Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 15.6°
2 BF
60%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.8° 11.6°
2 BF
72%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
66%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.4°
2 BF
76%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.2° 11.8°
1 BF
69%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 9.5°
2 BF
41%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
74%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.2°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 14.9°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 15.5°
2 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
66%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
67%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.1° 13.9°
0 BF
58%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
15°C
16.0° 13.9°
2 BF
57%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 16.8°
2 BF
64%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.0° 15.4°
2 BF
44%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.3° 11.6°
3 BF
86%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.9° 11.7°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
aggelidi-pinakas
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Φωτ.: Katoufas Brothers

Κάτω από το νερό της Νότιας Κορέας

Στο νησί Τζέτζου φιλοξενείται αυτό τον καιρό η έκθεση Under the water με εικόνες του βυθού της περιοχής, δημιουργημένες από την Ελληνίδα ζωγράφο που λειτούργησε αυτοβούλως ως «πρέσβειρα» των εικαστικών, «ρίχνοντας τον σπόρο των εκθέσεων στη Νότια Κορέα».

Πολύχρωμα κοράλλια, διάφανες μέδουσες, κοπαδάκια μικρών ψαριών, σκοτάδια, αβύσσους και περάσματα του βυθού αποδίδει με τον χρωστήρα της η Αγγελική Αγγελίδη. Η καινούργια ενότητα έργων της «Unter the Water» (Κάτω από το νερό) παρουσιάζεται στο Jeju Stone Park Museum, στο νησί «κόσμημα» Τζέτζου στη Νότια Θάλασσα της Κορέας. Τόπος όπου η ζωή των γυναικών, η επιβίωση και η εξέλιξη της οικογένειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη θάλασσα. Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι το μεγαλύτερο νησί της Κορέας με σημαντικό πολιτιστικό και οικολογικό απόθεμα. Αιώνες δραστηριοποιούνται εκεί οι περίφημες Haenyeo, οι καλύτερες δύτριες στην κόσμο που με απίστευτη αντοχή και ευλάβεια συλλέγουν από τον ωκεανό τα πολύτιμα δώρα του.

«Ζωγράφισα βυθούς πρώτη φορά για έκθεση. Τα έργα μου τα εμπνεύστηκα από την περιοχή του Τζέτζου, όπου φιλοξενείται. Πρόκειται για ένα νησί στα νότια της Κορέας με απόκρημνα βράχια και εντυπωσιακούς βυθούς, στους οποίους βουτάνε γυναίκες βετεράνοι κυρίως, από 60-90 χρόνων, χωρίς μπουκάλες βέβαια, για να φέρουν στην επιφάνεια σφουγγάρια, κοράλλια, κοχύλια και ό,τι έχει να τους προσφέρει ο πλούτος της θάλασσας» λέει η ζωγράφος που τα τελευταία χρόνια άνοιξε την πόρτα της μακρινής Νότιας Κορέας και πραγματοποιεί εκθέσεις, καθώς αυτή είναι η τρίτη ατομική της. Οπως διευκρίνισε κατά την παρουσίαση των έργων της στον εκθεσιακό χώρο που έχει δημιουργήσει στην Αθήνα, την «Angel’s Art Gallery», λίγο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης στο Τζέτζου (πραγματοποιήθηκαν στις 11 Νοεμβρίου), οι σχέσεις της με τη Νότια Κορέα ξεκίνησαν από προσωπική αναζήτηση και τη γοητεία που αισθάνθηκε όσο γνώριζε τον πολιτισμό και τη γλώσσα.

«Ξεκίνησα να διαβάζω για την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία και κάπου στην πορεία ανακάλυψα την Κορέα, που έως τότε την ήξερα ως χώρα τεχνολογίας. Συνειδητοποίησα ότι είναι μια χώρα που έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Ελλάδα. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, όλοι οι γείτονες την ήθελαν δική τους... Ανακάλυψα ότι τους ενδιέφερε πολύ η τέχνη, αλλά πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με τους δικούς τους Κορεάτες καλλιτέχνες. Διαπίστωσα επίσης ότι δεν είναι εύκολο ο δυτικός πολιτισμός να εισχωρήσει σε αυτή τη χώρα, που είναι πολύ ανερχόμενη. Το είδα ως πρόκληση να παρουσιάσω εκεί τη δουλειά μου. Αρχισα να μαθαίνω κορεάτικα καθώς πιστεύω ότι η γλώσσα έχει κώδικες που μπορεί να σου ανοίξουν δρόμους ως προς τη φιλοσοφία μιας χώρας. Ξεκίνησα να ζωγραφίζω τις κερασιές, τους μύθους και τις όμορφες ιστορίες τους».

Ετσι το 2021 στην έκθεσή της στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, η οποία ήταν εμπνευσμένη από τον πολιτισμό της Κορέας, γνώρισε και ξενάγησε τον Κορεάτη πρέσβη στην Αθήνα. Ενα χρόνο αργότερα ταξίδεψε στη χώρα. «Οι Κορεάτες δεν ανοίγουν εύκολα την πόρτα τους. Εκανα πολύ μεγάλο αγώνα... Ωσπου, έπειτα από προσπάθεια κατάφερα να κλείσω την πρώτη μου έκθεση για τον Μάρτιο του 2023, στην Keumsan Gallery. Ακολούθησε μια ακόμα έκθεση στο Κοινοβούλιο της Κορέας με τα έργα του “Europa”, όπου με τίμησε με την παρουσία της η σύζυγος του πρωθυπουργού, η οποία με φιλοξένησε και στην κατοικία της».

Εκτός από τη Νότια Κορέα, η Αγγελική Αγγελίδη έχει παρουσιάσει ενότητες έργων της στο Πάρκο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων («Εγένετο φως»), στη Μύκονο («Euphoria») και στην Αγκυρα, καθώς και στα εγκαίνια του Μουσείου της Σαλαμίνας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Βρυξελλών και στην Ευρ. Επιτροπή, στο κέντρο της εξωτερικής πολιτικής ΕΕΑΣ των Βρυξελλών κ.α., συνολικά σε δέκα ατομικές εκθέσεις, κυρίως στο εξωτερικό.

Η ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος και επιμελήτρια Κατερίνα Κοσκινά μίλησε για τη δουλειά της καλλιτέχνιδας και την ίδια: «Είναι φανερό ότι όταν βάλει κάτι στο μυαλό της η Αγγελική το πετυχαίνει. Γνωριστήκαμε την περίοδο που ήμουν στον Δήμο Αθηναίων. Μου τηλεφώνησε, συναντηθήκαμε, είδα τη δουλειά της, ήταν αμοιβαία η συμπάθειά μας, αλλά ήμουν αρκετά ειλικρινής και αυστηρή μαζί της. Συνέχισα να την παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον, γιατί εκτιμώ πολύ τους ανθρώπους που ξεπερνούν τα όριά τους, αλλά με επαγγελματικούς όρους, που ακούν και λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους κάποιες παρατηρήσεις.

Διαπιστώνω με πολύ μεγάλη χαρά την εξέλιξη στη δουλειά της και χαίρομαι πάρα πολύ που η σχέση με την Κορέα προχωράει. Είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις να πας στην Κορέα. Οταν μπορείς να φτάσεις σε μια χώρα τόσο μακρινή, να μην κάνεις απλό πέρασμα, αλλά να ρίξεις σπόρο και η μία έκθεση να φέρνει την επόμενη είναι κάτι πολύ δύσκολο και σημαντικό. Σημαίνει ότι υπάρχει ώσμωση. Οσο δύσκολο είναι για κάποιους Κορεάτες να έρθουν στη Δύση, αντίστοιχα και οι Ελληνες είναι δύσκολο να προσεγγίσουν την Κορέα. Οι Κορεάτες είναι εξαιρετικά συνεπείς, συγκρατημένοι, αυστηροί και δύσκολοι. Δεν είναι Μεσόγειοι. Από τα πολλά προτερήματα που έχει η Αγγελική είναι ότι σέβεται αυτό που της δίνεται, ακούει, εισπράττει, πράττει ανάλογα και προχωράει. Εύχομαι να πάει πολύ καλά και η νέα της έκθεση στο Τζέτζου».

♦ Πληροφορίες: «Unter the Water» «Jeju Stone Park Museum», Νότια Κορέα. Διάρκεια έκθεσης: ώς τις 23 Δεκεμβρίου 2024

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κάτω από το νερό της Νότιας Κορέας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας