• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 33.9°C / 38.3°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 37.2°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 34.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 38.0°C
  3 BF
  19%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.6°C / 41.1°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 37.0°C / 38.9°C
  2 BF
  13%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 26.1°C / 37.8°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 33.3°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  4 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  40°C 39.0°C / 40.0°C
  3 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 35.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.0°C / 31.0°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.3°C / 37.0°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 31.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 37.0°C / 38.9°C
  2 BF
  13%
Γαλλίδα ελληνικής καταγωγής...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γαλλίδα ελληνικής καταγωγής...

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το τελευταίο βιβλίο του Νίκου Γραικού λέγεται «Ερωτήματα» (εκδόσεις Συρτάρι). «Αυτά τα ερωτήματα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Να σας τα χαρίσω σε ένα μικρό βιβλιαράκι, να το βάλω κρυφά στην τσέπη σας», λέει ο ίδιος. «Ισως μια μέρα να καθίσουμε στο μικρό βιεννέζικο σαλονάκι. Να μιλήσουμε. Να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια. Ισως ένα δάκρυ να κυλήσει στο μάγουλο. Ισως να σκάσει ένα χαμόγελο. Ισως να παραδεχτούμε τον κοινό μας πόνο. Να βρούμε λίγη από την παραμυθία που έχουμε τόσο ανάγκη».

Ο Νίκος Γραικός είναι απόφοιτος του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζει μόνιμα στο Παρίσι και διδάσκει την ελληνική ως ξένη γλώσσα από το 1982. Για τους αναγνώστες της «Εφ.Συν.» επέλεξε και μας παρουσιάζει ένα απόσπασμα από τα «Ερωτήματα».


Φίλη καλή είναι πια και τυπικά –αλλά κυρίως και ουσιαστικά– Ελληνογαλλίδα. Σε παρέα, εδώ στο Παρίσι, τη ρώτησαν από πού είναι. «Ελληνίδα», απάντησε αυθόρμητα. «Γαλλίδα ελληνικής καταγωγής», τη διόρθωσαν. Η Γαλλική Δημοκρατία (η περίφημη République που μας προστατεύει) σε αγκάλιασε. Αρα είσαι ελληνικής καταγωγής. Τώρα το αν η καταγωγή είναι μάλλον κάτι το μακρινό είναι μεγάλη συζήτηση. Ετσι και αλλιώς είναι κλασική η πολιτικά ορθή ερώτηση «από πού κατάγεσαι».

Στη Γαλλία πολυάριθμα κύματα μετανάστευσης συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση της κοινωνίας. Συνήθως από την Ευρώπη και σε συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές, όπως ο Ισπανικός Εμφύλιος, για να αναφερθώ σε σχετικά πρόσφατο παράδειγμα. Το επόμενο παράδειγμα θα είναι κινέζικο: Ηδη στην παρισινή συνοικία Μπελβίλ, όπου ζούσαν οι πρόσφυγες από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ζουν σήμερα οι περισσότεροι Κινέζοι μετανάστες. Αν δείτε τα ονόματα της Γαλλικής Ακαδημίας, θα εκπλαγείτε. Πόσοι δεν έχουν γεννηθεί στη Γαλλία!

Μια φορά, βγαίνοντας από το μάθημα, είπα κάτι στα γαλλικά στη φίλη Ελληνίδα συνάδελφο. Ηταν σχετικό με ένα τεχνικό πρόβλημα και το καταλαβαίναμε στη γλώσσα αυτή. Μας άκουσε Ελληνογαλλίδα μαθήτρια. Μας ρώτησε αν μιλάμε γαλλικά επειδή ήμασταν στον δρόμο. Αλήθεια είναι ότι παλιά σπάνια μιλούσε κάποιος σε άλλη γλώσσα σε δημόσιους χώρους. Η διαφορά αφομοίωσης και ένταξης. Στην Ελληνική Κοινότητα Παρισιού είμαστε υπέρ της ένταξης. Στις εθνικές εορτές λέγονται και οι δυο εθνικοί ύμνοι. Για αυτό ενοχλούμαι από όσους μένουν εδώ και δεν θέλουν να υιοθετήσουν τίποτα από τη χώρα στην οποία ζουν.

Εχει τύχει πολλές φορές να μιλάμε με φίλους ελληνικά στο μετρό και άλλοι επιβάτες να μας απευθύνουν τον λόγο στην ίδια γλώσσα. Πόση νοσταλγία για τη χώρα που άφησαν λόγω της οικονομικής κρίσης! Ας τους άκουγαν οι «Ελληναράδες» πώς μιλούν, κάποιες φορές με δάκρυα στα μάτια, για την Ελλάδα. Μια Σριλανκέζα με συγκίνησε τόσο πολύ! Είχαμε αγκαλιαστεί και μιλάγαμε για την Αθήνα με ενθουσιασμό. Είχαμε ζήσει τόσο σημαντικές στιγμές της ζωής μας εκεί. Εγώ μπορώ να ταξιδέψω, όποτε θέλω. Εκείνη δεν είχε τα απαιτούμενα χαρτιά και δεν θα ξαναπήγαινε. Και όμως δεν είχε κρατήσει καμία κακία για τη χώρα που τη θεωρούσε απλά λαθρομετανάστρια.

Ποιες είναι οι ρίζες μας; Πατρίδα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια; Και αν η μητέρα πατρίδα μετατρέπεται κάποιες φορές σε μητριά πατρίδα, όπως είπε ο ποιητής; Ή, χειρότερα, σε «παρτίδα», σε απλό χώρο πλουτισμού και κομπίνας; Η ιδιοκτησιακή αντίληψη για μια χώρα δεν έχει σχέση με τον πατριωτισμό, έννοια και τρόπο ζωής ξεκάθαρα διαφορετικό από τον εθνικισμό. Γνωστές επίσης οι μελέτες για τον διεθνισμό των, συχνά προλετάριων, αγωνιστών και τον κοσμοπολιτισμό των κεφαλαιοκρατών. Λαός, γένος, έθνος, κράτος, συνέχεια του ελληνισμού, αφύπνιση εθνικής συνείδησης… αναντιστοιχία πολιτικών και κοινωνικών δομών, αντιστασιακός χαρακτήρας… Ολα στροβιλίζονται στο μυαλό μου σήμερα. Ημέρα περισυλλογής. Η ιστορία ως εθνική μυθολογία. Η μελέτη της ιστορίας ως προσωπική και συλλογική προσπάθεια κατανόησης και εξαγωγής διδαγμάτων. Αλλά πάντα θυμάμαι και το επίγραμμα του Σολωμού: «Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και ηγαπημένε, πάντοτ’ ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε».

Για να επανέλθω στις ρίζες: Ο δήθεν πατριώτης που έγραφε στους τοίχους των χαλασμάτων του Παλιού Χωριού στην Αλόννησο «Μην πουλάς τις ρίζες σου», κατέστρεψε την πανέμορφη πάνω πλατεία. Εχτισε, νομίζω χωρίς άδεια, ένα καφενείο και έκλεισε την πανοραμική θέα. Εγκλημα ενάντια στην ιστορική μνήμη. Οι «ντόπιοι Γερμανοί», για να χρησιμοποιήσω έκφραση που άκουσα σε ταβέρνα, που ζουν χρόνια εκεί, σεβάστηκαν και παλεύουν και τώρα ακόμα για να μην καταστραφεί το κάστρο. Δεν υπάρχουν ξένοι και γηγενείς. Μόνο δυο κατηγορίες. Αυτοί που πονάνε έναν τόπο και αυτοί που τον καταστρέφουν – και μάλιστα τις πιο πολλές φορές συνειδητά.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Δεύτερη ευκαιρία» για τα κατασχεμένα βιβλία
Η Εταιρεία Συγγραφέων καυτηριάζει την πολτοποίησή τους για οποιονδήποτε λόγο και ζητά από την πολιτεία την αλλαγή νόμων ή φορολογικών διατάξεων που επιτρέπουν ενέργειες αυτού του είδους.
«Δεύτερη ευκαιρία» για τα κατασχεμένα βιβλία
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο μικρός Ορέστης συναντά τον μεγάλο μουσουργό
Εξαιρετικός δημοσιογράφος και επί χρόνια παραγωγός εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Μηνάς Βιντιάδης έβγαλε καινούργιο βιβλίο. Το «Μια μέρα με τον Μπετόβεν» για τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν λέει πως...
Ο μικρός Ορέστης συναντά τον μεγάλο μουσουργό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Μια ονειρική ανθρωπογεωγραφία του θεσσαλικού κάμπου σε οκτώ διηγήματα
Οκτώ ιστορίες-ωδή στην προφορικότητα, οκτώ διηγήματα που σχηματίζουν μια ονειρική ανθρωπογεωγραφία του θεσσαλικού κάμπου, περιλαμβάνει η συλλογή διηγημάτων «Πομόνα» του Αργύρη Φασούλα, η οποία μόλις...
Μια ονειρική ανθρωπογεωγραφία του θεσσαλικού κάμπου σε οκτώ διηγήματα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Είμαι στην Ελλάδα, απ' όπου άρχισαν όλα...»
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χορχε Λούις Μπόρχες έκανε ταξίδια σε πολλά μέρη του κόσμου, μαζί με τη σύντροφό του Μαρία Κοδάμα, «από τα οποία προέκυψαν πολλά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό» έχει...
«Είμαι στην Ελλάδα, απ' όπου άρχισαν όλα...»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Με προοπτική την ευδαιμονία
Η κοινωνικοπολιτική σφαίρα, αντί να προϋποθέτει την ιστορική της εδραίωση στο παρελθόν προϋποθέτει την αρχή της ελπίδας στο ουτοπικό μέλλον με την άρνηση του υπάρχοντος.
Με προοπτική την ευδαιμονία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας