Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το φύλλο», η ανταρσία ενός νέου...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το φύλλο», η ανταρσία ενός νέου...

  • A-
  • A+
Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ

Η «Εφ.Συν.» προσφέρει στους αναγνώστες της ακόμη ένα βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού, μετά «Το ελικόπτερο» (13 Δεκεμβρίου 2019). Είναι «Το φύλλο», το πρώτο της τριλογίας του συγγραφέα -τα άλλα δύο είναι «Το πηγάδι» και «Το αγγέλιασμα»-, που -όλα - κυκλοφόρησαν προς το τέλος της δεκαετίας του ’50, αρχές του ’60, όταν δηλαδή ο συγγραφέας ήταν μεταξύ 20-25 ετών, και θα προσφερθούν επίσης στους αναγνώστες της «Εφ.Συν.». Βιβλία που εντυπωσίασαν με την τόλμη και τη δυναμικότητα της γραφής τους. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Βασιλικός συνέγραψε και κυκλοφόρησε δεκάδες βιβλίων, κατακτώντας επάξια ξεχωριστή θέση στα ελληνικά και τα διεθνή γράμματα, ενώ παράλληλα διέπρεψε και σε θεσμικά πόστα.

Ως συγγραφέας ο Βασιλικός τιμήθηκε το 2017 με το κρατικό Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, ενώ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές εξελέγη πρώτος βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να πάψει ποτέ να είναι συγγραφέας. Θα συνεχίσω το παρόν κείμενο με μερικά αποσπάσματα από κριτικές όταν κυκλοφόρησε «Το φύλλο» (περιλαμβάνονται στον τόμο με τον γενικό τίτλο «Τριλογία», που κυκλοφόρησε πριν από 13 χρόνια από τις εκδόσεις Τόπος, με τα τρία βιβλία, που διαβάζονται ωστόσο και ανεξάρτητα).

● Αριστοτέλης Σαΐνης (Αντί Επιλόγου στις Εκδόσεις Τόπος): «Η εκδοτική περιπέτεια της τριλογίας αρχίζει το 1955, όταν μια πρώτη γραφή του Πηγαδιού, ο πυρήνας στην πραγματικότητα της νουβέλας, δημοσιεύεται στο περιοδικό Νέα Εστία. Το κείμενο ολοκληρώνεται το 1957. Το Φύλλο γράφτηκε μεταξύ 1957 και 1959 και Το Αγγέλιασμα το 1960 “μέσα σε δεκαπέντε μέρες μετά από μια εγχείρηση περιτονίτιδας στην Ιθάκη της Νέας Υόρκης”. Τελικά οι νουβέλες εκδόθηκαν με έξοδα του συγγραφέα και κυκλοφόρησαν αυτοτελώς, με απόσταση λίγων μηνών μέσα στο 1961».

● Αρης Μαραγκόπουλος (στις Εκδόσεις Τόπος): «Το Φύλλο είναι πράγματι ένα μανιφέστο της Οικολογίας. Ποιας Οικολογίας; Οχι εκείνης που διευθύνεται (και κατευθύνεται) από τεχνοκράτες των Υπουργείων Περιβάλλοντος. Αλλά εκείνης που διαπιστώνει ότι η σχέση του Ανθρώπου με το Περιβάλλον είναι πρωτίστως σχέση πνευματική/υπαρξιακή: διαρκούς αναστοχασμού, εμπειρικής παιδείας, αειφόρου πολιτισμού».

● Κ([ώστας] Πορφύρης (εφ. «Αυγή», 11/7/1961): «Ενα βιβλίο γεμάτο απελπισία και πίκρα, μ’ όλα τα στοιχεία όμως για την ελπίδα και τη χαρά».

● Παύλος Π. Ναθαναήλ (περ. «Ηπειρωτική Εστία», 11/1/1961): «O Βασίλης Βασιλικός ξεχωρίζει ανάμεσα σ’ όλους τους συγκαιρινούς του πεζογράφους, πάνω απ’ όλα, για τη βαθύτατη και αναμφισβήτητη καλλιέργειά του».

● Απόστολος Σαχίνης (περ. «Εποχές», 3/1963): «Με Το Φύλλο εισβάλλει στη νεότερη πεζογραφία με το στοιχείο του παράλογου. Ωστόσο με τον τρόπο αυτό ο συγγραφέας πραγματώνει την πρόθεσή του: εκφράζει την ανταρσία ενός νέου προς τη συμβατική ζωή της ρουτίνας».

● Ζακ Λακαριέρ (περ. «Mercure de France», Αύγ. 1965): «Ο διηνεκής εφιάλτης που ζει ο ήρωας του Βασιλικού χρωματίζεται ωστόσο από το χιούμορ, ένα χιούμορ τρυφερό και θηριώδες».

● Αντρέας Καραντώνης (24 σύγχρονοι πεζογράφοι): «Ο Βασιλικός είναι κατά κάποιο τρόπο ο Ρεμπώ της πεζογραφίας μας. Δεκαεννιά χρόνων –λίγο πιο μεγάλος από τον έφηβο Ρεμπώ– είχε γράψει κι’ όλας και τυπώσει τη Διήγηση του Ιάσονα, δηλαδή το Μεθυσμένο καράβι του».

● Λίνος Πολίτης (Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας): «Ο Βασιλικός εξέφρασε με καινούργια μοντέρνα γλώσσα, μια γλώσσα πυκνή και πολυσήμαντη, τη διάλυση, τη σύγχυση, την απογοήτευση, τη διαμαρτυρία τη φυγή – ό,τι χαρακτηρίζει και ό,τι αποτελεί την τέταρτη διάσταση της αινιγματικής εποχής του».

● Δημήτρης Ραυτόπουλος (περ. «Επιθεώρηση Τέχνης», 6/9/1962): «Ο νέος συγγραφέας εκτοξεύει τα τρία βιβλία του στήνοντας έναν πετροπόλεμο – τον πρώτο ή τον τελευταίο του; – με ό,τι γύρω του τον προσβάλλει, τον αφαιρεί, τον αρνείται».

Και τελειώνοντας: «Το χρηματικό έπαθλο, που συνοδεύει το βραβείο [επειδή το Βραβείο των “12”, που του απονεμήθηκε το 1961 για την τριλογία, περιελάμβανε και κάποιο ποσό] θα με βοηθήσει να εξοφλήσω χρέη που έκανα για να τυπώσω τα βιβλία μου», απάντησε σε σχετική ερώτηση της Μαρίας Ρεζάν, σε συνέντευξη για την «Ελευθερία» (1/3/1062). Ετσι ξεκίνησε… 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο Οδυσσέας των Αρχαίων
Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος δυστυχώς δεν βρίσκεται στη ζωή. Εφυγε πριν από πέντε χρόνια (27 Ιουνίου 2014), στα 73 του. Το κακό είναι ότι πριν δύο μήνες ακολούθησε και η σύζυγος και συνεργάτριά του Αθηνά, αλλά καθώς...
Ο Οδυσσέας των Αρχαίων
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Οι πόλεις όπου έζησα είναι οι αόρατοι ήρωες των βιβλίων μου»
Με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2020 τιμήθηκε ο συνάδελφος Σταύρος Χριστοδούλου, αρχισυντάκτης στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, για το βιβλίο του «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός», το οποίο...
«Οι πόλεις όπου έζησα είναι οι αόρατοι ήρωες των βιβλίων μου»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
100 κείμενα-αποκρίσεις στην πανδημία και στην εποχή μετά
Πρωτόγνωρες είναι οι συνθήκες που ζούμε και που μας έχει επιβάλει η πανδημία και ο καθένας από εμάς με όσα εργαλεία διαθέτει, έννοιες, βιβλία, σκέψεις, προσπαθεί να κατανοήσει αυτό που συμβαίνει και τι θα...
100 κείμενα-αποκρίσεις στην πανδημία και στην εποχή μετά
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Γιεγιέδες, μεγαλοεκδότες και πράκτορες στη δίνη των Ιουλιανών
Ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας στο νέο του μυθιστόρημα «Casa Μπιάφρα», που παίρνει το όνομά του από το πρώτο κοινόβιο της πόλης, στήνει έναν πολύχρωμο κόσμο που μπλέκεται το καλοκαίρι του 1965 σε πολιτικές...
Γιεγιέδες, μεγαλοεκδότες και πράκτορες στη δίνη των Ιουλιανών
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Σε online μονοπάτια εκδότες, βιβλιοπώλες και αναγνώστες
Αγοράζουμε βιβλία με ένα κλικ, παίρνουμε τηλέφωνο στο αγαπημένο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας. Νέα ήθη κορονοϊκά και στον χώρο του βιβλίου, που χτυπιέται σκληρά από το lockdown. Και μαζί νέες συνήθειες.
Σε online μονοπάτια εκδότες, βιβλιοπώλες και αναγνώστες
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Από τον μύθο της ψυχικής ασθένειας στον μύθο της χημικής ίασης
Μία από τις ίσως πιο παράξενες ειδήσεις του 2004, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν αυτή της ανακοίνωσης μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης ότι στο πόσιμο νερό της χώρας ανιχνεύτηκαν ίχνη του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου...
Από τον μύθο της ψυχικής ασθένειας στον μύθο της χημικής ίασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας