• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 30.0°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 25.6°C / 32.2°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.1°C / 27.8°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 30.0°C / 30.6°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.8°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.6°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.0°C
  3 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.1°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 29.4°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.0°C / 30.6°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  29%
Εχε τον νου σου στο παιδί…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εχε τον νου σου στο παιδί…

 • A-
 • A+
Ενα βιβλίο επίκαιρο, καθώς τον τελευταίο καιρό σχεδόν καθημερινά έχουμε κι ένα νέο περιστατικό με «Λύκους» και παιδιά. Ο βραβευμένος συγγραφέας απευθύνεται κυρίως στους γονείς για να τους αφυπνίσει, να τους προϊδεάσει ότι το κακό τριγυρίζει τα παιδιά τους μεταμφιεσμένο σε υπεράνω υποψίας καλόκαρδο άνθρωπο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το 2018 ο Μάκης Τσίτας έθεσε σε κυκλοφορία το βιβλίο για μικρά και μεγάλα παιδιά με τίτλο «Και βγάζω το καπέλο μου» από τις εκδόσεις «Κόκκινη κλωστή δεμένη», σε εξαιρετική εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη.

Ενα βιβλίο με ασυνήθιστο, όχι καλό τέλος, που βάση του είναι ένα ομαδικό παιχνίδι. Ενα παιχνίδι που όλοι μας έχουμε παίξει και έχουμε τραγουδήσει στη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, χωρίς όμως καθόλου να σκεφτούμε πόσο σοβαρό ήταν το περιεχόμενό του.

«Περπατώ, περπατώ εις το δάσος/ όταν ο λύκος δεν είναι δω/ Λύκε, λύκε είσαι δω;» ρωτούν τα παιδιά, ενώ εκείνος σταδιακά ετοιμάζεται για να μπει στο παιχνίδι και να πει: «Παίρνω τη μαγκούρα μου και σας κυνηγώ» και τα παιδιά, σύμφωνα με το παιχνίδι, τρέχουν να κρυφτούν.

Στην ιστορία του Τσίτα τα παιδιά δεν περπατούν στο δάσος, αλλά παίζουν στο πάρκο της γειτονιάς τους, πλάι στο σπίτι τους, πλάι στον χαμογελαστό κύριο που κανείς δεν υποψιάζεται ότι το καπέλο, η γενειάδα και τα μαύρα του γυαλιά κρύβουν τον Λύκο. Που διαβάζει αδιάφορα, δήθεν, την εφημερίδα του, αλλά στην ουσία ετοιμάζεται για το «γεύμα» του. Που είναι ευγενικός και πρόθυμος να εξυπηρετήσει τα παιδιά και να τα βοηθήσει.

Εν ολίγοις ο Τσίτας έχει παρατηρήσει το φαινόμενο, έχει προβληματιστεί και έχει ανησυχήσει. Γι’ αυτό γράφει το βιβλίο. απευθύνεται κυρίως στους γονείς για να τους αφυπνίσει, να τους προϊδεάσει ότι το κακό τριγυρίζει τα παιδιά τους μεταμφιεσμένο σε υπεράνω υποψίας καλόκαρδο άνθρωπο. Να τους πει πως τα κακά δεν συμβαίνουν μόνο στους άλλους, αλλά μπορούν να συμβούν και σε μας.

Το βιβλίο ήταν μια προειδοποίηση: Προσέχετε τα παιδιά σας, προσέχετε τους ανθρώπους που συναναστρέφεστε, αυτούς που είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν, να σας προωθήσουν, να σας βοηθήσουν. Προσέχετε τα παιδιά σας που δεν έχουν την ικανότητα να προφυλαχτούν. Μπορούν βεβαίως και οι ενήλικες να παρασυρθούν αλλά εκείνοι έχουν μέρος ευθύνης πολύ μεγάλο. Τα παιδιά όμως δεν φταίνε σε τίποτα και οι παιδικές πληγές δεν γιατρεύονται εύκολα, για να μην πούμε ότι δεν γιατρεύονται ποτέ.

Και ήρθε η πραγματικότητα να επαληθεύσει το βιβλίο και να δείξει πόσο μεγάλο ήταν το έγκλημα, όταν γκρεμίστηκαν οι ουρανοί πάνω στα κεφάλια μας που άφησαν αποσβολωμένο το κοινό, τον γονιό, τον κάθε άνθρωπο που είχε συνείδηση και έφριττε βλέποντας το δικό του παιδί σε κάθε κακοποιημένο παιδί.

Ο Τσίτας στο τέλος του βιβλίου του μάς έλεγε ότι ο φύλακας του πάρκου τον κατάλαβε τον «Λύκο» και πρόλαβε το κακό, όμως την άλλη μέρα άλλος «Λύκος» είχε πάρει τη θέση του στο ίδιο παγκάκι, στο ίδιο πάρκο και περίμενε να έρθουν άλλα παιδιά στο πλάι του. Ακριβώς όπως τον τελευταίο καιρό τα ΜΜΕ έχουν σχεδόν καθημερινά κι ένα νέο περιστατικό με «Λύκους» και παιδιά. Το κακό είναι σαν τη Λερναία Υδρα. ένα κεφάλι κόβεις και εμφανίζονται άλλα δέκα.

Ο Τσίτας (βραβευμένος από την Ευρωπαϊκή Ενωση συγγραφέας) έχει μακρά διαδρομή στο παιδικό βιβλίο, είναι πνεύμα ανήσυχο και όσα έγραψε και γράφει έχουν στόχο κοινωνικό και παιδαγωγικό. Δεν απορρίπτει τις παραδοσιακές ιδέες, αλλά τις αξιοποιεί, τις μεταπλάθει. Ντύνει τα παλιά παραμύθια με σύγχρονο μύθο κάνοντάς τα επίκαιρα, όπως και στο βιβλίο «Και βγάζω το καπέλο μου», με το οποίο μας έδειξε πως η πραγματικότητα ήρθε, δυστυχώς, με τραυματικό τρόπο να τον επιβεβαιώσει.

Στην ώρα που κυκλοφόρησε, το 2018, ήταν ένα πολύ καλό και πρωτότυπο βιβλίο που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σε γονείς και παιδιά. Μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, όμως, αποδείχτηκε ένα βιβλίο προφητικό, συγκλονιστικό που όποιος το διαβάζει τώρα, ανοίγει διάπλατα τα μάτια του από την έκπληξη για το κακό που ήταν τόσο κοντά μας και δρούσε αθέατο και ανενόχλητο.

Αν στα παραμύθια ισχύει πάντα το αίσιο τέλος, στον αληθινό σημερινό μας κόσμο δυστυχώς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι συμβαίνει το ίδιο. Γι’ αυτό ας προστατεύσουμε τα παιδιά, τα εγγόνια, τους μαθητές μας. Ας τους μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τους Λύκους που καραδοκούν. Για να ’χουν κι εκείνα, όπως κι εμείς, τον νου τους.

* Δρ Φιλολογίας, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, μέλος της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο κόσμος είναι γεμάτος από εν δυνάμει ήρωες βιβλίων
Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά, ζει στην Αθήνα και διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες
Ο κόσμος είναι γεμάτος από εν δυνάμει ήρωες βιβλίων
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Τα ματωμένα κεράσια των παιδιών
Μετά τη θερμή κριτική και αναγνωστική υποδοχή της συλλογής διηγημάτων Αστείο (2012) και τη διπλή βράβευση (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και Βραβείο Αναγνώστη), ο Γιάννης Παλαβός δεν βιάστηκε να παρουσιαστεί στη...
Τα ματωμένα κεράσια των παιδιών
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Υπέρ μικρών βιβλιόφιλων
Εξι σημαντικοί συγγραφείς κάποιοι εκ των οποίων μιλούν και με την ιδιότητα του κριτικού παιδικής λογοτεχνίας, δασκάλου δημιουργικής γραφής παιδικού βιβλίου, εμψυχωτή παιδικής ανάγνωσης, αλλά και δύο σημαντικές...
Υπέρ μικρών βιβλιόφιλων
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Αριστερά ήταν ο Μπερλινγκουέρ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Αλκη Ζέη, η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων μετέφρασε το αριστούργημα του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί «Ο μικρός πρίγκιπας», για πρώτη φορά χωρίς την εικονογράφηση του ίδιου του συγγραφέα -την πρόκληση...
Αριστερά ήταν ο Μπερλινγκουέρ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Για τους πιτσιρίκους της διπλανής πόρτας
Η διάσημη Σουηδή συγγραφέας και εικονογράφος είναι η «μαμά» του Αλφονς, που εδώ και σαράντα χρόνια κρατά με τις ιστορίες του παρέα στα παιδιά όλου του κόσμου. Τώρα απέκτησε και ελληνική φωνή, χάρη στον νέο...
Για τους πιτσιρίκους της διπλανής πόρτας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας