Αυτοδίδακτος ζωγράφος, που με ένταση στο σχέδιο και στο χρώμα και ιδιαίτερη εικαστική γραφή αποτυπώνει τη φύση και το περιβάλλον εξερευνώντας την ανθρώπινη ψυχή, ο Αχιλλέας Χρηστίδης επιστρέφει με ατομική έκθεση ζωγραφικής από τις 5 Μαΐου στην αίθουσα Ζαχαρίου.
«Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει κυρίως τοπία που δείχνουν να αποτελούν αυτοτελείς ιστορίες ή μήπως όχι;» σημειώνει ο Λευτέρης Ζώρζος. «Η πηγαία έμπνευση του Αχιλλέα Χρηστίδη προέρχεται από τη ματιά του τη γεμάτη περιέργεια για κάτι που μπορεί να κρύβεται εκεί κάπου στο έργο του... Βασικός πρωταγωνιστής πάντα το χρώμα, η ρευστότητα της πινελιάς μεταβάλλεται διαρκώς σχολιάζοντας τη μάταιη προσπάθεια της τέχνης να παραστήσει την πραγματικότητα. Η ματιά του θεατή μπορεί να ξεκλειδώσει την ερμηνεία... Η έλλειψη του ανθρώπινου στοιχείου φαίνεται ασήμαντη μπροστά στα επιβλητικά τοπία του, που σε κάνουν να νιώθεις πως περιπλανιέσαι μόνος σου σ’ αυτά και αποκτάς μια αβίαστη σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και τον χαρακτήρα του».
Από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της γενιάς του, ο Αχιλλέας Χρηστίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Σπούδασε σκηνογραφία θεάτρου και μουσική, ενώ ασχολήθηκε με την κεραμική και την εικονογράφηση βιβλίων. Δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από πενήντα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στην πρώτη περίοδο της δουλειάς του χρησιμοποίησε παραστατική γραφή αποτυπώνοντας φανταστικές αφηγηματικές συνθέσεις από τον προσωπικό του μικρόκοσμο. Κύριο χαρακτηριστικό των έργων του αποτελεί η γωνία θέασης από ψηλά. Η θεματολογία του αντιμετωπίζεται με θεατρικότητα. Τα θέματά του παραπέμπουν σε παγωμένες σκηνές από ταινίες τρόμου και μυστηρίου. Εξωπραγματικές καταστάσεις παρουσιάζονται με χιουμοριστική διάθεση.
Στη συνέχεια ασχολήθηκε και με τις τρισδιάστατες κατασκευές. Χρησιμοποιώντας φωτοβολταϊκά στοιχεία δημιούργησε έργα με αυτόνομους μηχανισμούς κίνησης αντικειμένων που είχε συλλέξει και ανασυνθέσει.
Στην επόμενη περίοδο ο Αχιλλέας Χρηστίδης επικεντρώθηκε στην εικονογράφηση βιβλίων. Εμπνεύστηκε επίσης από τις «καταραμένες» προσωπικότητες της λογοτεχνίας. Δημιούργησε κυρίως μετωπικά πορτρέτα, ψυχογραφίες των λογοτεχνών. Χρησιμοποίησε τις εκφραστικές δυνατότητες των χρωμάτων και τα σταξίματα της μπογιάς για να δηλώσει τον εσωτερικό κόσμο των λογοτεχνών που απεικονίζονται.
Στην πιο πρόσφατη δουλειά του επανήλθε στην ιδιότυπη προοπτική του. Εξάλειψε όμως την ανθρώπινη φιγούρα και τοποθέτησε το θέμα του πιο κοντά στον θεατή, τονίζοντας την αίσθηση μοναξιάς και μυστηρίου.
📌 ΙNFΟ:Αίθουσα Ζαχαρίου, Ομήρου 21, Κολωνάκι. Εγκαίνια 5 Μαΐου, στις 20.00. Διάρκεια ώς 28 Μαΐου. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 11.00-15.00, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 17.00-20.00. www.frames-gallery.com, τηλ.: 210-3610608.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας