• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.2°C
  0 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 19.3°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.0°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.0°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 15.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.7°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.9°C / 18.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 19.4°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.1°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.3°C / 17.1°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 19.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  63%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τιμή στη Μάρω Δούκα για την προσφορά της

 • A-
 • A+

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019

Στη Μάρω Δούκα για τη συνολική προσφορά της στα γράμματα απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων του 2019, μια απόφαση της Επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων που κανένας δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει. Η μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας μας, πολυβραβευμένη και αγαπημένη του κοινού, τάραξε ακόμα μία φορά τα νερά με το τελευταίο της μυθιστόρημα «Πύλη εισόδου». «Με τη μακροχρόνια και πλούσια προσφορά της στα ελληνικά γράμματα, η Μάρω Δούκα υπηρετεί επάξια το ατομικό και το συλλογικό στοιχείο, ψηλαφώντας σε βάθος τις κοινωνικές, πολιτικές και ιστορικές εκφάνσεις της εκάστοτε εποχής, χτίζοντας σύνθετους και μεστούς χαρακτήρες, ενσωματώνοντας νεωτερικές αφηγηματικές τεχνικές, κατορθώνοντας εν τέλει να αποτυπώσει, με εφαλτήριο το κληροδότημα των μεταπολεμικών γενιών, το στίγμα της Μεταπολίτευσης» τονίζει η επιτροπή.

Τα υπόλοιπα βραβεία του 2019 (για την παραγωγή του 2018) είναι:

Μυθιστορήματος: κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Παπαδάκη για το βιβλίο του «Ο ταχυδρόμος» (Βιλιοπωλείον της Εστίας), μιά σε πρώτο πρόσωπο αφηγηση της ιστορίας ενός ταχυδρόμου σε ορεινή κοινότητα της μεταπολεμικής Κρήτης. Στην τελική ψηφοφορία έφτασαν ο «Κόκκινος σταυρός» της Μαρίας Γαβαλά (Πόλις) και «Αδέλφια» του Γιώργου Συμπάρδη (Μεταίχμιο).

Διηγήματος-Νουβέλας: κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον Δημήτρη Κανελλόπουλο για το βιβλίο «Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες» (Κίχλη) και στη Δήμητρα Κολλιάκου για το «Αλφαβητάρι εντόμων» (Πατάκη).

Τα διηγήματα του Δημήτρη Κανελλόπουλου επιχειρούν μια καταβύθιση στο βιωματικό παρελθόν του συγγραφέα στα χωριά της Ηλείας, από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως τη Μεταπολίτευση του 1974. Στο «Αλφαβητάρι εντόμων» της Δήμητρας Κολλιάκου άνθρωποι διασταυρώνονται με έντομα σε 24 ιστορίες, διαγωνίως καφκικές και δεμένες μεταξύ τους. Συμπεριλήφθηκε στην τελική ψηφοφορία το βιβλίο της Μαρίας Στασινοπούλου «Χαμηλή βλάστηση. Θάμνοι, πόες και μπονσάι» (Κίχλη).

Ποίησης: κατά πλειοψηφία στον Χάρη Βλαβιανό για την «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού» (Πατάκης). Μια σύνθετη συλλογή που βασίζεται στην ώσμωση του ποιητικού και του πεζού λόγου, στη συνύφανση του ποιητικού λυρισμού με το δοκίμιο και τον φιλοσοφικό στοχασμό και στη συνύπαρξη του πρωτότυπου ποιητικού λόγου με μεταφρασμένα ποιήματα του 20ού αιώνα. Συμπεριλήφθηκαν στην τελική ψηφοφορία το «Φτηνό κρεβάτι» του Δημήτρη Αθηνάκη (Πόλις) και «Εβδομος όροφος» Νίκου Σταυρόπουλου (Το Ροδακιό).

Δοκιμίου - Κριτικής: κατά πλειοψηφία στον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου για το έργο του «Η κίνηση του εκκρεμούς. Ατομο και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία: 1974-2017» ( Πόλις). Συμπεριλήφθηκε στην τελική ψηφοφορία το βιβλίο της Αλεξάνδρας Σαμουήλ, «Πάντα αριθμώ διέταξας: Αναλογία, αριθμολογία και ποίηση» (Μελάνι).

Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: κατά πλειοψηφία στους Μαρία Καραγιάννη και Μ. Ζ. Κοπιδάκη για το βιβλίο τους «Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου: Η αλληλογραφία» (1889-1890) (Καστανιώτης). Συμπεριλήφθηκαν στην τελική ψηφοφορία τα βιβλία του Μιχάλη Γελασάκη «Νίκος Καββαδίας: Ο αρμενιστής ποιητής» (Αγρα), «Στ’ αμπέλια» του Σταύρου Ζουμπουλάκη (Πόλις) και «Ο αρχηγός. Το αίνιγμα του Ν. Μιχαλολιάκου» του Δημήτρη Ψαρρά (Πόλις).

■ Το Ειδικό Βραβείο σε συγγραφέα που το βιβλίο του προάγει τον διάλογο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Νίκο Χρυσό για το «Καινούργια μέρα» (Καστανιώτης).

■ Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε ομόφωνα στα λογοτεχνικά περιοδικά «Νησίδες» και «Συριανά Γράμματα» για τη συμβολή τους στη διάδοση, την προαγωγή και τη συζήτηση της λογοτεχνίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Κυκλοφόρησε το αστυνομικό µυθιστόρηµα «Οι Αρχαιοκάπηλοι» του Γιάγκου Ανδρεάδη
Το αστυνομικό µυθιστόρηµα «Οι Αρχαιοκάπηλοι», το τέταρτο πεζό έργο του Γιάγκου Ανδρεάδη, με θέμα τις αρχαιολογικές ανασκαφές, το έγκλημα και τον...
Κυκλοφόρησε το αστυνομικό µυθιστόρηµα «Οι Αρχαιοκάπηλοι» του Γιάγκου Ανδρεάδη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Οι υποψήφιοι για τα κρατικά βραβεία μετάφρασης και παιδικού βιβλίου
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2020 και τις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2020. 
Οι υποψήφιοι για τα κρατικά βραβεία μετάφρασης και παιδικού βιβλίου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Η δολοκτονία» του Βασίλη Βασιλικού
Από τα λιγότερο γνωστά κείμενα του Βασιλικού, η «Δολοκτονία» αποτελεί ένα πυκνό χρονικό μιας εποχής ταραγμένης και σκοτεινής και εκπέμπει ένα ηχηρό αντιφασιστικό μήνυμα ακόμη και σήμερα, πέντε δεκαετίες μετά...
«Η δολοκτονία» του Βασίλη Βασιλικού
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Μάτι συνείδησης μιας εποχής
Με τον αμφίσημο τίτλο «Μάρτυρας ζωής» η νέα ποιητική συλλογή του Γιάννη Πλαχούρη με ευρηματικά σχέδια και ζωγραφιές του Απόστολου Πλαχούρη.
Μάτι συνείδησης μιας εποχής
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ελληνίδα και με τη... βούλα
Με Προεδρικό Διάταγμα πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα η Βρετανίδα συγγραφέας, που έγινε διάσημη με «Το νησί» και διαρκώς εμπνέεται από την Ιστορία μας. Κάτι που και η ίδια επιθυμούσε, αφού έχει κάνει τη χώρα μας...
Ελληνίδα και με τη... βούλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας