Ο Μηνάς Βιντιάδης, ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος και επί χρόνια παραγωγός εκπομπών πολιτιστικού περιεχομένου στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, έβγαλε καινούργιο βιβλίο. Βλέπετε, τα τελευταία χρόνια ο Μηνάς έχει βάλει στην άκρη τη δημοσιογραφία και γράφει βιβλία και θεατρικά έργα - έχει τέσσερα μυθιστορήματα, μία συλλογή διηγημάτων και πολλά θεατρικά έργα.
Τώρα κυκλοφορεί ένα βιβλίο από την «Ελληνοεκδοτική», το «Μια μέρα με τον Μπετόβεν» για τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και λέει πως απευθύνεται σε παιδιά αλλά, πιστέψτε με, είναι και για μεγάλους. Μας βοηθάει όλους που θέλουμε να μάθουμε ποιος πραγματικά ήταν ο μεγάλος συνθέτης, να γνωρίσουμε τη ζωή και το έργο του. Αν μια μέρα, ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν ζωντάνευε μέσα από τα κορυφαία έργα του, τι θα μας έλεγε για την τέχνη του και τη ζωή του;
Ο Μηνάς «ζωντανεύει» τον Μπετόβεν στο βιβλίο και τον φέρνει σε επαφή με τον Ορέστη, ένα μικρό παιδί που διάλεξε ο συγγραφέας να ζήσει αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία. Είναι μια πολύ φροντισμένη έκδοση 80 σελίδων μεγάλου σχήματος, που εικονογράφησε η Ράνια Ηλιάδου. Εκτός από τη διήγηση του ίδιου του συνθέτη για τη ζωή του, περιλαμβάνει επιπλέον ένα πλήρες λεξικό μουσικών όρων, μια σύντομη παρουσίαση των Συμφωνιών που έγραψε ο Μπετόβεν, όπως επίσης και βιογραφικά στοιχεία όλων των συνθετών και συγγραφέων που αναφέρονται στο βιβλίο.
Αντιγράφω το ξεκίνημα του βιβλίου για να πάρετε μια γεύση. Είναι πολύ ωραίο δώρο για παιδιά αλλά, πριν, αξίζει να το διαβάσετε κι εσείς.
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα παιδί που το έλεγαν Ορέστη και αγαπούσε πολύ τη μουσική. Σπούδαζε πιάνο στο Ωδείο και ήθελε όταν μεγαλώσει να μπορεί να παίξει όλα τα έργα του Μπετόβεν, τον οποίο θαύμαζε!
Γνώριζε τα πάντα για τη ζωή του συνθέτη, οι γονείς του τού είχαν αγοράσει ό,τι βιβλίο υπήρχε για εκείνον. Στο παιδικό του δωμάτιο είχε μαζέψει πολλά CD με ηχογραφήσεις των έργων του που άκουγε μανιωδώς στο στερεοφωνικό, μια και οι γονείς του δεν τον άφηναν ακόμη να χρησιμοποιεί πολλές ώρες τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, για να μη χάνει χρόνο από τα μαθήματά του.
Ο Ορέστης ανυπομονούσε πάντα να τελειώσει με τη μελέτη για το σχολείο, ώστε να καθίσει στο πιάνο που του είχε πάρει δώρο η αγαπημένη του γιαγιά. Μελετούσε με μεγάλη όρεξη και για πολλές ώρες τις σονάτες του Μπετόβεν, μία μία ώσπου να τις μάθει καλά, κι ύστερα όταν ένιωθε έτοιμος, καλούσε τη γιαγιά, τους γονείς και τη μικρή του αδελφή και τους καληνύχτιζε παίζοντας με πάθος μια σονάτα…
Τα βράδια, όταν έπεφτε στο κρεβάτι του, φανταζόταν πως άκουγε την περίφημη Ενάτη Συμφωνία και πως μιλούσε στον Μπετόβεν, πως τον ρωτούσε πράγματα που ήθελε να μάθει, ώσπου τον έπαιρνε ο ύπνος…
Αυτό γινόταν κάθε βράδυ, μέχρι που έφτασε η ημέρα των γενεθλίων του. Πήγε σχολείο, κέρασε τα παιδιά γλυκά, γύρισε σπίτι, άνοιξε τα δώρα του, διάβασε τα μαθήματά του, έπαιξε πιάνο, κι όταν αργά το βράδυ ξάπλωσε, έκλεισε σφιχτά τα μάτια και ζήτησε ένα μεγάλο δώρο:
- Αχ και να παρουσιαζόταν μπροστά μου ο Μπετόβεν και να μου έπαιζε στο πιάνο την εισαγωγή από την αγαπημένη μου «Ενάτη»… Ελα Μαέστρο απόψε να σε γνωρίσω από κοντά!
Κι ο Θεός της Μουσικής τον άκουσε!
Οταν ξανάνοιξε τα μάτια είχε βρεθεί στο… Ωδείο, δίπλα στο πιάνο. Και ο Μπετόβεν είχε ξεπηδήσει μέσα από τις παρτιτούρες και παρουσιαστεί μπροστά του! Ο Ορέστης τα έχασε…
- Πώς σε λένε; τον ρώτησε.
- Ορέστη.
- Ελα Ορέστη, χάιδεψε τα πλήκτρα… Πάτα ένα στην τύχη.
Το αγόρι έκανε ό,τι του είπε…
- Μια νότα! Ποια νότα ήταν;
- Το «λα», απάντησε το παιδί.
- Ναι, ήταν μια νότα, αλλά ήταν και μια φωνή. Η φωνή του πιάνου, Ορέστη, γιατί το πιάνο και κάθε μουσικό όργανο έχει ψυχή και φωνή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας