• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.4°C / 3.6°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.7°C / 2.7°C
  4 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.1°C / 5.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.9°C / 2.1°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.6°C / -2.1°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 5.6°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.8°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.8°C
  5 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  4 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.5°C / 0.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 7.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.6°C
  4 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.3°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.2°C / 2.8°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  47%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξανεμίζονται οι ελπίδες να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία

 • A-
 • A+
«Αν τα βιβλιοπωλεία παρέμεναν ανοιχτά, δεν θα χρειαζόταν να αποσύρουν τα βιβλία από τα σούπερ μάρκετ. Θα ήταν, έστω σε συμβολικό επίπεδο, μια κίνηση της κυβέρνησης που θα καταδείκνυε πως το βιβλίο είναι είδος πρώτης ανάγκης και όχι πολυτελείας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος.

Αφησαν να διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες και την Τρίτη το πρωί και από επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι μετά τον αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι του χώρου του βιβλίου (συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες αλλά και αναγνώστες) τελικά τα βιβλιοπωλεία θα ανοίξουν. Ωστόσο, την Τρίτη το απόγευμα οι ελπίδες εξανεμίστηκαν.

Ο κ. Πέτσας σε ραντεβού που είχε με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου, Ιωάννη Κωνστανταρόπουλο (ήταν να γίνει Δευτέρα πρωί, τελικά πραγματοποιήθηκε Τρίτη απόγευμα), δεν άφησε και πολλά περιθώρια. Δεν απάντησε ποτέ στο «γιατί να μην ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία» και έκανε λόγο μόνο για κουπόνια για βιβλία, που θα δοθούν το πιθανότερο σε ανέργους, ενώ παράλληλα επέμεινε να του κάνουν οι ίδιοι προτάσεις με τρόπους και/ή μέτρα για οικονομική ενίσχυση του κλάδου, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για τις πληγείσες επιχειρήσεις από την πρώτη καραντίνα - τα οποία, φυσικά, δεν επαρκούν. Το επόμενο ραντεβού είναι σήμερα το απόγευμα για να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το χρονικό μιας αρνητικής απόφασης

Είναι πάγιο αίτημα τόσο των βιβλιοπωλών όσο και των ενώσεων εκδοτών, βιβλίου κ.λπ., ήδη από την προηγούμενη περίοδο εγκλεισμού την άνοιξη, τόσο τα βιβλιοπωλεία όσο και οι βιβλιοθήκες να μείνουν ανοιχτά.

Για το δεύτερο δεν περιμένουμε και πολλά, καθώς ούτε οι δημόσιες, δημοτικές αλλά ούτε καν οι βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων δεν είναι ανοιχτές και δεν έχει υπάρξει πρόληψη ώστε να γίνεται δανεισμός μέσω Διαδικτύου. Ο κ. Πέτσας, βέβαια, υποσχέθηκε προχθές πως θα θέσει το θέμα εκσυγχρονισμού και εμπλουτισμού των βιβλιοθηκών στην συζήτηση με τον πρωθυπουργό ως μεσοπρόθεσμο μέτρο. Ωστόσο κανένα βήμα δεν έχει γίνει έως τώρα, ούτε προς την κατεύθυνση του διαδικτυακού δανεισμού ούτε καν της αγοράς νέων τίτλων.

«Οι βιβλιοθήκες, ακόμα και αν λειτουργούσαν, δεν διαθέτουν βιβλία της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής, αφού στην πλειονότητά τους δεν έχουν αγοράσει νέους τίτλους εδώ και δέκα χρόνια λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης» μας λέει ο κ. Κωνστανταρόπουλος. «Θα μπορούσαν οι δήμοι, όπως μοιράζουν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη, το ίδιο να έκαναν και με βιβλία» συνεχίζει. «Δεν είναι τυχαίο πως είχαμε εκτόξευση αιτημάτων δανεισμού στη Βιβλιοθήκη της Βέροιας λίγο πριν από τον παρόντα εγκλεισμό. Θα μπορούσε ο πολίτης να δανείζεται ηλεκτρονικά - αλλά φυσικά αυτό σημαίνει δουλειά για τους δημόσιους υπαλλήλους και συνήθως αυτό είναι πάντα προβληματικό. Ωστόσο, οι βιβλιοθήκες και για το κοινό και για τους φοιτητές δεν θα 'πρεπε να 'ναι κλειστές. Υπάρχουν τρόποι και ανοιχτές να είναι και τα πρωτόκολλα ασφάλειας να τηρηθούν» καταλήγει.

Οσο για τα βιβλιοπωλεία, φαίνεται πως ο αγώνας των ανθρώπων του χώρου του βιβλίου δεν πρόκειται να κερδηθεί. Ηδη, έπειτα από αίτημα του Συλλόγου Εμπορικών Καταστημάτων, αποσύρονται από τα σούπερ μάρκετ από σήμερα «αγαθά πολυτελείας», όπως τα ονομάζει το υπουργείο, όπως παπούτσια, ρούχα, μικροέπιπλα και βιβλία. «Αν τα βιβλιοπωλεία παρέμεναν ανοιχτά, δεν θα χρειαζόταν να αποσύρουν τα βιβλία από τα σούπερ μάρκετ» υποστηρίζει ο κ. Κωνστανταρόπουλος. «Θα ήταν, έστω σε συμβολικό επίπεδο, μια κίνηση της κυβέρνησης που θα καταδείκνυε πως το βιβλίο είναι είδος πρώτης ανάγκης και όχι πολυτελείας. Αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, η απόφαση να μην ανοίξουν είναι σχεδόν ολέθρια για πολλά βιβλιοπωλεία, καθώς ο Νοέμβριος είναι ο 4ος μεγαλύτερος μήνας σε πωλήσεις. Αυτός ο τζίρος δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Αυτό φάνηκε και την άνοιξη, που παρότι αμέσως μετά τον εγκλεισμό οι πωλήσεις αυξήθηκαν και πάλι δεν ισορρόπησαν τα κέρδη. Τώρα ειδικά, με την αρχή της ακαδημαϊκής περιόδου, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα για το αναγνωστικό κοινό. Ο κ. Πέτσας δεν θέλησε να απαντήσει με σαφήνεια στο γιατί να μην ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, ακόμη κι όταν αντιπροτείναμε τη λύση που εφαρμόζει η Γαλλία, όπου κάνεις τηλεφωνικά ή διαδικτυακά την παραγγελία σου και πας ο ίδιος και την παραλαμβάνεις - καθώς ούτε οι υπηρεσίες κούριερ συμφέρουν ούτε επαρκούν».

Οι Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος (πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου), Πόλα Καπόλα (πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών) και Ιωάννης Κωνσταντάρας (πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων) είχαν συνυπογράψει επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς (Κεραμέως, Γεωργιάδη, Μενδώνη) με το που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα και ζητούσαν να μείνουν ανοιχτά όλα τα βιβλιοπωλεία, καθώς και τα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης τηρούν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πολλά από αυτά να κλείσουν εντελώς.

Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Ο κόσμος του βιβλίου διαβεβαιώνει την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του και ότι τα βιβλιοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που λειτουργούν τα φαρμακεία. Με τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά, ο κοινωνικός περιορισμός δεν θα καταλήξει πολιτιστική απομόνωση. Σε κάθε εποχή, ιδιαίτερα τις δύσκολες, τα βιβλία ικανοποιούν την ανάγκη μας για κατανόηση, προβληματισμό, διασκέδαση, επικοινωνία. Ας δώσουμε τη δυνατότητα στους Ελληνες, πέρα από τις φτηνές εκπομπές της τηλεόρασης και τα social media, να προμηθευτούν τα βιβλία που επιλέγουν και αγαπούν. Τα βιβλιοπωλεία είναι ανάσα ζωής, παρακαλούμε κρατήστε τα ανοιχτά!»... Φωνή βοώντος, όπως όλα δείχνουν...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Στη ζοφερή κατάσταση της πανδημίας η ενίσχυση της βιβλιοφιλίας είναι από τις σημαντικές φωτεινές ακτίνες»
Ο Παύλος Παπαχριστοφίλου μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και το Πεδίο, τα βιβλία και την περίοδο της πανδημίας.
«Στη ζοφερή κατάσταση της πανδημίας η ενίσχυση της βιβλιοφιλίας είναι από τις σημαντικές φωτεινές ακτίνες»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Η διαχείριση μιας επιδημίας δεν είναι μόνο θέμα ιατρικής, αλλά και κοινωνικό ζήτημα»
Ο Γάλλος καθηγητής Φρεντί Βινέ αναλύει τα διδάγματα που μπορούμε να λάβουμε από το παρελθόν συγκριτικά με τη πανδημία του σήμερα.
«Η διαχείριση μιας επιδημίας δεν είναι μόνο θέμα ιατρικής, αλλά και κοινωνικό ζήτημα»
ΣΙΝΕΜΑ
Οι «ουλές» της πανδημίας στο σώμα μας και στην πόλη
Ενταγμένες στις εκδηλώσεις που αναπτύσσονται παράλληλα με τις προβολές στο «Τριανόν», οι δράσεις της καλλιτεχνικής ομάδας ANOMIA διερευνούν για πρώτη φορά «το τραύμα της απομόνωσης»
Οι «ουλές» της πανδημίας στο σώμα μας και στην πόλη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Μια ματιά στην ποιητική του Ταρκόφσκι
Το βιβλίο του Αγγελου Αλετρά «Χώροι του ανοίκειου - Η ποιητική του Αντρέι Ταρκόφσκι» κατορθώνει να κερδίζει και τον μυημένο στο έργο του Ρώσου σκηνοθέτη, αλλά και τον μη ειδικό αναγνώστη.
Μια ματιά στην ποιητική του Ταρκόφσκι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας