Μέρες αποχαιρετισμών και θλίψης για την ελληνική λογοτεχνία. Μετά τον Βασίλη Αλεξάκη, πέθανε και η Κατερίνα Ζαρόκωστα, και αυτή πρόωρα, στα 70 της χρόνια. Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε συγκίνηση όχι μόνο στη συγγραφική κοινότητα αλλά και στην ευρύτερη οικογένεια των μίντια, αφού η Ζαρόκωστα για χρόνια πολλά διέπρεψε στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στον Τύπο, σε εκπομπές πολιτισμού και με κείμενα για το βιβλίο.
«Το χαμόγελο και η αισιοδοξία της θα μας λείψουν», τονίζει εύστοχα σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων, της οποίας υπήρξε ενεργό μέλος, είχε διατελέσει μέλος στο Δ.Σ. της και ψυχή της Λέσχης Ανάγνωσης, η οποία με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 2011.
Η Κατερίνα Ζαρόκωστα σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε στην École Pratique, στο Παρίσι, με σπουδές Κοινωνικής Ψυχολογίας. Από το 1979 ώς το 1993 έζησε μια δημιουργική συνεργασία με το κρατικό ραδιόφωνο (αρχικά με το Γʹ πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, στη συνέχεια με το Αʹ) σε πολιτιστικές εκπομπές.
Εργάστηκε και στην ΕΤ-1 είτε ως σεναριογράφος («Κοχλίας», «Το κουτί της Πανδώρας», «Η δική σου μέρα») είτε ως σύμβουλος και συντονίστρια ενημερωτικών εκπομπών. Πέρασε από τον περιοδικό Τύπο (θέματα βιβλίου στο «Elle»), συνεργάστηκε με λογοτεχνικά περιοδικά και υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής των «Ρευμάτων». Δίδαξε και τη γαλλική γλώσσα.
Από νωρίς, το 1986, η Κατερίνα Ζαρόκωστα άρχισε να γράφει διηγήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα που εκδίδονταν από τους οίκους Χατζηνικολή, Νεφέλη, Καστανιώτη, Μεταίχμιο. «Το Λεκαντώ», «Τομέκ», «Το καθαρό χάδι», «Οσο υπάρχουν γάτοι», «Ενα κομματάκι ουρανός», «Μητέρα και κόρη», «Οι αδελφές Ραζή».
Στο τελευταίο βιβλίο της, «Ιστορίες καθημερινής τρέλας» (εκδόσεις Σοκόλη), αναφερόμενη στην ασθένεια που την ταλαιπώρησε τα τελευταία χρόνια, γράφει: «Ο ορίζοντας στένεψε αποπνικτικά. Στράφηκα λοιπόν προς τα πίσω όπου τα γεγονότα ουκ απογίνονται. Πίσω, πιο πίσω, παρά πίσω έφτασα στα ξέγνοιαστα φωτεινά καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων. Προχώρησα στην εφηβεία, ώς την ενηλικίωσή μου. Το βιβλίο αυτό ήταν για ένα μεγάλο διάστημα το παράθυρό μου στον κόσμο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας