• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 30.2°C
  0 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 27.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 28.7°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.6°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 21.5°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.7°C
  1 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 30.3°C
  0 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.3°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με 300 συγγραφείς και 500 εκδηλώσεις

 • A-
 • A+
Αισιοδοξία και περίσκεψη για τον θεσμό, με αυτονόμηση, μεταφορά του κέντρου αποφάσεων και διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη και ένταξη στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Σπάζοντας όλα τα ρεκόρ σε αριθμό εκδηλώσεων, ομιλητών, συγγραφέων, εκδοτών και με τιμώμενη χώρα την Ισπανία η 16η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου κόλλησε… Καταλονία και ζητάει την αυτονόμησή της.

Τα παλιά προβλήματα, τα άγχη για τη χρηματοδότηση, οι «αγωνίες πολυτελείας» ότι θα μεταφερθεί στην Αθήνα και άλλα συναφή λες και εξαερώθηκαν, ξεχάστηκαν, σβήστηκαν και το καινούργιο αίτημα που διατυπώθηκε χθες προαναγγέλλει ήδη τη νέα εποχή: αυτονόμηση του θεσμού, μεταφορά του κέντρου αποφάσεων και διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη και ανάληψη από μέρους της πόλης της συνολικής ευθύνης.

Κι όλα αυτά, την ώρα που ακόμη διατυπώνονται προτροπές για σύνδεση και αγκάλιασμα της έκθεσης από την πόλη. Αλλά όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίτημα εκφράζει το εσώτερο απωθημένο για μια ευκαιρία που η Θεσσαλονίκη την αξίζει.

Με άλλα λόγια το είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο η ΔΕΒΘ να μεταφέρει τη βάση της στη Θεσσαλονίκη, να αυτονομηθεί και να εξαρτάται από την ίδια την πόλη, αρκεί «να μιμηθούμε το παράδειγμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης».

Διόλου μακριά από αυτή την αντίληψη και ο διευθυντής της έκθεσης Μανώλης Πιμπλής που είδε να ολοκληρώνεται ένας κύκλος της, οπότε πρέπει να γίνει ένα άλλο βήμα, ενώ αποκρινόμενος στο δημαρχιακό αίτημα για αυτονόμηση τόνιζε πως σε πρώτη φάση θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα γραφείο της έκθεσης στην πόλη αφού θα έπρεπε η ΔΕΒΘ να φαίνεται και να δουλεύει όλο τον χρόνο.

Μανώλης Πιμπλής, Γιώργος Παπαναστασίου, Αναστάσιος Τζήκας, Γιάννης Μπουτάρης

Βέβαια υπάρχει και το οικονομικό ζήτημα καθώς το ΕΣΠΑ τελειώνει φέτος, η επόμενη χρονιά μοιάζει «μετέωρη» αλλά αφ’ ενός τα 260.000 ευρώ προϋπολογισμός δεν είναι απαγορευτικό ποσό (και φέτος βοηθά η Βουλή των Ελλήνων) και επιπλέον, όπως είπε ο κ. Πιμπλής, αναμένει από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα στα εγκαίνια να επαναλάβει την προφορική δέσμευση ότι η έκθεση θα ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ, οπότε αυτή τη στιγμή υπάρχει «αισιοδοξία και περίσκεψη» αφού επιτυγχάνεται ο ουσιαστικός στόχος «να συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη και να συζητήσουν οι άνθρωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι συγγραφείς, ο εκδοτικός κόσμος και το κοινό».

Τη σημαντική παρουσία εκδοτών (290) και συγγραφέων (300), αλλά και το πλήθος των εκδηλώσεων (500, με 900 ομιλητές) υπογράμμισε με τη σειρά του το μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και αναπληρωτής καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαναστασίου, τονίζοντας τον υπερθετικό βαθμό στον οποίο συνεχίζονται φέτος τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων διοργανώσεων, δίνοντας έμφαση στο αφιέρωμα στην εμβληματική προσωπικότητα των γραμμάτων Μανόλη Τριανταφυλλίδη.

Την ανάγκη να δούμε τη ΔΕΒΘ με μια άλλη προοπτική, μέσα από τη σύνδεσή της με την πόλη, την περιοχή, τους φορείς και τους δημιουργικούς ανθρώπους, επισήμανε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελλη Χρυσίδου, ενώ χαρακτήρισε τον Μάιο μήνα της Θεσσαλονίκης, με δεδομένη την πληθώρα δράσεων στην πόλη, που έχουν κεντρικό άξονα τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου.

Μιλώντας για το πλήθος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας βρήκε αφορμή να αναφερθεί στην ανάγκη ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου παρατηρώντας πως η έκθεση ζει μια αναγέννηση και είναι πλέον πραγματική διεθνής έκθεση. Δίνοντας το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Philippe Ray τόνισε πως είναι σημαντικό το βιβλίο να προστατεύεται και να προωθείται, ιδιαίτερα σε έναν χώρο γιορτής, όπως είναι η έκθεση.

Η ΔΕΒΘ ξεκινά αύριο Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή με τιμώμενες τις ισπανόφωνες χώρες και έχει κεντρικό θέμα «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία».

Στη διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη τελετή έναρξης του Ετους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας-Ελλάδος και θα υπογραφεί σχετική συμφωνία παρόντων της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά, του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη, του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Andrey Maslov και του αναπληρωτή υπουργού Επιστημών και Ανωτάτης Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Grigoriy Trubnikov.

Η 16η ΔΕΒΘ εστιάζει στους εξής θεματικούς άξονες: «Λογοτεχνία και μνήμη», ««Η άνθρωπος»: Φύλο και Λογοτεχνική Performance», «Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία», Παιδική και Εφηβική Γωνιά, Φεστιβάλ Μετάφρασης, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Επαγγελματική Ημέρα, Εκθέσεις-Αφιέρωμα στον φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στις ισπανόφωνες χώρες στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν οι Κολομβιανοί Σαντιάγκο Γκαμπόα και Εκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε, ο Χόρχε Γκαλάν από το Ελ Σαλβαδόρ, ο Ισπανός συγγραφέας και πρεσβευτής του Ελληνισμού, Πέδρο Ολάγια, ο Ισπανός ποιητής Χουάν Βιθέντε Πικέρας, η συγγραφέας από τη χώρα των Βάσκων Γκαμπρίνε Ουμπέδα, ο Ισπανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και αστυνομικός στο επάγγελμα Αλεχάντρο Γκάγιο, αλλά και οι συγγραφείς από την Πορτογαλία Ντούλτσε Μαρία Καρντόζο και Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο.

Info:Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι χορηγός επικοινωνίας και συμμετέχει στη 16η ΔΕΒΘ. Σας περιμένουμε στο Περίπτερο 15, stand 18 A.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Επίσκεψη στους επισκέπτες της σχεδιάζει η ΔΕΒΘ
Σαν αύριο θα ξεκινούσε η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης (7-10/5/2020), που μετατέθηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19 για τα τέλη Οκτωβρίου 2020. Μετατέθηκε αλλά δεν ματαιώθηκε.
Επίσκεψη στους επισκέπτες της σχεδιάζει η ΔΕΒΘ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Η «Εφ.Συν.» στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Η μεγάλη γιορτή του βιβλίου, που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη και θα διαρκέσει έως το βράδυ της Κυριακής, προσελκύει καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας. Σας περιμένουμε να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε...
Η «Εφ.Συν.» στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Δημιουργική αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη
Το βιβλίο πάει Θεσσαλονίκη. Ανοίγει αύριο τις πύλες της στους χώρους τής ΔΕΘ η 13η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, με περισσότερες από 300 συμμετοχές εκδοτών - 214 Ελλήνων και 80...
Δημιουργική αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Το Σαββατοκύριακο έσωσε την παρτίδα
Αρχισε την Πέμπτη με γκρίνιες και λίγο κόσμο. Ολοκληρώθηκε χθες με μεγάλη προσέλευση. Αν και με την ψυχή στο στόμα, η 12η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε και φέτος, χωρίς κανένα απρόοπτο να...
Το Σαββατοκύριακο έσωσε την παρτίδα
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Η γραμματική των χορδών και των λαϊκών δρόμων
Με στόχο την ανάγκη να οργανωθεί το σύστημα διδασκαλίας της λαϊκής μουσικής και των παραδοσιακών οργάνων, αλλά και την ανάδειξη του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού, η διοργάνωση «συστήνεται» το τριήμερο 20-22...
Η γραμματική των χορδών και των λαϊκών δρόμων
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Παρουσίαση του βιβλίου «Η νέα μου ζωή» στη Θεσσαλονίκη
Στην παρουσίαση του βιβλίου της Αφγανής πρόσφυγα Μπεναζίρ Χοσσαϊνί μας καλούν οι εκδόσεις των Ξένων αύριο, Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στην κατάληψη «Φάμπρικα Υφανέτ».
Παρουσίαση του βιβλίου «Η νέα μου ζωή» στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας