Ο Πάνος Σαραφιανός (1919-1968) έφυγε νωρίς, μόλις στα 49 του χρόνια, χωρίς να προλάβει να πραγματοποιήσει το όραμά του: τον Λόφο, ένα καλλιτεχνικό κίνημα - δράση, που προετοίμαζε μαζί με μαθητές του, ως χώρο πραγματικής ελευθερίας και δημιουργίας. Αδιαφορώντας για τη δημόσια προβολή, το έργο και η παραδειγματική πορεία του είναι σεβαστά στους γνώστες, αλλά άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Φαίνεται όμως πως ήρθε η ώρα να ξαναβγεί στην επιφάνεια ο Πάνος Σαραφιανός, κι αυτό χάρη στους δύο γιους του, τον Γιώργο και τον Δημήτρη Σαραφιανό, οι οποίοι, αφού κατέγραψαν όλα τα έργα του και δημιούργησαν ιστότοπο με πολλές πληροφορίες, εγκαινιάζουν τώρα έναν νέο χώρο εκθέσεων και εκδηλώσεων στην Κυψέλη (Βελβενδού 39), το «Λόφος art project», που ανοίγει τις πύλες του στο κοινό την 1η Δεκεμβρίου.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη των έργων του Πάνου Σαραφιανού αλλά και της συζύγου του, της πρωτοποριακής κεραμίστριας Μαίρης Χατζηνικολή (1928-2020), δύο σπουδαίων καλλιτεχνών που ενώθηκαν στη ζωή και στην τέχνη και συνέβαλαν καθοριστικά στη συγκρότηση της φυσιογνωμίας της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
«Καθώς ο Πάνος Σαραφιανός υποστήριζε τη συλλογική δράση και εμφυσούσε την ελευθερία, ήθελε έναν χώρο όπου ομάδες καλλιτεχνών θα δούλευαν από κοινού και θα έφτιαχναν έργα σε δημόσιο χώρο. Μάλιστα είχε βρει τον “Λόφο” στον Μαραθώνα», μας λέει ο γιος του Δημήτρης. Σε αυτό το πνεύμα, με έμφαση στον κοινωνικό ρόλο της τέχνης, δημιουργείται τώρα, 55 χρόνια μετά τον θάνατό του, το «Λόφος art project» στην Κυψέλη, «ένα περιβάλλον όπου η παρουσίαση έργων τέχνης θα συνοδεύεται από συζητήσεις γύρω από την τέχνη, γύρω από τις συνθήκες παραγωγής και πρόσληψης των έργων, ένα περιβάλλον που θα δίνει εναύσματα για έμπνευση και δημιουργία. Γιατί κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης και πρόσληψης. Και εν τέλει όλοι και όλες εκφραζόμαστε και συνδημιουργούμε, όταν συμμετέχουμε σε συλλογικές δραστηριότητες».
Στο «Λόφος art project» θα στηθεί η μόνιμη έκθεση της συλλογής των έργων του Πάνου Σαραφιανού και της Μαίρης Χατζηνικολή, ενώ θα πραγματοποιούνται περιοδικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, χάπενινγκ και δημιουργικές δραστηριότητες, προβολές με διαθεματικό χαρακτήρα και προσανατολισμό στη δημιουργία δικτύων διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών, που θα προβάλλονται και στον ιστότοπο του «Λόφου».
Ο νέος χώρος πολιτισμού εγκαινιάζεται με την περιοδική ομαδική έκθεση «Πάνος Σαραφιανός, Πολιτικές Φροντίδας: Εμπνέοντας Τρεις Γενιές Ζωγραφικής». Η συνεπιμελήτρια Φαίη Τζανετουλάκου, δρ Ιστορίας της Τέχνης, αναφέρει για τον καλλιτέχνη που γεννήθηκε στη Λαμία, έκανε τα πρώτα βήματά του στην τέχνη δίπλα στον αγιογράφο πατέρα του, σπούδασε στην ΑΣΚΤ και εκφράστηκε από την παραστατική ζωγραφική ώς την αφηρημένη χειρονομιακή: «Ολη η ζωγραφική περιπέτεια, από την κατάκτηση της μορφής στην τελική αποδόμησή της, εξελίσσεται στα έργα του Σαραφιανού. Ο προαιώνιος λόγος που οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να κάνουν τέχνη, η αγωνία, η έκσταση και η κάθαρση που εκβάλλει από αυτή τη βαθιά εννοιολογική διεργασία είναι εκεί. Στα ύστερα έργα του, που χαρακτηρίζονται από ευθυτενή σινιάλα εβένινης κόλλας και εφαρμόζονται με εκρηκτικά ενεργητικές γραμμές, ο Σαραφιανός γονιμοποιεί τις ερχόμενες γενιές εικαστικών που εκφράζονται μέσα από το μέσο μιας δυναμικής ζωγραφικής που υπάρχει για να απελευθερώνει την Ιδέα».
Η έκθεση παρουσιάζει έργα του Πάνου Σαραφιανού, ζωγράφων-μαθητών του, αλλά και νεότερων σύγχρονων ζωγράφων που συνδιαλέγονται μαζί του υφολογικά και εννοιολογικά. Συμμετέχουν 45 καλλιτέχνες στο αφιέρωμα, που θα ενισχυθεί με δράσεις, όπως ημερίδες, workshops, συζητήσεις, προβολές, «με σκοπό την ανάπτυξη της γνώσης της εξέλιξης της σύγχρονης ζωγραφικής τέχνης, την εξοικείωση με το τοπίο σήμερα και τη διάχυση της εμπειρίας σε ένα ευρύτερο κοινό, με την ενθάρρυνση δημιουργικών συνεργιών».
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: «Λόφος art project»: Βελβενδού 39, Κυψέλη / www.lofosartproject.com/ τηλ. 212-1212186. Διάρκεια έκθεσης: 1/12/2023-29/2/2024. Καθημερινά 18.00-21.00
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας