Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λίγα λόγια και καλά...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λίγα λόγια και καλά...

  • A-
  • A+

Μια μοναδική προσφορά για τους αναγνώστες μας, ένας τόμος με 100 εξαιρετικά, ανέκδοτα μικρο-διηγήματα, ισάριθμων μελών της Εταιρείας Συγγραφέων. Καλή Χρονιά και καλό διάβασμα!

Η αρχή της συνεργασίας της εφημερίδας μας με την Εταιρεία Συγγραφέων έγινε με την τετράτομη ανθολογία «Δαίδαλος», με κείμενα που επέλεξαν οι συγγραφείς, συνεχίστηκε με τον τόμο «Ξαφνικά παραμύθια» και τώρα το καλό... αβγατίζει με τη συλλογική έκδοση «Μικροκύματα». Καλωσορίζουμε, λοιπόν, το 2019 με μικρο-διηγήματα 99+1 μελών της Εταιρείας Συγγραφέων, στη σαββατιάτικη έκδοση, που κυκλοφορεί εκτάκτως αύριο Παρασκευή 4 Ιανουαρίου. Ο τόμος περιλαμβάνει προοίμιο, εισαγωγή και εκατό ανέκδοτα κείμενα μικρο-μυθοπλασίας, που έχουν ανώτατο όριο τις 555 λέξεις και αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του είδους από την ελληνική λογοτεχνική παραγωγή.

«Σε πόσες πέτρες να σκαλίσεις ένα μυθιστόρημα;», ρωτά στο προοίμιο, με τίτλο «Μικρογραφίες», ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Γιώργος Χουλιάρας. Δηλαδή, «επιλογές και συνήθειες της γραφής και της ανάγνωσης… βρίσκονται σε διαρκή ώσμωση με την εκάστοτε κοινωνικά ενσωματωμένη τεχνολογία». Οι συγγραφείς ανταποκρίνονται στις συνθήκες της εποχής, ενώ επίσης επιλέγουν τον τρόπο τους. Οπως έλεγε ειρωνικά ο Καρλ Κράους: «Υπάρχουν συγγραφείς που σε είκοσι μόνο σελίδες καταφέρνουν να πουν αυτό που εγώ για να το εκφράσω χρειάζομαι δύο ολόκληρες αράδες». Με άλλα λόγια, «η μικρή φόρμα στον λόγο είναι αρχαιότερη της Λακωνίας. Και δεν υπάρχει λόγος χωρίς τεχνία, ενώ τέχνας κατεργάζεται η πένα συχνότερα της πενίας. Εστω και αν, αφού τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, κατά περιόδους ευεργεσία του λόγου αποτελεί η λεξιπενία. Αλλά και οι πολλές πράξεις κάποια στιγμή κουράζουν. Επιστρέφουμε τότε στα λόγια: Ας είναι λίγα όμως».

Βάσει της «θεωρίας της παράλειψης», όπως την είχε διατυπώσει ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ, «τα κρισιμότερα χαρακτηριστικά του μικρού διηγήματος είναι η λειτουργική υπαινικτικότητα, η ελλειπτικότητα, η συρρίκνωση της πλοκής, ο αιφνιδιασμός ή το απρόοπτο στην εξέλιξή της, η εξαιρετικά οικονομική και συνειδητά στοχευμένη χρήση της γλώσσας. Συστατικά, που προτρέπουν σε μια δυναμική, δημιουργική ανάγνωση, με τη φαντασία του αναγνώστη να καλείται να συμπληρώσει τα κρυμμένα στοιχεία της αφήγησης», επισημαίνει στην εισαγωγή της η Ηρώ Νικοπούλου, ταμίας της Εταιρείας Συγγραφέων, η οποία συγκέντρωσε και επιμελήθηκε τις συμμετοχές στη συλλογική έκδοση.

«Τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παρατηρήθηκε μια αναζωπύρωση του διηγήματος, που ως προς το μυθιστόρημα εθεωρείτο μέχρι τότε λογοτεχνία ήσσονος σημασίας. Φυσικά, το μικρό κείμενο υπήρχε από την αρχαιότητα, άλλοτε ως μύθος, άλλοτε ως απόφθεγμα ή ως γνωμικό, άλλοτε ως ανεκδοτολογική ιστορία εγκιβωτισμένη σε μεγάλες αφηγήσεις - όπως στον Ηρόδοτο, ωστόσο χωρίς αυτεπίγνωση ούτε σχετική προθετικότητα».

«Τη δεκαετία του ’80 υπήρξε διεθνώς μια θεαματική τάση σμίκρυνσης του διηγήματος -από δύο, τρεις ή και περισσότερες χιλιάδες λέξεις στόχος πλέον ήταν κείμενα κάτω των χιλίων λέξεων- με έμφαση στη συμπύκνωση, τη διακειμενικότητα, την ανατροπή, την έκπληξη, την ειρωνεία, που οδήγησε στο λεγόμενο μικρό διήγημα (flash fiction) και που αποτυπώθηκε στις πρώτες αμερικανικές ανθολογίες της εποχής. Οταν το 1991 ο Τιμ Μπέρνερς Λι έδινε σε δημόσια χρήση το έως τότε στρατιωτικό εργαλείο του Internet, κανείς δεν φανταζόταν πως ο αντίκτυπος της κίνησης αυτής θα έφτανε μέχρι τη λογοτεχνία και θα είχε τέτοια επίδραση σ’ αυτή, ιδιαίτερα στην προσφορότερη για ένα τέτοιο μέσο μορφή: το ευσύνοπτο κείμενο».

Στη συλλογική έκδοση συμμετέχουν με κείμενά τους οι συγγραφείς:

Κούλα Αδαλόγλου, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Διαμαντής Αξιώτης, Κώστας Αρκουδέας, Γιάννης Ατζακάς, Γιώργος Βέης, Κώστας Βούλγαρης, Κωστής Γκιμοσούλης, Ηλίας Γκρης, Τάσος Γουδέλης, Στάθης Γουργουρής, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Γιώργος Γώτης, Βερονίκη Δαλακούρα, Γεράσιμος Δενδρινός, Γιάννης Δούκας, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Γιώργος Ζαρκαδάκης, Γιάννης Ζέρβας, Ισίδωρος Ζουργός, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Κώστας Καβανόζης, Γιάννης Καισαρίδης, Λεωνίδας Κακάρογλου, Δημήτρης Καλοκύρης, Τάσος Καλούτσας, Ισμήνη Καπάνταη, Τάσος Καπερνάρος, Τασούλα Καραγεωργίου, Β. Π. Καραγιάννης, Νίκος Κατσαλίδας, Νατάσα Κεσμέτη, Ηλίας Κεφάλας, Νένα Κοκκινάκη, Λίλα Κονομάρα, Μάνος Κοντολέων, Ελσα Κορνέτη, Θωμάς Κοροβίνης, Ζέτα Κουντούρη, Μαρία Κούρση, Παναγιώτης Κουσαθανάς, Χλόη Κουτσουμπέλη, Στάθης Κουτσούνης, Μαρία Λαγγουρέλη, Ελένη Λαδιά, Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου, Θέμης Λιβεριάδης, Κώστας Λογαράς, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Αργυρώ Μαντόγλου, Αρης Μαραγκόπουλος, Ελένη Μαρινάκη, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Κώστας Μαυρουδής, Δημήτρης Μίγγας, Ευρυδίκη Τρισόν-Μιλσανή, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Γιάννης Μπασκόζος, Σοφία Νικολαΐδου, Ηρώ Νικοπούλου, Ελενα Νούσια, Παυλίνα Παμπούδη, Μάκης Πανώριος, Αθηνά Παπαδάκη, Μαρία Παπαδήμα, Βασίλης Παπάς, Σωτήρης Παστάκας, Νάσα Παταπίου, Γιάννης Πατίλης, Μάριος Ποντίκας, Ειρήνη Ρηνιώτη, Βασίλης Ρούβαλης, Λιάνα Σακελλίου, Ζωή Σαμαρά, Σωτήρης Σαράκης, Λία Μεγάλου-Σεφεριάδου, Αγγελική Σιδηρά, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Μαρία Σκιαδαρέση, Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Κωνσταντίνος Σουέρεφ, Γιάννης Στεφανάκις, Μάνος Στεφανίδης, Αγγελική Στρατηγοπούλου, Κλαίτη Σωτηριάδου, Δέσποινα Τομαζάνη, Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Μάκης Τσίτας, Αντεια Φραντζή, Δημήτρης Φύσσας, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Κώστας Χατζηαντωνίου, Λεία Χατζοπούλου-Καραβία, Γιώργος Χουλιάρας, Α. Κ. Χριστοδούλου, Χάρης Ψαρράς.

  

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Οι περιπέτειες ενός πρώην πράκτορα της KGB
Eνας άνεργος Ρώσος κατάσκοπος και ένας λιλιπούτειος υπολογιστής σε επικίνδυνες αποστολές. Συναρπαστικό θρίλερ κατασκοπίας, «Το μυστικό του μπρατ», με την υπογραφή του Φώντα Λάδη, προσφορά στους αναγνώστες μας
Οι περιπέτειες ενός πρώην πράκτορα της KGB
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Η διαφορά πολιτικού λόγου και αόρατου πράσινου καγκουρό...
Ο εθνικός μας παραμυθάς με νέα βιβλία, με συμμετοχή στον συλλογικό τόμο «Ξαφνικά παραμύθια» που προσφέρει σήμερα η «Εφ.Συν.» σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και το πρωτότυπο πάρκο «Οι μυστικοί κόσμοι...
Η διαφορά πολιτικού λόγου και αόρατου πράσινου καγκουρό...
ART - ΝΕΑ
«Ο Ταγματάρχης» προ των πυλών
Για τους αναγνώστες μας ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα κατασκοπίας με πολιτικές προεκτάσεις, που μας ταξιδεύει στο ψυχροπολεμικό περιβάλλον της δεκαετίας του 1980. Το υπογράφουν οι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι...
«Ο Ταγματάρχης» προ των πυλών
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο Τσάπλιν, ο Χίτλερ και «Ο μεγάλος δικτάτορας»
Οταν ο φίρερ αντέγραψε την εμφάνιση του «ανθρωπάκου» για να εμπνεύσει στο πλήθος συμπάθεια και πώς ο θρυλικός ηθοποιός τον διακωμώδησε στην κορυφαία ταινία του.
Ο Τσάπλιν, ο Χίτλερ και «Ο μεγάλος δικτάτορας»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου» στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο»
Αυτό το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, μαζί με την «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο», μια μοναδική προσφορά: το βιβλίο του Κώστα Αργυρού «Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. 30 χρόνια μετά».
«Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου» στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Οι παρεμβάσεις του Νίκου Πουλαντζά, αυτό το Σάββατο με την «Εφ.Συν.»
Επίκαιρες, 40 χρόνια από τον θάνατό του, οι θεωρητικές και πολιτικές παρεμβάσεις του αξέχαστου Νίκου Πουλαντζά.
Οι παρεμβάσεις του Νίκου Πουλαντζά, αυτό το Σάββατο με την «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας