Γνωστός δικηγόρος και συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης, ιδρυτής του Μουσείου Φρυσίρα στην Πλάκα, το οποίο ανέστειλε αναγκαστικά τη λειτουργία του το 2020, ο Βλάσης Φρυσίρας βρήκε διέξοδο μέσα στην κρίση της πανδημίας στη ζωγραφική. Και τώρα, στα 77 του χρόνια, παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Ενα θέμα» και επίκεντρο τη γυναικεία μορφή, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (χώρος Δεξαμενές Καθαρισμού), από τις 30 Ιανουαρίου.
Οπως αναφέρει ο ίδιος στον κατάλογο της έκθεσης: «Μπήκα σε αναρίθμητα ατελιέ ζωγράφων σε όλο τον κόσμο. Εχω συζητήσει με σπουδαίους δημιουργούς για το έργο τους και τη ζωγραφική.(...) Αγόρασα χιλιάδες έργα ζωγραφικής. Δημιούργησα έναν ξεχωριστό κόσμο. Το έβαλα στην άκρη του μυαλού μου και άρχισα να δημιουργώ το προσωπικό μου ζωγραφικό σύμπαν. Μέχρι το τέλος!».
Ο Βλάσης Φρυσίρας βρέθηκε αντιμέτωπος με τον χρόνο όταν έκλεισαν οι πόρτες του μουσείου του και το ερώτημα αν μπορούσε να κάνει μια νέα αρχή, σε αυτήν την ηλικία, τον απασχόλησε. «Μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισα να το τολμήσω, γιατί ποτέ δεν ξέρεις...Μερικά μικρά ταμπλό από μουσαμά, χρώματα ακρυλικά, ένα καβαλέτο, ένα τραπέζι, μια καρέκλα διαμορφώνουν το ατελιέ μου στην Πλάκα, Μονής Αστερίου 7. Αντιμέτωπος με το λευκό τελάρο, οι πρώτες εικόνες που πέρασαν από το μυαλό μου να αποτυπώσω ήταν αγαπημένα μου πρόσωπα. Δεν μπορούσα να ξεφύγω από την ανθρώπινη μορφή. Ηταν πολύ φυσικό. Τέσσερις χιλιάδες έργα ζωγραφικής με ανθρώπινες μορφές συνέλεξα στη ζωή μου. Επρεπε να συνεχίσω κι εγώ σαν δημιουργός και να δοκιμάσω αν μπορώ να τις αποτυπώσω στον μουσαμά με τον δικό μου τρόπο, με τη δική μου οπτική».
Η σύντροφος της ζωής του, Ρούλα, ήταν η πρώτη μορφή που προσπάθησε να ζωγραφίσει και μετά, τον Χρόνη Μπότσογλου, τον Γιώργο Σινανίδη, τον Αλέξη Βερούκα. Οταν έκανε το πρώτο του γυμνό, το φωτογράφισε και το έστειλε σε μερικούς φίλους ζωγράφους για να το κρίνουν.
Η ζωγραφική άρχισε να του γίνεται εμμονή. «Δούλευα και δουλεύω οκτώ με δέκα ώρες την ημέρα», λέει, ενώ επηρεασμένος από την έκθεση που είχε οργανώσει στο μουσείο του με τίτλο «Η αγάπη είναι ένας σκύλος από την κόλαση» αποφάσισε να ασχοληθεί με το γυναικείο γυμνό σώμα. «Από τις αρχές του 2022 άρχισα να ζωγραφίζω τον κόσμο της σύγχρονης γυναίκας και των συναισθημάτων της: έρωτας, μοναξιά, πόνος, απογοήτευση, φιλία, καρτερικότητα, μητρότητα και ό,τι άλλο μπορούσα να βγάλω απ’ το μυαλό μου. Πιστεύω πως κάτι κατάφερα».
Αναπόφευκτα ο Βλάσης Φρυσίρας έχει δεχτεί επιρροές από τους ζωγράφους, Ελληνες και ξένους, που θαυμάζει, που συναναστράφηκε, στήριξε και συλλέγει τα έργα τους πάνω από τέσσερις δεκαετίες. «Το επίκεντρο των ζωγραφικών του αναζητήσεων είναι η σύγχρονη γυναικεία μορφή και οι εκφάνσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου της γυναίκας», σημειώνει η ιστορικός τέχνης Βασιλική Βαγενού.
Γυναικείες μορφές αφοσιωμένες σε διάφορες ασχολίες, αλλά και αινιγματικά γυμνά, απλές φόρμες, ανοιχτές πινελιές, έντονα χρώματα, καθαρά περιγράμματα. «Πρόκειται για μια ζωγραφική ρεαλιστική, που συνδυάζει στοιχεία της παραστατικής και της αφηρημένης τέχνης», σύμφωνα με τη Β. Βαγενού, «με στόχο να αναδείξει τη γυναικεία φιγούρα και τον κόσμο της μέσα από την ειλικρίνεια των αναζητήσεων του ζωγράφου τόσο για την εξωτερική μορφή όσο και για την ενατένιση της γυναικείας υπόστασης».
📌 Πληροφορίες: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων/Δεξαμενές Καθαρισμού, Πειραιώς 100. Από 30 Ιανουαρίου έως 4 Μαρτίου. Τρίτη-Κυριακή 11.00-20.00. Είσοδος ελεύθερη. Κάθε Σάββατο 12.00 με 14.00 ο Βλάσης Φρυσίρας θα βρίσκεται στον χώρο της έκθεσης και θα συνομιλεί με τους επισκέπτες. Τα έσοδα από την πώληση του καταλόγου θα διατεθούν για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων της Τεχνόπολης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας