• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.6°C / 6.1°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.7°C
  4 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 8.4°C
  2 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 2.9°C
  4 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 2.9°C
  2 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 4.0°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / -0.5°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.1°C / 7.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 6.4°C
  6 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 3.3°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 2.6°C
  5 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  3 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.3°C / 5.0°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.6°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.1°C / 5.9°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.2°C / 4.4°C
  0 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 4.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  47%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πονηρή «ενδοοικογενειακή» υπονόμευση

 • A-
 • A+
Το μέτρο, που υπήρξε πάγιο αίτημα σχεδόν σύσσωμου του κόσμου του βιβλίου, με αφορμή την άνοδο των ηλεκτρονικών πωλήσεων λόγω πανδημίας παραβιάζεται συστηματικά από κάποια βιβλιοπωλεία και επιγραμμικές πλατφόρμες.

Μάχη δόθηκε το 2018 με τους θεσμούς για την επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου, πάγιο αίτημα, από το 2014 που καταργήθηκε, όλων των κλάδων και σχεδόν σύσσωμου του κόσμου του βιβλίου, αλλά και προγραμματική διακήρυξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αγώνας δόθηκε επίσης, από όλους τους φορείς εκδοτών και βιβλιοπωλών, για να παραμείνουν τα βιβλιοπωλεία ανοικτά μέσα στα αυστηρά lockdown, προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω ο κλάδος και να μη χάσει το αναγνωστικό κοινό τη «ζωντανή» επαφή του με το βιβλίο.

Φαίνεται όμως πως η κρίση της πανδημίας και η άνοδος των ηλεκτρονικών πωλήσεων βιβλίων φέρνει νέα ήθη στον χώρο, με αποτέλεσμα συχνά να καταστρατηγείται η ενιαία τιμή βιβλίου που βάζει πλαφόν στις εκπτώσεις και προστατεύει από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα, ορίζει ότι από την έκδοση ενός βιβλίου και για 18 μήνες η ανώτατη νόμιμη έκπτωση είναι 10%. Επίσης, σε περίπτωση ανατύπωσης εντός του 18μηνου ή μετά, δίνεται η δυνατότητα να ισχύσει η ενιαία τιμή για επιπλέον 12 μήνες στην πρώτη μόνο ανατύπωση, με ανώτατο ποσοστό έκπτωσης 20%.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται το φαινόμενο να γίνονται από μερίδα βιβλιοπωλών μεγαλύτερες εκπτώσεις από το 10% στις διαδικτυακές πωλήσεις νέων εκδόσεων, που φτάνουν το 30% και το 40%. Επίσης, ερωτήματα προκαλεί η κίνηση μεγάλου βιβλιοπωλείου να πουλάει ηλεκτρονικά, με γενναία έκπτωση, βιβλία που χαρακτηρίζονται «μεταχειρισμένα» ενώ έχουν πρωτοκυκλοφορήσει μόλις πριν από 3-4 μήνες.

«Η επαναφορά της ενιαίας τιμής υπήρξε σημαντική κατάκτηση του κλάδου, είναι καθήκον μας να την προστατεύσουμε πλέον από αυτούς που την παραβιάζουν και την υπονομεύουν “εντός των τειχών”», επισημαίνει η Σύμπραξη Εκδοτών σε πρόσφατη επιστολή της προς το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ).

Οπως αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφουν οι Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος - πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου, Πόλα Καπόλα - πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, Παύλος Παπαχριστοφίλου - πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων: «Παρατηρούμε ότι σημαντικός αριθμός φυσικών βιβλιοπωλείων, αλλά και βιβλιοπωλείων που πωλούν βιβλία μέσα από επιγραμμικές πλατφόρμες όπως το www.skroutz.gr, παραβιάζουν ευθέως την ενιαία τιμή, με όλες τις δυσλειτουργίες που αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη αγορά του βιβλίου στη χώρα μας. Εχουμε επισημάνει ως Σύμπραξη τις παραβιάσεις αυτές τόσο στο νομικό τμήμα του skroutz.gr όσο και σε σημαντικό αριθμό βιβλιοπωλείων.

Είναι κοινή άποψη εκδοτών και βιβλιοπωλών πως η ενιαία τιμή είναι ευεργετική για ολόκληρο το οικοσύστημα του βιβλίου και θεωρούμε πως είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η Σύμπραξη Εκδοτών παρακολουθεί και καταγγέλλει τις παραβιάσεις της ενιαίας τιμής. Θεωρούμε όμως πως είναι και δική σας ευθύνη να ζητήσετε από τα μέλη σας να τηρούν την ενιαία τιμή, από τη στιγμή που η παραβίασή της πλήττει πρωτίστως τα μικρού και μεσαίου μεγέθους βιβλιοπωλεία. Αν οι πληττόμενοι δεν φροντίσουν να περιφρουρήσουν και να περιχαρακώσουν την τήρηση της ενιαίας τιμής, τότε ποιος;»

Η Σύμπραξη προτείνει να ενημερωθούν όλα τα μέλη όλων των συλλόγων και ενώσεων ότι «όσοι παραβιάζουν τον νόμο θα καταγγέλλονται στη Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας που είναι αρμόδιες για

α. τη διενέργεια των ελέγχων και τη βεβαίωση των παραβάσεων των παρ. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9 και 11 του άρθρου 35 του ν. 4549/2018
β. την επιβολή των κυρώσεων της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 4549/2018».

Η Πόλα Καπόλα των Εκδόσεων Νήσος και πρόεδρος του ΣΕΒΑ επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ότι «πάντα υπήρχαν πολέμιοι της ενιαίας τιμής και συνεχίζουν να το κάνουν». Οπως μας λέει: «Εχουμε εισπράξει καταγγελίες ως σύλλογος ότι διάφορα βιβλιοπωλεία καταστρατηγούν τον νόμο, ειδικά μέσω των διαδικτυακών πωλήσεων, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο να ελεγχθούν και τα μέσα που έχουμε είναι περιορισμένα. Ενα παρατηρητήριο τιμών θα έπρεπε να υπάρχει από τις ενώσεις εκδοτών και βιβλιοπωλών».

Πάντως έχουν προβεί σε διάφορες ενέργειες: «Επικοινωνήσαμε με τη skroutz, που επικαλείται ότι είναι μεσάζοντας, δηλαδή δεν κάνει αυτή την έκπτωση, την κάνουν τα βιβλιοπωλεία αγνοώντας ή παρερμηνεύοντας τον νόμο που λέει ότι οι έξτρα παροχές όπως οι έξτρα εκπτώσεις δεν επιτρέπονται γιατί η τελική τιμή που φτάνει στον καταναλωτή είναι με πάνω από 10% έκπτωση», συνεχίζει η κ. Καπόλα.

«Εχουμε προχωρήσει σε συστάσεις στα βιβλιοπωλεία που παρανομούν, έχουμε κάνει καταγγελίες στα παρατηρητήρια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Ουσιαστικά θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι, να καταγραφούν αυτές οι παραβάσεις και να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Στη ζοφερή κατάσταση της πανδημίας η ενίσχυση της βιβλιοφιλίας είναι από τις σημαντικές φωτεινές ακτίνες»
Ο Παύλος Παπαχριστοφίλου μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και το Πεδίο, τα βιβλία και την περίοδο της πανδημίας.
«Στη ζοφερή κατάσταση της πανδημίας η ενίσχυση της βιβλιοφιλίας είναι από τις σημαντικές φωτεινές ακτίνες»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο Τζο Νέσμπο και ο αστυνόμος Μπαλής στην Κάλυμνο
Το νέο βιβλίο του διάσημου Νορβηγού συγγραφέα Τζο Νέσμπο με τίτλο «Ο άρχοντας της ζήλιας» μας μεταφέρει στην Κάλυμνο για μία ακόμη συναρπαστική περιπέτεια και περιπλάνηση στο μυστήριο.
Ο Τζο Νέσμπο και ο αστυνόμος Μπαλής στην Κάλυμνο
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Μποϊκοτάζ σε εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες για ακροδεξιό εκδοτικό οίκο
Η 72η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης έδωσε από τις 20 Οκτωβρίου έως και χθες το στίγμα της, με θετικές αλλά και αρνητικές εντυπώσεις.
Μποϊκοτάζ σε εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες για ακροδεξιό εκδοτικό οίκο
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Mε γοητεύουν ο Χατζής με τα διηγήματα και ο Καρούζος με την ποίησή του
Η Ελίζα Παναγιωτάτου απέναντι σ’ ένα ερωτηματολόγιο που επιχειρεί να ψηλαφίσει, εντός κι εκτός αφηγηματικής επιφάνειας, διαθέσεις, εμμονές, αναγωγές.
Mε γοητεύουν ο Χατζής με τα διηγήματα και ο Καρούζος με την ποίησή του
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
O Τenorman, o Χαρούκι και η μαρμελάδα
Ο Γιώργος «Tenorman» Τζιουβάρας, γνωστός από τους Opera Chaotique, θα είναι στο Public café Συντάγματος, τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στις 20:30, για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου.
O Τenorman, o Χαρούκι και η μαρμελάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας