• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.7°C / 39.7°C
  0 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.3°C / 38.3°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.0°C / 39.8°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.7°C
  0 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.4°C / 37.1°C
  2 BF
  15%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.6°C / 37.5°C
  2 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 38.2°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 35.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.1°C / 35.4°C
  2 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 32.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  0 BF
  35%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.5°C / 37.3°C
  2 BF
  10%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.9°C / 39.9°C
  0 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 31.0°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 38.3°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  12%
EUROKINISSI / ΛΙΤΣΑ ΚΛΙΜΑΤΣΙΔΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «ποιητικό σύμπαν» του Χρήστου Θηβαίου

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ

Παρουσιάζει ενδιαφέρον το νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος» και αφορά τα τραγούδια του Χρήστου Θηβαίου. Είναι το βιβλίο του ποιητή και πανεπιστημιακού Νίκου Φωτόπουλου, «Μέρες αδέσποτες… στο σιδερένιο νησί: όψεις και κοινωνιολογικές προεκτάσεις της ποιητικής του Χρήστου Θηβαίου». Πρόκειται για μια προσεγμένη και περιεκτική προσέγγιση της εικοσάχρονης πορείας του Ελληνα τραγουδοποιού και ερμηνευτή από το πρώτο του έργο, «Μέρες αδέσποτες», με τους Συνήθεις Υποπτους, έως και το πιο πρόσφατο, «Σιδερένιο νησί».

Οσο κι αν σας μοιάζει περίεργο, αν σας μοιάζει δηλαδή, η στιχουργική του Χρήστου Θηβαίου είναι πλούσια. Στο βιβλίο έχει ταξινομηθεί ερευνητικά και έχει γίνει αντικείμενο ανάλυσης και ερμηνείας «με τρόπο που η προσέγγιση κινείται σε έναν ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στον επιστημονικό λόγο και την εκλαϊκευμένη επεξεργασία, συνδυάζοντας την κοινωνιολογική ανάλυση με την ποιητική ματιά μιας ιδιαίτερης ανάγνωσης». Λέει, συγκεκριμένα, στον πρόλογο του βιβλίου: «Με τη μονογραφία αυτή φιλοδοξώ να αναδείξω το ζήτημα της δημιουργικής γραφής μέσα στην ελληνική τραγουδοποιία, […] αφού το ελληνικό τραγούδι, ως ενεργή πολιτισμική πρακτική, αποτελεί το κατ’ εξοχήν μέσο διάδοσης, καλλιέργειας και ανάπτυξης της γλώσσας αλλά και της κοινωνικής μας συνείδησης».

Ο Νίκος Φωτόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με την ποίηση και τη δημιουργική γραφή, ενώ συγκαταλέγεται στους ποιητές της Γενιάς του ’90 με πιο πρόσφατο το έργο του: «Δάνειος Χρόνος / Ποίηση 1996-2016» που κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Μανδραγόρας. Αναδημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο:

 

Αναμφίβολα, λοιπόν, η γραφή του Χρήστου Θηβαίου αποτελεί την περίπτωση ενός διακριτού είδους το οποίο ανατρέπει την κλασική φόρμα του τραγουδιού (refrain - couple), εισάγει στοιχεία υπερρεαλισμού, προωθεί την ελευθερία της δημιουργικής έκφρασης μέσα στη δομή και στη μετρική των συλλαβών, διαχειρίζεται με ευθύτητα, ειλικρίνεια αλλά και χειραφετητική διάθεση τη δυναμική της ελληνικής γλώσσας. Ειδικότερα, το είδος γραφής που καταθέτει ο Χρήστος Θηβαίος δομείται σταθερά πάνω σε δημιουργικές αμφισημίες, εμπεριέχει λεκτικούς αυτοματισμούς που συνδέονται ευθέως με τον σκοτεινό θάλαμο του υποσυνείδητου, αναπαριστά εικόνες της καθημε­ρινότητας, αναδεικνύει εσώτερα τοπία με τρόπο αισθαντικό, καταδεικνύει σκηνές από το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της εποχής του. Επι­προσθέτως, σκιαγραφεί σύγχρονα και αλλότρια αστικά τοπία, στοιχεία και απεικονίσεις της φύσης, μνήμες και περιστατικά μιας βαθιάς υπαρξιακής περιπλάνησης, μορφές της κοινωνικής συνείδησης εντυπωμένες στο σώμα της πόλης, όψεις της σύγχρονης αισθητικής αναζητώντας μια ιδανική πολιτεία των αισθημάτων. Το είδος γραφής που μας καταθέτει ο Θηβαίος εξω­τερικεύει το «ενδότερο Είναι» ενός δημιουργού εντός του οποίου διαδραμα­τίζεται μια επίμονη και επίπονη πάλη να τιθασευθούν δαιμόνια, τραύματα, ματαιώσεις, διαψεύσεις και «ακρωτηριασμοί», καθώς και μια σειρά από άλλα υπαρξιακά ζητήματα τα οποία νοηματοδοτούν, παιδεύουν, συνθλίβουν και ταυτόχρονα εξυμνούν την ανθρώπινη ύπαρξη: έρωτας, θάνατος, μοναξιά, απώλειες, μνήμες, συλλογικές αναπαραστάσεις, όνειρα, αποχωρισμοί, περιπλάνηση, ιδέες και θεωρητικές πλάνες συγκροτούν το στερέωμα μιας δημιουργικής γραφής η οποία δομείται σε έναν ιδιαίτερο, προσωπικό, κοινωνικό και πολιτικό υπαρξισμό, μιας ακραίας ευαισθησίας που δεν μπορεί να δια­βαστεί με τον χάρακα και το μοιρογνωμόνιο μιας μονοδιάστατης τυπικής λογικής.

Η προσέγγιση της γραφής του Χρήστου Θηβαίου προϋποθέτει την εκ θεμελίων αποδόμηση του ορθολογισμού, την απονομιμοποίηση του άψυχου θετικισμού και της απρόσωπης τεχνοκρατικής ιδεολογίας αφού μόνο τότε μπορεί να καταστεί προσλήψιμη με τρόπο αισθαντικό και βιωματικό. Υπό την έννοια αυτή η πρόσκληση στο ποιητικό του σύμπαν σχετίζεται με αυτό που ο ποιητής Γιώργης Παυλόπουλος αποδίδει εύγλωττα στο ποίημά του με τον τίτλο «Τα αντικλείδια». Το ποιητικό του σύμπαν είναι μια πόρτα ανοιχτή σε οποιονδήποτε θελήσει να το κατοικήσει, είτε ως ένοικος είτε ως τακτικός θαμώνας που διαρκώς θα έρχεται, θα φεύγει, θα επιστρέφει… Ωστόσο, για την επικοινωνία αυτή απαιτούνται τα κατάλληλα «αντικλείδια» για να ξεκλειδώσει κάποιος, τι άλλο; την «ορθάνοιχτη» πόρτα της ποίησης, την ορθάνοιχτη πόρτα της ποιητικής του Χρήστου Θηβαίου.


 

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία του 2020
Αφορούν εκδόσεις του 2019 και την ανακοίνωση των νικητών στους οποίους κατέληξαν οι τρεις αρμόδιες επιτροπές έκανε η Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία του 2020
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Οι υποψήφιοι για τα κρατικά βραβεία μετάφρασης και παιδικού βιβλίου
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2020 και τις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2020. 
Οι υποψήφιοι για τα κρατικά βραβεία μετάφρασης και παιδικού βιβλίου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Οι υποψήφιοι για τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας
Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες στις οποίες κατέληξε η  αρμόδια Επιτροπή και αφορούν στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2020.
Οι υποψήφιοι για τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Μια ονειρική ανθρωπογεωγραφία του θεσσαλικού κάμπου σε οκτώ διηγήματα
Οκτώ ιστορίες-ωδή στην προφορικότητα, οκτώ διηγήματα που σχηματίζουν μια ονειρική ανθρωπογεωγραφία του θεσσαλικού κάμπου, περιλαμβάνει η συλλογή διηγημάτων «Πομόνα» του Αργύρη Φασούλα, η οποία μόλις...
Μια ονειρική ανθρωπογεωγραφία του θεσσαλικού κάμπου σε οκτώ διηγήματα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Το 1821, ο Λόρδος Μπάιρον και οι μάσκες
Αλίμονο! Αλίμονο! Στο πρόσωπο του ανθρώπου του μέλλοντος θα ενσωματωθεί, λοιπόν, η (μονή; διπλή; τριπλή;) μάσκα; Οι Απόκριες όπως ήρθαν θα περάσουν. Το φίμωτρο θα μείνει;
Το 1821, ο Λόρδος Μπάιρον και οι μάσκες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας