Είναι μια εικαστική μελέτη με θέμα τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα (George Gordon Byron 1788-1824) που ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Η θυελλώδης ζωή τού «αμφισβητία και αριστοκράτη, ποιητή και επαναστάτη» συνεπήρε την καλλιτέχνιδα Λυδία Βενιέρη: ανέτρεξε σε ιστορικές πηγές, αναψηλάφησε γεγονότα και στοιχεία, έψαξε την αλληλογραφία του με πρόσωπα που συνδέθηκαν μαζί του. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία 727 έργων μέχρι το 2017, όλα σε χαρτί, με διαφορετικές τεχνοτροπίες που εκτίθενται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων υπό τον τίτλο «Βυρωνικός Κώδιξ», καθώς προσομοιάζουν σε χειρόγραφο κώδικα που περιέχει στοιχεία για την αποκρυπτογράφηση της ιστορίας του.
Τα έργα διαρθρώνονται σε ενότητες που διατρέχουν ολόκληρο τον μυθιστορηματικό βίο του λόρδου Βύρωνα: από την καταγωγή και την οικογένειά του, τους έρωτες και τις σχέσεις του, το έργο του και τις αναφορές του, τους φίλους του και τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικούς ρόλους στη ζωή του, τις πολιτικές του θέσεις και την υπεράσπιση από τη Βουλή των Λόρδων των απεργών εργατών τους οποίους ήθελαν να καταδικάσουν σε θάνατο σε ηλικία 24 χρόνων, την έγνοια του για τους κατατρεγμένους και την προσφορά των εισοδημάτων του σε όσους είχαν ανάγκη, τα ταξίδια του, τις σκευωρίες που εξυφάνθηκαν σε βάρος του και τις απόπειρες δολοφονίας που γλίτωσε, την προσφορά του στον αγώνα και το τέλος του στην επαναστατημένη Ελλάδα. Ενα μωσαϊκό πληροφοριών και εικαστικό αφήγημα συνάμα.
«Σταθερά και συστηματικά συνέθεσε μια πρωτότυπη βιογραφία, που αποκαλύπτει τη δική της εκδοχή για τη σύντομη όσο και λαμπρή τροχιά του βίου μιας μεγάλης και πολυσύνθετης προσωπικότητας. Του σημαντικού ποιητή και συγγραφέα, συμβόλου του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού, που αγάπησε την Ελλάδα, πάλεψε για την απελευθέρωσή της, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και εξάπλωση του φιλελληνικού κινήματος και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι το 1824, σε ηλικία μόλις 36 ετών» παρατηρεί η επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Κοσκινά για την εικαστική πρόταση της Βενιέρη.
Οπως σημειώνει η ίδια η καλλιτέχνις σε ένα από τα ημερολόγια της έρευνάς της:
«Ο Βύρων έγινε το ιδεαλιστικό σύμβολο του ηρωικού ρομαντισμού που έθρεψε με το έργο και τη ζωή του. Φίλοι κι εχθροί, όνειρα και αντιξοότητες, συνέλαβαν στο αποκορύφωμα της φήμης και της ύπαρξής του [...] Βυθίστηκα σε όλες τις σύγχρονες του θανάτου του βιογραφίες και αφηγήσεις, καθώς και σε αλληλογραφία και ημερολόγια, ενώ ταυτόχρονα εμβάθυνα στη σύλληψη των γεγονότων μέσω της ζωγραφικής, τοποθετώντας τα έργα μου σαν κομμάτια από παζλ που φανερώνουν στο τέλος τα αφανέρωτα».

| ΦΩΤ.: ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΧΟΥ
Ταυτόχρονα με τις πληροφορίες που συνοδεύουν τα έργα, ανασυστήνει το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Λόρδος Βύρων έζησε και γαλουχήθηκε, καθώς και τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικούς ρόλους στη ζωή του.
Παράλληλα με την έκθεση παίζεται και η ταινία που δημιουργήθηκε με τα έργα, συμπληρώνοντας κινηματογραφικά το αφήγημα για τη σπουδαία προσωπικότητά του, διατηρώντας την «καθετότητα» της εικαστικής προσωπογραφίας, ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής του που συνδέθηκε με τη θεμελίωση της νέας εποχής του δυτικού κόσμου και τη συνύπαρξη του ρομαντισμού, της λογοτεχνίας και των πολιτικών κινημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζωή, το έργο και η δράση του Λόρδου Βύρωνα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τόσους πολλούς λόγιους και καλλιτέχνες, μερικοί από τους οποίους μνημονεύονται από την εικαστικό: από τον Βίκτορα Ουγκό και τον Ονορέ ντε Μπαλζάκ ώς τους συνθέτες Σούμαν, Βέρντι, Μέντελσον και Λιστ.
Η έκθεση οργανώθηκε από το CultureisAthens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα.
📌 INFO: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο. Μέχρι τις 8 Μαΐου. Τρίτη με Σάββατο 11.00-19.00, Κυριακή 10.00-16.00
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας