Το μέσο της είναι η ζωγραφική, ενσωματώνοντας συχνά στοιχεία ψηφιακής τεχνολογίας. Η καλλιτεχνική πρακτική της κινείται ανάμεσα σε παραδοσιακές τεχνικές και σύγχρονα μέσα, με το κείμενο να λειτουργεί ως κεντρικό στοιχείο που ενεργοποιεί τον διάλογο ανάμεσα στη γλώσσα και την εικόνα. «Μέσα από το χιούμορ και τον σαρκασμό, εξερευνώ ζητήματα που διαπερνούν την καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής: η κοινωνικότητα στην ψηφιακή εποχή, το άγχος της ύπαρξης, η κατασκευή ψηφιακών ταυτοτήτων και η απειλή της κλιματικής κρίσης. Το έργο μου επιδιώκει να αναδείξει αντιφάσεις, να αμφισβητήσει κυρίαρχες αφηγήσεις και να προσκαλέσει τον θεατή σε μια στοχαστική, αλλά και παιγνιώδη, εμπειρία».
Ετσι περιγράφει τον εικαστικό κόσμο της η Ολγα Σουρή και τον κάνει πάλι πράξη με τη νέα σειρά έργων της με τίτλο «Super Solar Market. Buy Now, Orbit Later», που εξετάζει τη διαχρονική εμμονή του κεφαλαίου με την κατάκτηση του Διαστήματος. Η επίκαιρη έκθεση εγκαινιάζεται στις 15 Μαΐου στο Noucmas, στον μη κερδοσκοπικό χώρο πολιτισμού που έχει συνιδρύσει, αφιερωμένο στη συνεργασία και στον πειραματισμό. Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα παρουσιαστεί interactive performance της δημοπρασίας της Αφροδίτης Αναστοπούλου.
Με αυτήν την έκθεση η Ολγα Σουρή εστιάζει στις αλλόκοτες, σχεδόν δυστοπικές φιλοδοξίες πολυδισεκατομμυριούχων που αναζητούν την έξοδο προς το Διάστημα όχι για λόγους επιστημονικής προόδου, αλλά για προσωπική προβολή. Η καλλιτεχνική προσέγγιση αναπτύσσεται μέσα από μια αφήγηση επιστημονικής φαντασίας: σε έναν όχι και τόσο μακρινό μέλλοντα χρόνο, οι υπερπλούσιοι της Γης έχουν εξαντλήσει τις περιουσίες τους σε αμέτρητες αποτυχημένες προσπάθειες να εγκατασταθούν στο Διάστημα. Οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση. Τότε, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός παρεμβαίνει για να βοηθήσει, οργανώνοντας μια μεγάλη δημοπρασία πλανητών, εκτάσεων και δραστηριοτήτων στο Διάστημα. Αν ακόμα και οι πλανήτες βγαίνουν στο σφυρί, ποιος θα χτυπήσει το φεγγάρι;
Η καλλιτεχνική αφήγηση αποτυπώνεται σε μια σειρά ζωγραφικά έργα σχεδιασμένα σαν διαφημιστικές αφίσες, με την αισθητική της διαστημικής φαντασίας των δεκαετιών του 1960 και ’70. Οπως σημειώνει ο Vincent Meyrignac στο επιμελητικό κείμενο: «Με έντονα γραφιστικά στοιχεία, έντονα χρώματα και σλόγκαν που παραπέμπουν σε τουριστικά φυλλάδια ή επενδυτικές καμπάνιες, τα έργα λειτουργούν ταυτόχρονα ως σχόλιο και ως παρωδία. Η καλλιτέχνις συνδυάζει το ρετρό με το φουτουριστικό, εκθέτοντας τις βαθιές αντιφάσεις πίσω από τη μετατροπή του Διαστήματος σε καταναλωτικό αγαθό.
»Μέσα από την επιτελεστική ειρωνεία του διαφημιστικού ύφους και τη χρήση του εικαστικού σχεδίου ως εργαλείου αφήγησης, η σειρά αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η φαντασίωση της υπέρβασης της Γης μπορεί να οδηγήσει στην αναπαραγωγή των ίδιων μοτίβων απληστίας, ιδιοποίησης και κοινωνικής ανισότητας που κυριαρχούν στον πλανήτη μας. Σε έναν φανταστικό αλλά καθόλου απίθανο κόσμο, το σύμπαν γίνεται ο επόμενος τόπος εκμετάλλευσης – ένα πολυτελές οικόπεδο προς πώληση για τους λίγους».
Η Ολγα Σουρή αποφοίτησε από το University of the Arts στο Λονδίνο το 2014 και το 2019 συνίδρυσε το Noucmas. «Η διττή μου ιδιότητα, ως καλλιτέχνιδα και ως συν-διαχειρίστρια ενός χώρου τέχνης, έχει διαμορφώσει τον τρόπο που προσεγγίζω τη δημιουργία, ενισχύοντας τη σχέση μου με άλλους δημιουργούς και με την καλλιτεχνική κοινότητα», σημειώνει η ίδια. «Εργα μου έχουν παρουσιαστεί σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Νέα Υόρκη, το Ντιγιαρμπακίρ και η Ρεν, εμπειρίες που συνεχώς επαναπροσδιορίζουν την οπτική μου και τροφοδοτούν τη δουλειά μου. Μέσα από αυτές τις διασταυρώσεις, διερευνώ τα όρια ανάμεσα στην προσωπική έκφραση, τη συλλογική εμπειρία και τις μεταβαλλόμενες προκλήσεις της εποχής μας».
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Noucmas, Κάσου 3, Κυψέλη. Εγκαίνια: Πέμπτη 15 Μαΐου, ώρα 19.00 / Performance στις 20.00. Διάρκεια: έως 8 Ιουνίου. Ωρες λειτουργίας: Πέμπτη 17.00-21.00. Σάββατο & Κυριακή 14.00-18.00. Επισκέψεις εκτός ωραρίου κατόπιν ραντεβού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας