Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες στο http://avarts.ionio.gr/festival/2016/gr
Στη μαγευτική σφαίρα όπου η τέχνη συναντά την τεχνολογία θα βρεθεί η Κέρκυρα από αύριο έως τις 22 Μαΐου. Το 10ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών διοργανώνεται από τη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Τμήμα Τεχνών Ηχου και Εικόνας και Τμήμα Μουσικών Σπουδών-Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Ερευνας και Εφαρμογών).
Οι φοιτητές καθώς και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους σε σχέση με τον ήχο και την εικόνα. Εκθέσεις με ψηφιακά διαδραστικά έργα, εικαστικές εγκαταστάσεις, προβολές ταινιών μυθοπλασίας και animation, εργαστήρια και συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής στοχεύουν στην εξοικείωση με τις νέες οπτικοακουστικές τεχνολογίες καθώς και τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση.
Θα διεξαχθεί και το ενδιαφέρον διεπιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ταμπού – Παράβαση – Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη» (20-22 Μαΐου, Ιόνιος Ακαδημία) με πλήθος θεωρητικών εισηγήσεων και παρουσιάσεις καλλιτεχνικού έργου. Στοχεύει στην ενδυνάμωση του διαλόγου γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με τη φύση του απαγορευμένου και του οριακού, όπως εκφράζονται στην επιστήμη και την τέχνη, με θέματα που αγγίζουν την bio art και τη ρομποτική μέχρι τη βιοτεχνολογία και τη γενετική.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές: «Η σύγχρονη τέχνη εξασκεί μια κριτική διερώτηση γύρω από τις βεβαιότητές μας και δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες δεκαετίες πληθώρα καλλιτεχνών εστιάζουν στο ανθρώπινο σώμα ως βάση για προβληματισμό.
Στο σημείο συνάντησης τέχνης και επιστήμης, ανοίγεται χώρος για δημιουργική υπέρβαση. Η παιγνιώδης παραβατικότητα της σύγχρονης τέχνης προσφέρει στην επιστημονική μεθοδολογία δημιουργικές παρακάμψεις, διευρύνοντας τον διάλογο, χάρη στην πολύμορφη νοηματοδότηση του νέου».
Το φεστιβάλ έχει εκλεκτούς προσκεκλημένους, πρωτοπόρους της σύγχρονης τέχνης και της επιστήμης. Ο Adam Zaretsky που με την τέχνη του προσεγγίζει αμφιλεγόμενα βιοηθικά ζητήματα, στην έκθεσή του «Εγώ, γενετικά τροποποιημένος οργανισμός» (Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας) εστιάζει στην ηθολογία, την οικολογία και την εμβρυολογία.
Ο διάσημος Αυστραλός κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνης Stelarc θα παρουσιάσει στον ίδιο χώρο βίντεο από την πρόσφατη δουλειά του (2013-2015), για τη διερεύνηση των διεπαφών πραγματικού/εικονικού, στις συζεύξεις σώματος, ηλεκτρονικού υπολογιστή και μηχανής: συνδέει το σώμα του στο διαδίκτυο και πραγματοποιεί διαδραστικές οπτικοακουστικές «χορογραφίες», άλλοτε με τεχνητή νοημοσύνη, άλλοτε με τον «θόρυβο» του διαδικτύου. Ενώ επαυξάνει το σώμα του με διαδραστικές ρομποτικές προσθήκες με πιο πρόσφατη την περφόρμανς «Propel-Body on Robot Arm» (2015).
Επίσης, σε βίντεο θα προβληθεί η περφόρμανς του 2012 «Ear on Arm Suspension» από τις δύο «χειρουργικές επεμβάσεις» για την εμφύτευση ενός αυτιού στον αριστερό του βραχίονα, καθώς και το 3D προσχέδιο για το επόμενο έργο του με τίτλο «Microbot». Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Αννα Χατζηγιαννάκη.
Ο Stelarc, που θα δώσει σεμινάριο με θέμα «Ακραία σώματα – Sumo, butoh και τέχνη της performance» (19/5), μια ιστορική και θεωρητική προσέγγιση των ακραίων σπορ, του χορού και της σύγχρονης περφόρμανς, είναι επίσης κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο, καθώς και ο Βρετανός Ρόι Ασκοτ (αμφότεροι βραβευμένοι με «Χρυσή Νίκη» στην Ars Electronica).
Καλλιτέχνης και ερευνητής στον τομέα της κυβερνητικής και της τηλεματικής, πρόεδρος του Planetary Collegium, και του DeTao Master of Technoetic Arts at the DeTao Masters Academy της Σανγκάης, ο Ασκοτ από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 εστίασε το έργο του στη θεωρητική και πρακτική εφαρμογή της κυβερνητικής στην τέχνη. Η πορεία του αυτή οδήγησε στην καθιέρωση της τεχνοετικής (Technoetics) που αφορά τη συνδυαστική μελέτη και πρακτική της τέχνης, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της συνείδησης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας