Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση «Elementa Mundi» – «Τα στοιχειά του κόσμου», σε επιμέλεια Νίκου Γιαβρόπουλου, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Athens Intersection, που δραστηριοποιείται στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας και συντονίζει ο Γιώργος Γεωργακόπουλος με την APART Art Research & Applications, σε συνεργασία με τα F.O.T.A. Φίλοι Τριγώνου Αθήνας και την CHEAPART.
Στην έκθεση 16 καλλιτέχνες εξετάζουν τα τέσσερα στοιχεία του κόσμου όπως πηγάζουν από την αρχαία Eλληνική φιλοσοφία.
Συμμετέχουν: Αντιγόνη Καββαθά, Γιάννης Καρδάσης, Ευδοκία Κύρκου, Γιώργος Λιντζέρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Άννα Μανέτα, Ιωάννης Μονογυιός, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Δημήτρης Ντουραμάκος, Νατάσσα Πουλαντζά, Μάρθα Τσιάρα, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Robert Barcia, Sally Heard, Nicholas Moore, Νίκος Γιαβρόπουλος.
Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, που στην αρχαία Eλληνική φιλοσοφία, θεωρούνταν τα θεμελιώδη συστατικά του σύμπαντος είναι η Φωτιά, το Νερό, ο Αέρας, και η Γη.
Αυτά τα στοιχεία θεωρούνταν οι βασικές δομές του κόσμου στην κοσμολογία του Εμπεδοκλή και άλλων αρχαίων φιλοσόφων.
Πρόκειται για μια κοσμολογική ιδέα που προτάθηκε από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς, αλλά κυρίως εξελίχθηκε και διαδόθηκε μέσα από την ελληνική φιλοσοφία. Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι ο κόσμος και όλα τα υλικά φαινόμενα αποτελούνται από τα τέσσερα αυτά στοιχεία.
Κάθε ένα από αυτά συνδέεται με συγκεκριμένες ιδιότητες και αντιστοιχεί σε διάφορα χαρακτηριστικά του φυσικού κόσμου:
- Φωτιά (Ignis) – Ζεστή και ξηρή. Συμβολίζει τη θερμότητα, την ενέργεια και τη μεταμόρφωση. Η φωτιά συνδέεται με την αλλαγή, τη δύναμη και την καταστροφή, αλλά και με το φως.
- Νερό (Aqua) – Ψυχρό και υγρό. Το νερό αντιπροσωπεύει τη ροή, την προσαρμοστικότητα και τη ζωή. Συνδέεται με τα συναισθήματα, τη γονιμότητα και την καθαρότητα.
- Αέρας (Aer) – Ζεστός και υγρός. Ο αέρας σχετίζεται με την κίνηση, την επικοινωνία και την ελαφρότητα. Αντιπροσωπεύει τη διάνοια, την ελευθερία και την αλλαγή.
- Γη (Terra) – Ψυχρή και ξηρή. Η γη συνδέεται με τη σταθερότητα, την υλική μορφή και την αντοχή. Είναι το σύμβολο της βαρύτητας, της γονιμότητας και της φυσικής δύναμης.
Η ιδέα των τεσσάρων στοιχείων αποτέλεσε έναν τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι προσπάθησαν να εξηγήσουν την ποικιλία των φαινομένων στον φυσικό κόσμο. Αν και αυτή η θεωρία αντικαταστάθηκε από τη σύγχρονη επιστήμη, η επιρροή της στην τέχνη, τη φιλοσοφία και την κουλτούρα παραμένει ισχυρή, αντικατοπτρίζοντας την ανθρώπινη προσπάθεια να κατανοήσει την πολυπλοκότητα της φύσης.
Πληροφορίες
- Εγκαίνια: Σάββατο 16 Νοεμβρίου, 2024, 19:00
- Διάρκεια: 16 – 24.11.2024
- Ώρες: Καθημερινά 20:00 – 23:00, Σαβ. Κυρ. 19:00 – 23:00
- Απόλλωνος 25, Πλάκα, Μητρόπολη, 105 51
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας