• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 31.4°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 30.4°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.0°C / 33.3°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.2°C / 25.9°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 30.3°C
  1 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 26.7°C / 31.4°C
  1 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 28.0°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  1 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 29.8°C
  3 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.6°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 28.9°C
  1 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 31.6°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 24.9°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 31.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  5 BF
  25%

Συζήτηση για τις διεθνείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με αφορμή το βιβλίο της Βιβής Κεφαλά

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), που έχει ιδρύσει ο Σύνδεσμος ΑΕ και ΕΠΕ, διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Βιβής Κεφαλά «Διεθνής πολιτική στη Μέση Ανατολή και ανεπίλυτες συγκρούσεις», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης.  

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αλέξανδρος Κούτσης,  ο καθηγητής  του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Δ/ντής του ΙΔΟΣ, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βιβή Κεφαλά και ο Senior Lecturer in Middle East Politicsat the University of Glasgow, Γεράσιμος Τσουράπας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Ράπτης. 

Ο Γεράσιμος Τσουράπας αναφέρθηκε στις υφιστάμενες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, τονίζοντας τρία στοιχεία: α) την κληρονομιά της αποικιοκρατίας όπως αυτή αποτυπώνεται στην αδυναμία των κρατικών μηχανισμών και δομών των χωρών της Μέσης Ανατολής, β)  την ύπαρξη προσωποπαγών καθεστώτων και γ) την επίδραση μεταναστευτικών και οικονομικών παραγόντων που κατά τον ίδιο συνδέονται άρρηκτα με τις εντάσεις της περιοχής.

Η καθηγήτρια Βιβή Κεφαλά σημείωσε την πολυπλοκότητα των προβλημάτων της περιοχής που συνδέονται με την αδυναμία του διεθνούς συστήματος να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά. Η κα Κεφαλά τόνισε, επίσης, τα ζητήματα της οικονομικής δυσπραγίας και του ακραίου αυταρχισμού.

Ο κ. Τσαρδανίδης τόνισε την αδυναμία διαχρονικά των μορφών του  διεθνούς συστήματος - είτε αυτό ήταν διπολικό είτε πολυπολικό - να επηρεάσει τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς οι συγκρούσεις παραμένουν χωρίς δυνατότητα επίλυσής τους.  Ο κ. Τσαρδανίδης υπογράμμισε την εξέχουσα σημασία των θαλασσίων στενών της περιοχής (Γιβραλτάρ, Δαρδανέλια, διώρυγα του Σουέζ, Άντεμ, Ορμούζ για το διεθνές εμπόριο αλλά και το γεγονός ότι η Μέση Ανατολή δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης. Ο κ. Τσαρδανίδης τόνισε ακόμα την ανυπαρξία Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και  την έλλειψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ο κ. Κούτσης έκανε μια ενδιαφέρουσα αναφορά στο Παλαιστινιακό ζήτημα καθώς και στην κρίση που αντιμετωπίζει το Ιράκ. Παρουσίασε την ιστορική πορεία των δύο ζητημάτων υπογραμμίζοντας καθόλη τη διάρκεια τη σημασία του ρόλου που έπαιξε η αμερικανική πολιτική. Ο κ. Κούτσης υποστήριξε ότι η πολυπλοκότητα των δύο ζητημάτων σε συνδυασμό με την δυσκαμψία της αμερικανικής πολιτικής δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για την πιθανότητα επίλυσης αυτών των ζητημάτων χωρίς μια γενναία αναθεώρηση της στάσης των ΗΠΑ.

Η εκδήλωση έχει μαγνητοσκοπηθεί και είναι διαθέσιμη  στο Youtube στον
ακόλουθο σύνδεσμο:  

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Βιβλιο-παρουσιάσεις
Εκδηλώσεις οργανώνουν οι εκδόσεις «Κασταλία» στο 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου, στο Ζάππειο. Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Καστρωμένες» από το Φεστιβάλ Τήνου και τον Αντώνη Συριανό.
Βιβλιο-παρουσιάσεις
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Η υποτιθέμενη πυρπόληση»…
Επειδή έχω μεγάλη εκτίμηση στο έργο του Κωνσταντίνου Στάικου, το οποίο ωστόσο ξεπερνάει τον απαιτούμενο οπλισμό μου, αρκούμαι σ’ αυτή τη συνοπτική παρουσίαση του νέου του βιβλίου (θυμίζοντας παράλληλα ως…...
«Η υποτιθέμενη πυρπόληση»…
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Βραβείο Public στο βιβλίο του Θ. Καμπαγιάννη «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους»
Με το βραβείο Public στην κατηγορία «ελληνικό non-fiction» τιμήθηκε το βιβλίο του Θανάση Καμπαγιάννη «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους», το οποίο αποτελεί την αγόρευσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής. 
Βραβείο Public στο βιβλίο του Θ. Καμπαγιάννη «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Οικογένειες
Eνα βιβλίο-ντοκουμέντο με είκοσι συνεντεύξεις μελών των οικογενειών Παπανδρέου και Μητσοτάκη, από την Oλγα Μπακομάρου και τις εκδόσεις «Αρμός».
Οικογένειες
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Κυκλοφόρησε το αστυνομικό µυθιστόρηµα «Οι Αρχαιοκάπηλοι» του Γιάγκου Ανδρεάδη
Το αστυνομικό µυθιστόρηµα «Οι Αρχαιοκάπηλοι», το τέταρτο πεζό έργο του Γιάγκου Ανδρεάδη, με θέμα τις αρχαιολογικές ανασκαφές, το έγκλημα και τον...
Κυκλοφόρησε το αστυνομικό µυθιστόρηµα «Οι Αρχαιοκάπηλοι» του Γιάγκου Ανδρεάδη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία του 2020
Αφορούν εκδόσεις του 2019 και την ανακοίνωση των νικητών στους οποίους κατέληξαν οι τρεις αρμόδιες επιτροπές έκανε η Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία του 2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας