• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.5°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.6°C
  7 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.0°C
  5 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.1°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.6°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  4 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.7°C
  6 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 12.9°C / 16.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.8°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.0°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.6°C
  3 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.8°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  5 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  4 BF
  50%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 3.1°C / 3.1°C
  2 BF
  79%

Γιώργος Κολέμπας «Επιστροφή προς τα... μπρος!» Εκδόσεις Ταξιδευτής Αθήνα 2017. Σελ. 328

Μήνυμα ζωής με όραμα

 • A-
 • A+

Ρ ι ζ ο σ π α σ τ ι κ έ ς    Α ν α γ ν ώ σ ε ι ς

Επιμέλεια: Γιώργος Σταματόπουλος

Οταν η ουτοπία κερδίζει έδαφος σε ρεαλιστικό πεδίο, διαψεύδονται οι αρνητικοί και ανανεώνονται οι ελπίδες των διστακτικών!

Πολιτική οξυδέρκεια-τόλμη-ανησυχία-αδίστακτη σύγκρουση με κατεστημένες ιδέες και παγιωμένες αντιλήψεις, όχι μόνο ως προς την καλλιέργεια της γης και την αντιμετώπιση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και ως προς τα κακώς κείμενα της εκπαιδευτικής μας ζωής σε πολλά επίπεδα, δηλαδή δόμησης του εκπαιδευτικού συστήματος της Μέσης Εκπαίδευσης, τρόπου συμπεριφοράς απέναντι στην προσωπικότητα των μαθητών, διδασκαλίας, συμμετοχής στα κοινά κ.λπ.

Εκπαιδευτικές διαδικασίες, αντίσταση στην αυθαιρεσία των εκάστοτε διευθυντών, που συχνά εκφράζουν συντηρητικότερες και πιο αντιδραστικές απόψεις από τους νόμους και τα διατάγματα του υπουργείου, τα οποία πολλές φορές είναι διατυπωμένα επίτηδες με συγκεχυμένο και ασαφή λόγο.

Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί σαν ένα μυθιστορικής υφής και έκτασης ημερολογιακού τύπου χρονικό ή αν θέλετε οδοιπορικό ενός μονομάχου και μιας παρέας ανθρώπων με στόχο την ανάπτυξη θεωριών και πρακτικών πρωτοποριακής σύλληψης απέναντι στο παγκόσμιο οικοσύστημα, τη φυσική καλλιέργεια με τρόπους που από τη μια βασίζονται σε παραδόσεις δοκιμασμένες αιώνες πριν· κι από την άλλη αναφέρονται σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γόνιμα και ευεργετικά αποτελέσματα για τη ζωή των ανθρώπων και την ίδια τη φύση.

Το βιβλίο είναι μια on the road εκδοχή εναλλακτικής ζωής, που είναι εφικτή εμπεριέχοντας σε ισχυρές δόσεις την περιπλάνηση, την περιπέτεια, τη χαρά της δημιουργίας, την αντίθεση με τα συμφέροντα των ελίτ της ιδιοκτησίας και με το ίδιο το κράτος, την προσδοκία για μορφές ζωής, ατομικής και κοινοβιακής, πέρα από τα γνωστά αποτυχημένα σχήματα, ένα ελπιδοφόρο εμπνευσμένο και θερμόαιμο φλερτ με μια δύναμη επιδραστικής ουτοπίας, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα, ένα όνειρο με βάσιμη ελπίδα πραγματοποίησης.

Διαβάζοντας το βιβλίο θα σταθεί κάποιος σε πολλά σημεία από τα κεφάλαια που συμπεριλαμβάνονται εδώ:

 • 1) στην εναλλακτική ενημέρωση και τα συνέδρια γύρω από αυτό το θέμα,
 • 2) στην αρχική αντίδραση των χωρικών και των καλλιεργητών και στη σταδιακή αλλαγή στην αντίληψη κάποιων από αυτούς,
 • 3) στις βιολογικές βάσεις της οικολογίας (όπως τις διατυπώνει ο συγγραφέας),
 • 4) στη σημασία της οικοκοινότητας,
 • 5) στις μορφές βιοκαλλιέργειας,
 • 6) στις αλλιώτικες περιγραφές της περιοχής του Πηλίου και όχι μόνον,
 • 7) στην οικοαγορά,
 • 8) στην αντιμετώπιση των ασθενειών των δέντρων,
 • 9) στο κίνημα για ελεύθερη κατασκήνωση, όπου στις σελίδες 261 έως 263 αναπτύσσονται απόψεις γύρω από την αξία της ελεύθερης διαβίωσης στη φύση και τις φροντίδες που αναπτύσσουν απέναντί της οι συνειδητοποιημένοι κατασκηνωτές, σε αντίθεση με ωφελιμιστές ιδιοκτήτες γης που την καταπατούν εκμεταλλευόμενοι ανενδοίαστα και ασύδοτα κάθε ευκαιρία να καρπωθούν παράνομα τα οφέλη της με «τουριστικοποίηση», οικιστικές και άλλες παρεμβάσεις συντελώντας στην καταστροφή της,
 • 10) στην ακτιβιστική δράση και τη συνεχή πολιτικοποίηση με δημιουργία και διαχείριση μπλοκ καθώς και σχέσεις με κινήματα νεολαίας,
 • 11) στις προτάσεις για συμμετοχή σε ένα τοπικό σύστημα ανταλλαγών με τη δημιουργία «εσωτερικού» νομίσματος στη θέση του συμβατικού χρήματος – δραχμής ή ευρώ.

Στο κεφάλαιο «Σπορές και εμβόλια αναγέννησης και ελπίδας» περιγράφεται η επίσκεψη του Ιάπωνα βοτανολόγου, φυσικού καλλιεργητή και φιλοσόφου Φουκουόκα με το σκόρπισμα ελεύθερων σπόρων, ενώ στο κεφάλαιο «Το καλύτερο νερό είναι αυτό που τρώμε κι όχι αυτό που πίνουμε», θίγεται το ζήτημα του πόσο σπουδαίο για την περιοχή του Πηλίου είναι το νερό, αναπτύσσοντας ακροθιγώς και ζητήματα όπως η ενυδάτωση των κυττάρων ως ασπίδα για το ανοσιοποιητικό σύστημα και άλλα.

Ευφυείς ιδέες, με ευρηματικότητα, πρωτότυπη ριζοσπαστική προοπτική, δυνατό ταλέντο ζωής. Ο Γιώργος Κολέμπας δίνει ένα μήνυμα ζωής με ανθρωπιστική, ουμανιστική προοπτική διεύρυνσης, εξακτίνωσης, οικουμενοποίησης θα έλεγα, του οράματός του. Αξίζει να διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο, για να «μάθει», να πλουτιστεί σε γνώσεις, να ανανεώσει το ενδιαφέρον του για τη ζωή, να βοηθήσει τον εαυτό του και τους άλλους να χτίσουν ένα μέλλον πιο κοντά στην αυθεντική ζωή.

* Συγγραφέας-τραγουδοποιός

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Η παραγνωρισμένη συμβολή της Ζακύνθου στην Επανάσταση του ’21
Η αμέριστη συμπαράσταση της Ζακύνθου στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, με εφόδια, πολεμιστές, φιλοξενία διωκόμενων από τους Τούρκους και διαμεσολαβήσεις στις Αυλές των ισχυρών της Ευρώπης, παραβλέπεται εδώ και δύο...
Η παραγνωρισμένη συμβολή της Ζακύνθου στην Επανάσταση του ’21
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Φύλο, φιλότεχνες και φεμινίστριες τον 19ο αιώνα
Το βιβλίο παρουσιάζει απόψεις επώνυμων και ανώνυμων γυναικών, προσωπικοτήτων στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα οι οποίες δημοσιεύουν κείμενα και πραγματείες τους.
Φύλο, φιλότεχνες και φεμινίστριες τον 19ο αιώνα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Παράθυρο» στον κόσµο της εικαστικής αναζήτησης και δημιουργίας
Ένα άκρως ενδιαφέρον και κατατοπιστικό βιβλίο για τις αρχές του βασικού σχεδίου, της εικαστικής γλώσσας και της γλώσσας της εικόνας γενικότερα, από την πολυπράγμονα καλλιτέχνιδα Μάρθα Τσιάρα.
«Παράθυρο» στον κόσµο της εικαστικής αναζήτησης και δημιουργίας
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Δύναμή μου δεν είναι το κράτος αλλά ο πλησίον μου»
Με αφορμή το «Δρακοδόντι» του, μια μεταφυσική ιστορία κόμικς, ο Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης μάς μιλά για τα απρόβλεπτα μυστηριακά και συμπαντικά πράγματα που υπάρχουν στη ζωή μας.
«Δύναμή μου δεν είναι το κράτος αλλά ο πλησίον μου»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Βραβεία «The Athens Prize for Literature 2021» σε Ντάγκλας Στιούαρτ και Ανδρέα Μήτσου
Πραγματοποιήθηκε η 16η απονομή των βραβείων «The Athens Prize for Literature 2021» με τους Ντάγκλας Στιούαρτ και Ανδρέα Μήτσου να είναι οι μεγάλοι νικητές.
Βραβεία «The Athens Prize for Literature 2021» σε Ντάγκλας Στιούαρτ και Ανδρέα Μήτσου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας