• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  5 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.6°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  0 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.4°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 23.0°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.2°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέρα από τα ισλαμοφοβικά κλισέ

 • A-
 • A+

Η «επιστροφή της Αραβικής Ανοιξης»

Του Κώστα Πίττα

Το «αραβικό πεζοδρόμιο» επιστρέφει εν μέσω πανδημίας. Στο Ιράκ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές/τριες πλημμυρίζουν ξανά τους δρόμους, παρά την αλλαγή της κυβέρνησης, η οποία ετοιμάζει ένα γύρο περικοπών μισθών και επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων με πρόσχημα την πρωτοφανή βουτιά στις τιμές του πετρελαίου. Στον Λίβανο το κίνημα που είχε ξεσηκώσει όλη τη χώρα ξαναβγαίνει οργισμένο στους δρόμους μετά τη χρεοκοπία και την κατάρρευση των τραπεζών.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες κυκλοφορεί το βιβλίο του Νίκου Λούντου «Μέση Ανατολή: Από το Διαρκή Πόλεμο στη Διαρκή Επανάσταση» από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Ερχεται να καλύψει την ανάγκη για πληροφόρηση και ανάλυση για τη Μέση Ανατολή που θα ξεφεύγει από τα ισλαμοφοβικά κλισέ που κυριαρχούν.

Το βιβλίο εντάσσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της κρίσης και των οξυμένων ανταγωνισμών του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Η μαρξιστική θεωρία του ιμπεριαλισμού είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο για μια τέτοια ανάλυση. Οπως τονίζει ο Νίκος Λούντος: «Ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός δεν είναι μια αντιδραστική πολιτική επιλογή τού ενός ή του άλλου πολιτικού ηγέτη. Είναι δεμένος με τις πιέσεις που βάζει το ίδιο το σύστημα που είναι πλέον πολύ μεγάλο για να αρκείται στην εσωτερική αγορά».

Νίκος Λούντος

«Μέση Ανατολή Από το διαρκή πόλεμο στη διαρκή επανάσταση»

Εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Σελίδες 136

Σχεδόν είκοσι χρόνια πριν, η αμερικάνικη εισβολή και η κατοχή του Ιράκ υποτίθεται ότι άνοιγε την αυλαία ενός «νέου αμερικανικού αιώνα», με τις ΗΠΑ να διασφαλίζουν την αδιαμφισβήτητη ηγεμονία τους σε ένα παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό που σάρωνε τα πάντα στο διάβα του. Ομως, όπως επισημαίνει ο Νίκος Λούντος ήδη από τις πρώτες σελίδες αυτής της έκδοσης: «Το 2003 έχει επιβεβαιωθεί πλέον όχι ως επίλογος, αλλά ως εναρκτήριο λάκτισμα μιας περιόδου γενικευμένης αστάθειας και βίας στη Μέση Ανατολή».

Πλέον σήμερα οι αναφορές στην κρίση της αμερικάνικης ηγεμονίας είναι κάτι συνηθισμένο έστω κι αν συχνά η αιτία αναζητείται στις ιδεοληψίες και τον «ερασιτεχνισμό» του Τραμπ. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός δεν έχει τις δυνατότητες για νέους μεγάλους πολέμους και επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, δεν μπορεί ωστόσο να απεμπλακεί από αυτή τη στρατηγική περιοχή για το παγκόσμιο σύστημα. Αυτή η διπλή πίεση είναι η αιτία για όλους τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς και τα διαδοχικά φιάσκα της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Η οικονομική κρίση και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί είναι αξεδιάλυτα δεμένοι. Ο νέος παροξυσμός της μακρόσυρτης κρίσης του συστήματος ασκεί σκληρές πιέσεις στους περιφερειακούς καπιταλισμούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησαν να αναβαθμίσουν τη θέση τους στο «κενό» που άφηνε η κρίση της αμερικανικής ηγεμονίας. Ο «πετρελαϊκός πόλεμος» της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας ήταν το προεόρτιο της ύφεσης που επέσπευσε η πανδημία του Covid-19. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου δεν σημαίνει μόνο τεράστιες απώλειες για αμερικανικές πολυεθνικές, όπως η ExxonMobil, αλλά και μια γενικότερη ανατροπή των σχεδιασμών όλων των «παικτών» που έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα στη Μέση Ανατολή. Ο τίτλος ενός κεφαλαίου αυτού του βιβλίου («Αναταραχή στα παλάτια της αντεπανάστασης») δεν αφορά μόνο τη Σαουδική Αραβία αλλά όλους τους, ανάμεσά τους και την ελληνική άρχουσα τάξη και την κυβέρνηση της Ν.Δ..

Το βιβλίο προσφέρει απαντήσεις και σε μια σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα. Οπως, για παράδειγμα, με το κείμενο «Η αντίσταση στο σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ δεν είναι αντισημιτισμός» καταρρίπτει τις προφάσεις που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις στη Δύση για να συκοφαντήσουν την Αριστερά και τα κινήματα αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση.

Είναι πολύτιμο και για ένα ακόμη λόγο. Ο συγγραφέας δεν βλέπει τη Μέση Ανατολή μόνο μέσα από το πρίσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αλλά και από το πρίσμα της αντίστασης των «από κάτω», των κινημάτων και των επαναστάσεων που τη συγκλόνισαν και θα τη συγκλονίσουν το επόμενο διάστημα. Στο βιβλίο υπάρχουν ξεχωριστά κεφάλαια που περιγράφουν την «επιστροφή της Αραβικής Ανοιξης» το 2019 σε μια σειρά χώρες της Μέσης Ανατολής.

Μας παρουσιάζει, επίσης, και την ιστορία της Αριστεράς και των ιδεών που καθόρισαν τις πολιτικές επιλογές της στις περασμένες δεκαετίες. Μια νέα Αριστερά γεννιέται αυτή την περίοδο σε όλη την περιοχή, από την Αλγερία και το Σουδάν μέχρι το Ιράκ, τον Λίβανο και την Αίγυπτο. Μαθαίνει από τις μάχες, τις ήττες και τις νίκες των κινημάτων, αναζητάει τη γνήσια επαναστατική στρατηγική.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Λούντος: «Η Μέση Ανατολή έχει εκατομμύρια περισσότερους εργάτες και εργάτριες από ποτέ, έχει πλέον κάποια από τα πιο πολυπληθή αστικά κέντρα στον κόσμο, μια νεολαία δικτυωμένη με την παγκόσμια πραγματικότητα που ζει πάνω ή δίπλα στα μεγαλύτερα αποθέματα πλούτου του πλανήτη, αλλά συνθλίβεται από τον όγκο αυτού του πλούτου και από τις βόμβες. Εκατομμύρια κόσμος που έζησε μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια τι σημαίνει επανάσταση, είδε τον τρόμο στα μάτια των καθεστώτων, είδε τι φτάνει να κάνει το άγριο τέρας της αντεπανάστασης όταν φτάνεις τον αγώνα μέχρι τα μισά του δρόμου, έψαξε και συνεχίζει να ψάχνει να βρει απαντήσεις στρατηγικής, τακτικής και οργάνωσης για να συνεχίσει».

*Την Τρίτη 16 Ιούνη στις 9.30 μ.μ. σε εκδήλωση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο (Ερμού 134) θα μιλήσει για το βιβλίο ο συγγραφέας του Νίκος Λούντος. Η παρουσίαση-συζήτηση θα γίνεται ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom (https://us02web.zoom.us/j/87518859697 ή Meeting ID: 875 1885 9697) και θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στο facebook https://www.facebook.com/Marxistiko/?ref=settings

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Μια μεγάλη διάκριση για τον Χρήστο Οικονόμου και την ελληνική λογοτεχνία
Ο σπουδαίος διηγηματογράφος Χρήστος Οικονόμου εγκαινίασε το νέο διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Chowdhury Prize in Literature, το οποίο θέσπισαν το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας USC Dornsife και το Kenyon...
Μια μεγάλη διάκριση για τον Χρήστο Οικονόμου και την ελληνική λογοτεχνία
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Mε γοητεύουν ο Χατζής με τα διηγήματα και ο Καρούζος με την ποίησή του
Η Ελίζα Παναγιωτάτου απέναντι σ’ ένα ερωτηματολόγιο που επιχειρεί να ψηλαφίσει, εντός κι εκτός αφηγηματικής επιφάνειας, διαθέσεις, εμμονές, αναγωγές.
Mε γοητεύουν ο Χατζής με τα διηγήματα και ο Καρούζος με την ποίησή του
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Οδηγός για τη Σκανδιναβική Αστυνομική Λογοτεχνία», του Νίκου Μ. Γεωργιάδη
Το νέο βιβλίο του συγγραφέα παρουσιάζεται τo απόγευμα της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, στο Αθηναίων Πολιτεία, στο Θησείο.
«Οδηγός για τη Σκανδιναβική Αστυνομική Λογοτεχνία», του Νίκου Μ. Γεωργιάδη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Βραβείο Γκονκούρ στον Σενεγαλέζο συγγραφέα Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ
Ο Σενεγαλέζος συγγραφέας Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ τιμήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ, το πιο επίζηλο από τα γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία, για το μυθιστόρημά του «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» («La plus secrete...
Βραβείο Γκονκούρ στον Σενεγαλέζο συγγραφέα Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Σκόρσο ή αλλιώς τράνταγμα, σεισμός!
Ο τραγικός σεισμός του 1953 στην Κεφαλονιά στέκει ως πυρήνας της αφήγησης. Τερατώδες, ως Λερναία Ύδρα, αίτιο, αναγεννά μυριάδες αιτιατά, που φτάνουν ως και το παρόν, που αποτελεί και την εκβολή της αφήγησης.
Σκόρσο ή αλλιώς τράνταγμα, σεισμός!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας