• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.3°C / 38.5°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.1°C / 38.8°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.4°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.1°C
  2 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  3 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 39.9°C
  2 BF
  14%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  2 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  3 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 34.9°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.9°C / 35.9°C
  4 BF
  28%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.7°C
  2 BF
  36%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 35.7°C / 37.9°C
  0 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.5°C / 38.8°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 32.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.4°C / 37.0°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.2°C / 35.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.1°C / 36.1°C
  2 BF
  15%

Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα

 • A-
 • A+

Το νέο βιβλίο του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη (εκδ. Πόλις) πραγματεύεται θέματα όπως οι προοπτικές ανάκαμψης του πολιτικού χώρου, η ιστορική του διαδρομή, οι βασικές του θέσεις και η σύγκρουση με τις αντιλήψεις τόσο της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς όσο και της ριζοσπαστικής Αριστεράς

Σε μια περίοδο κατά την οποία στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει ανοίξει σοβαρή συζήτηση για τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία όμως γνωρίζει εκλογική κάμψη, το βιβλίο του Ξενοφώντα Κοντιάδη «Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα» (εκδ. Πόλις) έρχεται να θέσει κρίσιμα ερωτήματα αλλά και να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Ο συγγραφέας δικαίως αναρωτιέται: Γιατί τα τελευταία χρόνια η σοσιαλδημοκρατία χάνει τη λάμψη της; Αληθεύει ο ισχυρισμός ότι αποκόπτεται από τα κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά εξέφραζε; Ποιες είναι οι προοπτικές ανάκαμψης του πολιτικού χώρου που αυτοπροσδιορίζεται ως ενδιάμεσος μεταξύ Δεξιάς και ριζοσπαστικής ή κομμουνιστικής Αριστεράς;

Στο βιβλίο επιχειρείται μια ενδελεχής ανάλυση της ιστορικής διαδρομής της σοσιαλδημοκρατίας, του ιδεολογικού της οπλοστασίου, των βασικών θέσεων για την Ευρώπη και την παγκοσμιοποίηση και των προτάσεων για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις κοινωνίες. Δεν θα μπορούσε φυσικά να μην αναφέρεται στη σύγκρουση με τις αντιλήψεις τόσο της νεοφιλελεύθερης-νεοσυντηρητικής Δεξιάς όσο και της ριζοσπαστικής-μαρξιστικής Αριστεράς.

Σύμφωνα με τον Ξ. Κοντιάδη, η σοσιαλδημοκρατία είναι μια ιδέα σε κίνηση, «άρα μια ιδέα που δεν φιλοδοξεί να τεθεί ως οριστική αλήθεια, αλλά αποσκοπεί να μεταβάλει τις κοινωνίες που ζούμε, εξελισσόμενη ταυτόχρονα και η ίδια». Ο συγγραφέας παραδέχεται, πάντως, ότι το βιβλίο του είναι γραμμένο από την πολιτική θέση ενός υποστηρικτή της σοσιαλδημοκρατίας, όπως όμως διευκρινίζει, «πολιτική θέση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και πολιτική στράτευση».

Υπό το πρίσμα αυτό, καταλήγει, «δεν πρόκειται ούτε για αυστηρά επιστημονική μελέτη ούτε για πολιτική μπροσούρα, αλλά για ένα κείμενο που επιχειρεί να συμπυκνώσει έναν συναρπαστικό πολιτικό διάλογο και μια αχανή βιβλιογραφία πολιτικής φιλοσοφίας, πολιτικής επιστήμης και πολιτειολογίας, προκειμένου να συμβάλει στην αποσαφήνιση επίμαχων εννοιών και καίριων διακρίσεων που συχνά, σκοπίμως ή μη, παρερμηνεύονται ή διαστρεβλώνονται».

Ο Ξενοφώντας Κοντιάδης είναι συνταγματολόγος, ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ποια Αριστερά;
Σε μια μικρή παρέκβαση από την επιστημονική του έρευνα σε σχέση με τα συνταγματικά κείμενα, ο Γιώργος Σωτηρέλης, έγκριτος συνταγματολόγος και τακτικός αρθρογράφος της «Εφ.Συν.», επιχειρεί να καταθέσει...
Ποια Αριστερά;
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Τα Γιάννενα, ο Καρίγιο και οι Ρηγάδες
Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Σιαφάκας ένιωσε την ανάγκη να γράψει και για την προσωπική του διαδρομή. Μια αγαπημένη πόλη που αλλάζει στον χρόνο, γεμάτη συναρπαστικούς ανθρώπους. Μια γενιά που οργανώνεται για να...
Τα Γιάννενα, ο Καρίγιο και οι Ρηγάδες
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Στοιχεία θεολογίας του μοντερνισμού
Το 1958 ο Αρης Κωνσταντινίδης ολοκλήρωσε το «Ξενία» της Ανδρου. «Τρίτων» το όνομά του. Μια επιλογή απόλυτα συμβατή με τη θαλασσοδαρμένη αυτή περιοχή στη Χώρα της ανεμόεσσας Ανδρου, που είναι διαρκώς...
Στοιχεία θεολογίας του μοντερνισμού
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Εμείς: o δυστοπικός κόσμος του Γιεβγκένι Ζαμιάτιν
Ο Γιεβγκένι Ζαμιάτιν στο «Εμείς» δεν κάνει κριτική σε κάποιο καθεστώς αλλά σε αρχές και μορφές οργάνωσης που καταργούν την ελευθερία στο όνομα μιας εξουσιαστικής δομής που θεωρεί ότι έχει a priori δίκιο.
Εμείς: o δυστοπικός κόσμος του Γιεβγκένι Ζαμιάτιν
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Συζήτηση με τη Ρέα Γαλανάκη
Το νέο μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη «Εμμανουήλ και Αικατερίνη» παρουσιάζεται την Τετάρτη 29 Ιουνίου στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 8 μ.μ. με τον Νίκο Μπακουνάκη να συντονίζει τη συζήτηση.
Συζήτηση με τη Ρέα Γαλανάκη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Χωρίς εαυτό
Η ιδιομορφία του έργου της Ζησάκη συνίσταται στο γεγονός ότι έχει δημιουργήσει έναν προσωπικό ποιητικό κόσμο με έντονα εξπρεσιονιστικά χαρακτηριστικά, αλλά και στο ότι ενσωματώνει κώδικες και τεχνικές της...
Χωρίς εαυτό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας