Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.3° 14.8°
3 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.4° 11.9°
2 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.3° 11.0°
2 BF
88%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
59%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 10.0°
1 BF
77%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
9.5° 6.4°
2 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
2 BF
94%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 18.0°
2 BF
74%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
63%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.4° 17.7°
3 BF
68%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
5 BF
74%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
88%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.9° 10.9°
3 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 12.5°
1 BF
86%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.7°
2 BF
78%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.2° 14.7°
0 BF
59%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.3°
2 BF
60%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
13.9° 12.0°
0 BF
96%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.3° 6.3°
2 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
maria papadimitriou
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Μαρία Παπαδημητρίου | Φωτ.: Constantine Giannaris
Μαρία Παπαδημητρίου

Φιλίες που γονιμοποιούν τη δημιουργία

Επιστέγασμα της εμπειρίας της γνωστής εικαστικού ύστερα από έξι χρόνια αλληλεπίδρασης με τους κατοίκους της Ελευσίνας, το πρότζεκτ με τίτλο «Το θέατρο της ενέργειας ή περί φιλίας», που ξεκίνησε από χθες στην Ελαιουργική, περιλαμβάνει ανοιχτά καλλιτεχνικά εργαστήρια προκειμένου μικροί και μεγάλοι να αποκτήσουν γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες για την παραγωγή έργων τέχνης, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να τοποθετηθούν στον ιστό της πόλης.

Συνεργασία, συλλογικότητα, επικοινωνία, δημιουργία, λέξεις που αποκτούν ουσία και αξία σε μια εποχή κοινότοπη, που γίνονται πράξη από τη Μαρία Παπαδημητρίου, η οποία εδώ και χρόνια οργανώνει συνεργατικά πρότζεκτ επιδιώκοντας την άμεση διασύνδεση της τέχνης με την κοινωνική πραγματικότητα.

Από το Προσωρινό Αυτόνομο Μουσείο για Ολους ή TAMA (Temporary Autonomous Museum for All) μαζί με τους Ρομά της Αυλίζας, το SOUZY TROS Art Canteen για τα παιδιά και νέους από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα, στο Victoria Square Project σε συνεργασία με τον Αμερικανό καλλιτέχνη Rick Lowe, που ενεργοποίησε την πλατεία Βικτωρίας στην documenta 14.

Και τώρα, στην Ελευσίνα, στην Ελαιουργική με ανοιχτά «καλλιτεχνικά εργαστήρια μυθοπλαστικής», όπως τα ονομάζει, για και με τους κατοίκους της πόλης δημιουργεί «Το θέατρο της ενέργειας ή περί φιλίας» (22 Ιανουαρίου έως 29 Φεβρουαρίου, παραγωγή: 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης). Αυτή τη φορά, μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις, εμπειρίες, δεξιότητες και να ευαισθητοποιηθούν για τις ευρείες επιλογές πρακτικών και τεχνικών που σχετίζονται με την παραγωγή έργων τέχνης.

Το έργο της Μαρίας Παπαδημητρίου χαρακτηρίζεται από μια έντονη κοινωνική αλληλεπίδραση και διαδραστικότητα με κύριο ενδιαφέρον τον τόπο και τους ανθρώπους του. «Το θέατρο της ενέργειας ή περί φιλίας» αποτελεί το επιστέγασμα της σχέσης που ανέπτυξε η γνωστή εικαστικός με τους κατοίκους της Ελευσίνας και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα τα τελευταία έξι χρόνια. Ηδη από το 2018 εγκαταστάθηκε στην πόλη με σκοπό να καλλιεργήσει σχέσεις φιλίας και να γνωρίσει καλύτερα τον τόπο, την ιστορία και τους κατοίκους του.

Ολα αυτά τα χρόνια δημιούργησε φιλικούς δεσμούς με γυναίκες, τεχνίτες, καλλιτέχνες, ερασιτέχνες δημιουργούς, εθελοντές του Θριασίου Πεδίου και μέλη διαφόρων εθνοτοπικών συλλόγων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μάλιστα, προκειμένου να διατηρηθούν οι επαφές με φυσική παρουσία ίδρυσε μαζί με πέντε Ελευσίνιες φίλες την ομάδα «Ελευσόμενες».

Κεντρικός άξονας του πρότζεκτ «είναι ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε σήμερα, η έννοια της φιλίας και οι ίδιοι οι άνθρωποι που όλα αυτά τα χρόνια η καλλιτέχνιδα και οι συνεργάτες της γνώρισαν, και συνδέθηκαν μαζί τους.

Οι συναντήσεις, οι διάλογοι, οι ανταλλαγές, οι συνάξεις, οι εμμονές, οι διαφορές, τα υλικά ίχνη και οι φαντασιώσεις που μοιράστηκαν, αναδεικνύονται σε ένα κρίσιμο παράδειγμα και προϋπόθεση της ίδιας της δημιουργίας. Η φιλία -επειδή ακριβώς δεν είναι εύκολο να οριστεί, ούτε να περιγραφεί καλλιτεχνικά- προσεγγίζεται με τον τρόπο που προσδιόρισε ο φιλόσοφος Giorgio Agamben: “Εκείνο που συμμεριζόμαστε και προηγείται κάθε μερισμού, διότι αυτό που έχουμε να μοιραστούμε είναι το ίδιο το γεγονός της ύπαρξης, η ίδια η ζωή”».

Ο χώρος της Ελαιουργικής μεταμορφώνεται σε «καλλιτεχνικό εργαστήριο μυθοπλαστικής», μέσα από μια σειρά συναρμογές και πειραματισμούς σε διάφορες μορφές υλικότητας.

Πρόθεση είναι τα έργα που θα παραχθούν να συσχετιστούν με τη χαρτογραφία της πόλης και τους ανθρώπους της, επιλέγοντας χώρους κοινωνικής συνάθροισης και σημεία αιχμής, διαδρομές και τοποθεσίες όπου μπορούν να τοποθετηθούν.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εργαστηρίου, μια σειρά από φίλους καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημιουργούς που συμπορεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια με την καλλιτέχνιδα πρόκειται να παρουσιάσουν το έργο τους και να συνομιλήσουν με τους συμμετέχοντες και τους κατοίκους της πόλης.

Αυτή την εβδομάδα οργανώνονται καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά σε συνεννόηση με τα σχολεία της Ελευσίνας και του Θριασίου Πεδίου, καλλιτεχνικά εργαστήρια ενηλίκων, ομιλία και παρουσίαση έργου του εικαστικού Μίλτου Μανέτα (24/1 στις 7.30), συναυλία με τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Γιώργο Μάγκα και την ορχήστρα του (27/1 στις 8 μ.μ.) κ.ά.

Επιπλέον, η Μαρία Παπαδημητρίου και ο επιμελητής Γιώργος Τζιρτζιλάκης θα συνεχίσουν τη διερεύνηση που ξεκίνησαν από το 2018 στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το «εδαφικό αρχείο και το γεωλογικό ασυνείδητο» της Ελευσίνας, όπου συνυπάρχουν μέσα από σύνθετες σχέσεις οι μύθοι, η αρχαιολογία, η βιομηχανία και η καθημερινή ζωή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φιλίες που γονιμοποιούν τη δημιουργία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας