Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Σάββατο με την «Εφ.Συν.»: Γιατί δεν έχει λυθεί το Μακεδονικό

Το Σάββατο με την «Εφ.Συν.»: Γιατί δεν έχει λυθεί το Μακεδονικό

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Με την «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο» της 20ής Ιανουαρίου οι έρευνες του «Ιού» για το Μακεδονικό τις δεκαετίες 1990 και 2000:

► Οι δέκα μύθοι του «Σκοπιανού»

► Ένα, δύο, τρία, πολλά ονόματα

► Η υπαρκτή - ανύπαρκτη μειονότητα

► Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

► Η βουλγαρική παρέμβαση

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, Τάσος Κωστόπουλος και Δημήτρης Ψαρράς, στο εισαγωγικό τους σημείωμα:

Κάθε φορά που έρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα της οριστικής διευθέτησης των σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ και κυρίως του ονόματος της γειτονικής χώρας ανασύρονται από τα οπλοστάσια των δύο εθνικισμών όλα τα παλιά στερεότυπα που εμπόδιζαν τόσα χρόνια κάθε ορθολογική συζήτηση.

Τα κείμενα που έχουν συγκεντρωθεί εδώ, είναι έρευνες που έχει πραγματοποιήσει η δημοσιογραφική ομάδα «Ιός» και έχουν δημοσιευτεί στην «Ελευθεροτυπία» τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Η επιλογή έγινε από ένα μεγάλο αριθμό κειμένων, γιατί δυστυχώς κάθε λίγα χρόνια επαναλαμβάνονταν και από τις δύο πλευρές των συνόρων τα ίδια λάθη και καταλήγαμε στα ίδια αδιέξοδα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στις διακρατικές αυτές σχέσεις. Το αντίθετο μάλιστα. Εκεί που τα κράτη διστάζουν, εμφανίζονται πιο τολμηροί οι πολίτες. Οι πολιτιστικές, τουριστικές και επιχειρηματικές σχέσεις έχουν ήδη αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών παρά τα τόσα εμπόδια που έχουν υψωθεί εδώ και 25 χρόνια και συνεχίζουν να υψώνονται.

Αυτό που λείπει και στη σημερινή συγκυρία είναι η ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματος και κυρίως η συνειδητοποίηση ότι δεν οδηγεί πουθενά η απομόνωση και ο στρουθοκαμηλισμός. Στις έρευνες του «Ιού» προσπαθήσαμε επί χρόνια να αντιμετωπίσουμε κριτικά τα στερεότυπα που έχουν κυριαρχήσει στην ελληνική πλευρά για το ζήτημα, αυτό που ονομάσαμε «μύθους» για το «Σκοπιανό». Επιχειρήσαμε την ανάγνωση της ιστορίας χωρίς παρωπίδες, αλλά φτάσαμε μέχρι το σήμερα, γιατί το ζήτημα τίθεται σήμερα με νέους, σύγχρονους όρους.

Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι με την υπόθεση αυτή δεν έχουμε να αντιπαλέψουμε κάποιους προαιώνιους εχθρούς στο εξωτερικό. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι, στο εσωτερικό της Ελλάδας, με τα φαντάσματα του εμφυλίου πολέμου, με τα απόνερα της δημιουργίας ενός «εσωτερικού» εχθρού. Όσοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τους «Σκοπιανούς», στο νου τους έχουν τους Έλληνες «προδότες».

Το παρήγορο είναι ότι όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η χώρα με τον εθνικιστικό παροξυσμό του 1992-1994. Και όλο και λιγότεροι είναι εκείνοι που επιθυμούν να ξαναφορέσουν τις χλαμύδες και τις περικεφαλαίες. Το πιο χρήσιμο στη σημερινή συγκυρία είναι να κατατεθούν από όλες τις πλευρές τεκμηριωμένες απόψεις. Και ο διάλογος να μη γίνει με κραυγές και χλιμιντρίσματα.

Αυτός είναι ο λόγος που η «Εφ.Συν.» προχωρεί σ’ αυτή την έκδοση.

[ad-slot]

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Λίγα λόγια και καλά...
Μια μοναδική προσφορά για τους αναγνώστες μας, ένας τόμος με 100 εξαιρετικά, ανέκδοτα μικρο-διηγήματα, ισάριθμων μελών της Εταιρείας Συγγραφέων. Με...
Λίγα λόγια και καλά...
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Το Σάββατο με την «Εφ.Συν.»: Μακεδονικό - Τα ντοκουμέντα
Με την «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» της 3ης Μαρτίου το βιβλίο «Μακεδονικό: Τα ντοκουμέντα - Επίσημα έγγραφα από τα ελληνικά αρχεία...
Το Σάββατο με την «Εφ.Συν.»: Μακεδονικό - Τα ντοκουμέντα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Επαναστατούμε γιατί δεν μπορούμε πλέον να αναπνεύσουμε»
Ο Φραντς Φανόν είναι μια μεγάλη και πολυσχιδής μορφή στη σύγχρονη σκέψη. Το βιβλίο του, που προσφέρει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», αποδεικνύει...
«Επαναστατούμε γιατί δεν μπορούμε πλέον να αναπνεύσουμε»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Για έναν νέο ανθρωπισμό
Ο διευθυντής της «Εφ.Συν.» Νικόλας Βουλέλης, ο συγγραφέας Πίτερ Χιούντις και η μεταφράστρια Ειρήνη Γαϊτάνου παρουσίασαν το βιβλίο, που προσφέρει...
Για έναν νέο ανθρωπισμό