδετεία, τυπογραφεία κ.ο.κ., γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο και σε εμάς τους εκδότες.

Χάθηκαν θέσεις εργασίας, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι υπέφεραν. Η στενωπός είναι μεγάλη, δεν έχουμε ακόμη βγει εντελώς από αυτή, και δεν είναι εύκολο. Αλλά γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό. Πρέπει να παραμείνουμε όρθιοι και δυνατοί. Και σε αυτό πρέπει να είναι αρωγός και η πολιτεία.

● Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης το ελληνικό βιβλίο είναι ακριβό;

Κατηγορηματικά σας απαντώ ότι το βιβλίο στην Ελλάδα παραμένει φθηνό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες εκδότες έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετα κόστη σε μεγάλο μέρος της παραγωγής (όπως μεταφράσεις), αλλά και ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, όπως στο χαρτί, για παράδειγμα. Ειδικότερα, δε, όσον αφορά τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες με το εξωτερικό.

Βιβλία που μπορεί να κοστίζουν και 250 δολάρια στο εξωτερικό, εδώ πωλούνται 50 ευρώ. Το κόστος των βιβλίων που διανέμονται στη χώρα μας στους φοιτητές είναι πολύ μεγάλο, δεδομένων και των μεταφράσεων, της επιστημονικής επιμέλειας. Ενα βιβλίο που δίνεται στον φοιτητή πρέπει να είναι πολύ προσεγμένο, και αυτό το κάνουμε συνειδητά. Ως εκ τούτου, αναλογικά η τιμή τους πολύ χαμηλή.

● Ενα άλλο φαινόμενο το οποίο παρατηρείται τελευταία και το έχουν επισημάνει οι σύλλογοι εκδοτών και βιβλιοπωλών είναι η καταστρατήγηση της ενιαίας τιμής στις νέες εκδόσεις. Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί;

Καταρχάς, θεωρώ ότι είναι ένα σχετικά περιορισμένο φαινόμενο. Η ενιαία τιμή στις νέες εκδόσεις, σε γενικές γραμμές, τηρείται από τα βιβλιοπωλεία. Καταστρατηγείται βασικά από διάφορες πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών και φυσικά αυτή η πρακτική δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τους βιβλιοπώλες. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι η αυστηρή και πιστή εφαρμογή του νόμου.

● Η περίοδος της πανδημίας πώς καθορίζει τον χώρο του βιβλίου; Ποιες αλλαγές έχει φέρει; Και πόσο έχει επηρεάσει το αναγνωστικό κοινό;

Η περίοδος του εγκλεισμού στα σπίτια μας, της αποχής από τις κοινωνικές μας και άλλες δραστηριότητες, ο φόβος της πανδημίας, όλα αυτά ήταν δεδομένα τελείως νέα στη ζωή όλων μας. Και όλα αυτά δημιούργησαν νέες συνθήκες και νέες συνήθειες σε πολλά και διαφορετικά πεδία της καθημερινότητάς μας. Μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμάς που υπηρετούμε τον χώρο του βιβλίου ήταν ότι σε αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώθηκε υπήρξαν και θετικές πτυχές, όπως ότι πολλοί άνθρωποι ήρθαν πιο κοντά ή και γνώρισαν την ανάγνωση και την απόλαυσή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα βιβλιοπωλεία στην περίοδο των lockdown ήταν από τα καταστήματα με τις περισσότερες πωλήσεις -ακόμη και όταν λειτουργούσαν μόνο διαδικτυακά. Πολλοί ευκαιριακοί αναγνώστες έγιναν φανατικοί και κάποιοι που δεν ήταν καν εξοικειωμένοι με το βιβλίο έγιναν αναγνώστες. Μεγάλο κέρδος για την ανάγνωση, αλλά και επιπλέον ευθύνη για εμάς. Μέσα στη ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία δυο χρόνια, η ενίσχυση της βιβλιοφιλίας και της φιλαναγνωσίας είναι, άλλωστε, από τις λίγες αλλά σημαντικές φωτεινές ακτίνες. Ας μας φωτίσουν και αυτές προς την έξοδο από αυτό το τούνελ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Πονηρή «ενδοοικογενειακή» υπονόμευση
Το μέτρο για την ενιαία τιμή βιβλίου με αφορμή την άνοδο των ηλεκτρονικών πωλήσεων λόγω πανδημίας παραβιάζεται συστηματικά από κάποια βιβλιοπωλεία και επιγραμμικές πλατφόρμες.
Πονηρή «ενδοοικογενειακή» υπονόμευση
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο Τζο Νέσμπο και ο αστυνόμος Μπαλής στην Κάλυμνο
Το νέο βιβλίο του διάσημου Νορβηγού συγγραφέα Τζο Νέσμπο με τίτλο «Ο άρχοντας της ζήλιας» μας μεταφέρει στην Κάλυμνο για μία ακόμη συναρπαστική περιπέτεια και περιπλάνηση στο μυστήριο.
Ο Τζο Νέσμπο και ο αστυνόμος Μπαλής στην Κάλυμνο
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Μποϊκοτάζ σε εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες για ακροδεξιό εκδοτικό οίκο
Η 72η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης έδωσε από τις 20 Οκτωβρίου έως και χθες το στίγμα της, με θετικές αλλά και αρνητικές εντυπώσεις.
Μποϊκοτάζ σε εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες για ακροδεξιό εκδοτικό οίκο
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Εξανεμίζονται οι ελπίδες να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία
Αφησαν να διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες ότι τελικά τα βιβλιοπωλεία θα ανοίξουν. Ωστόσο, την Τρίτη το απόγευμα οι ελπίδες εξανεμίστηκαν. Ο κ. Πέτσας δεν άφησε και πολλά περιθώρια.
Εξανεμίζονται οι ελπίδες να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας