Μια πινακοθήκη - αρχιτεκτονικό κόσμημα, που στεγάζεται στην ανατολική πτέρυγα των Παλαιών Ανακτόρων της Κέρκυρας (Ανάκτορο Αρχαγγέλου Μιχαήλ & Αγίου Γεωργίου), το μεγαλύτερο και σημαντικότερο οικοδόμημα της περιόδου του Ιονίου Κράτους των Επτανήσων. Μια μοναδική συλλογή 1.300 έργων, που αποτυπώνουν την εξέλιξη της τέχνης στην Κέρκυρα και τα Επτάνησα από τον 16ο αι. και μετά, με υπογραφές των Μιχαήλ Δαμασκηνού, Εμμανουήλ Λαμπάρδου, Σπύρου και Παύλου Προσαλέντη, Γεωργίου Μηνιάτη, Χαράλαμπου Παχή, Αγγελου Γιαλλινά, Γεωργίου Σαμαρτζή, Λυκούργου Κογεβίνα, Νικολάου Βεντούρα, Αγλαΐας Παπά κ.ά. Μια πινακοθήκη εξωστρεφής και δραστήρια, με πολλές σημαντικές περιοδικές εκθέσεις κάθε χρόνο και όχημα τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, κεντρίζει το ενδιαφέρον των ντόπιων αλλά και των τουριστών.
Η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, μετά τα δύσκολα δύο χρόνια της πανδημίας -όπου λειτούργησε με τη μόνιμη συλλογή-, ανοίγει ξανά τον κύκλο των περιοδικών εκθέσεων. Για τρίτη φορά συνεργάζεται με τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και προσκαλεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους, τον Γιώργο Ρόρρη. Από σήμερα έως τις 31 Μαΐου, θα εκτίθενται στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων του Περιστυλίου των Ανακτόρων έργα του, όπου πρωταγωνιστεί η γυναικεία μορφή σε ποικίλες ηλικιακές φάσεις, στάσεις και στιγμές, πάντα σε οργανική και αδιάσπαστη ενότητα με τον ζωτικό χώρο του εργαστηρίου του. «Ζωγραφίζω κυρίως γυναίκες, γιατί με ενδιαφέρει η ετερότητα, ο άγνωστος κόσμος τού άλλου που λέγεται γυναίκα», παραδέχεται ο Γιώργος Ρόρρης. Η στοργική ματιά του αποζητά να κατανοήσει τη γυναικεία φύση, να εντρυφήσει στα άδυτα της υπόστασής της και, εν τέλει, να την εξυμνήσει, αποτυπώνοντας το μεγαλείο της απλότητάς της, σε μία προσπάθεια ψυχογράφησής της.
Οπως επισημαίνουν οι διοργανωτές και η επιμελήτρια της έκθεσης, Ροζαλία Αδαμοπούλου, σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, με πολλαπλά τα θύματα της έμφυλης βίας, ανακύπτει σχεδόν επιτακτικά η ανάγκη για μια τέχνη που σέβεται και εξυψώνει τη γυναικεία φύση. Στον αντίποδα της κυρίαρχης αισθητικής, της επίπλαστης και αψεγάδιαστης εικόνας, η τέχνη του Γιώργου Ρόρρη εμμένει στην προβολή της σύγχρονης γυναίκας όπως πραγματικά είναι κι αποτυπώνει τη σύγχρονη Ελληνίδα, την απλή καθημερινή γυναίκα της εποχής, που αγωνίζεται και ζει τη δική της ζωή.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που με τα έργα του Γιώργου Ρόρρη ανοίγουν ξανά οι χώροι των περιοδικών εκθέσεων και που ο ίδιος θα βρίσκεται στα εγκαίνια για να ξεναγήσει το κοινό», μας λέει η Βάσω Καββαδία, υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισμού των εκθέσεων και δράσεων της Πινακοθήκης Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, που προτάσσει την εξωστρέφεια, τη συνεχή δραστηριότητα και τις συνεργασίες.
Η Πινακοθήκη διαθέτει τρεις εκθεσιακούς χώρους, με ανεξάρτητες εισόδους: Την πτέρυγα της μόνιμης συλλογής (350 τ.μ.), το τμήμα του Περιστυλίου με πέντε αίθουσες και την Αίθουσα Τέχνης στο ισόγειο, με πρόσβαση από τον περίφημο Κήπο του Λαού. Τα τελευταία χρόνια, έχει οργανώσει αναδρομικές εκθέσεις των Ν. Βεντούρα, Γ. Σαμαρτζή, Α. Γιαλλινά, φιλοξένησε τα χειροποίητα βιβλία του Αλέκου Φασιανού, τη γλυπτική του Κυριάκου Ρόκκου, τη ζωγραφική των Τάσου Μαντζαβίνου, Ηλία Παπαηλιάκη, Γιάννη Καστρίτση, Εδουάρδου Σακαγιάν, Ανδρέα Κοντέλλη, τις φωτογραφίες του Μάριου Λώλου.
Ακόμα, έχει συνεργαστεί με την Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου στην έκθεση «Νεοεξπρεσιονιστικές αναφορές», με το Ιδρυμα της Βουλής για το αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια, με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για την έκθεση «Γεράσιμος Πιτζαμάνος» αλλά και με το Μoυσείο Μπενάκη για το φωτογραφικό αφιέρωμα «Συρτάρι XXII».
Ενας πραγματικός άθλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι, ως ΝΠΔΔ, η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας οικονομικά εξαρτάται από τον δήμο, με τα λειτουργικά έξοδα και τις μισθοδοσίες να απορροφούν το μεγαλύτερο ποσό της χρηματοδότησης και ένα πολύ μικρό μέρος να απομένει για τις εκθέσεις, όπως μας πληροφορεί η κ. Καββαδία. Ακόμα και η μόνιμη συλλογή συγκροτείται κυρίως από δωρεές. Το πρόγραμμά της, πάντως, παραμένει ποιοτικό, αξιόλογο και ελκυστικό. Ετσι, τον Ρόρρη διαδέχεται, στα μέσα Ιουνίου, αναδρομική έκθεση της μεγάλης χαράκτριας Βάσως Κατράκη, σε επιμέλεια Γιάννη Μπόλη. Κάποια από τα έργα θα μεταφερθούν από το Μουσείο Κατράκη, που βρίσκεται στο Αιτωλικό, ενώ κάποια άλλα προέρχονται από την προσωπική συλλογή της κόρης της, Μαριάννας Κατράκη, η οποία μάλιστα δώρισε δύο έργα στην Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιοδικών εκθέσεων του 2022 περιλαμβάνει εκθέσεις ζωγραφικής της Αννας Μαρίας Τσακάλη, του Τριαντάφυλλου Τρανού, φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, αντικείμενα και τεκμήρια από τη «Βιομηχανική Κληρονομιά της Κέρκυρας, 19ος -20ός αι.» κ.ά.
Και τα σχέδια προχωρούν με οργάνωση και θέληση. «Σε μια προσπάθεια να βγάλουμε την Πινακοθήκη εκτός των τειχών της, καθιερώσαμε, κάθε καλοκαίρι, να φιλοξενούμε κάποια γλυπτά στον κήπο, εκτός από τα ήδη υπάρχοντα, ενώ υπάρχει σκέψη να φιλοξενήσουμε καλλιτέχνες στο πλαίσιο ενός συμποσίου γλυπτικής», συνεχίζει η Βάσω Καββαδία. «Επίσης, έχουμε καταθέσει αίτηση στο υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να φτιάξουμε μια διαδρομή μέσα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, όπου θα παρουσιάζονται πάνελ με αντίγραφα έργων της Πινακοθήκης, με σκοπό, στη συνέχεια, να φιλοξενηθούν εκεί υπαίθριες εκθέσεις ζωγραφικής νέων καλλιτεχνών».
Η ίδια τονίζει πως η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας έχει επισκεψιμότητα και έχει ταυτιστεί με το ελληνικό κοινό. «Την επισκέπτονται οι ντόπιοι, αλλά και Κερκυραίοι που έρχονται στο νησί για διακοπές και γενικότερα Ελληνες τουρίστες, κυρίως». Αδύνατον να μην προσέξεις ένα τέτοιο πανέμορφο κτήριο, στο ιστορικό κέντρο για να βγάλεις έστω και μια αναμνηστική φωτογραφία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας