• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 17.4°C
  0 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  12°C 10.2°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  2 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.5°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.0°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 11.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 17.7°C
  1 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  0 BF
  95%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Για να διεκδικήσεις έναν καλύτερο κόσμο πρέπει πρώτα να τον φαντασθείς»

 • A-
 • A+
«Τεχνητή ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ»: Ο Μάνθος Σαντοριναίος στην έκθεση-εγκατάστασή του στον «Φούρνο», πρώην σινεμά «Αλφαβίλ», συνδιαλέγεται με την ομώνυμη ταινία του Γκοντάρ αλλά, χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία που την ξέρει άριστα, ανατρέπει τη δυστοπία.

Πολύχρονη είναι η σχέση και η έρευνα του Μάνθου Σαντοριναίου με την ψηφιακή τεχνολογία και τη δημιουργική αξιοποίησή της από οποιονδήποτε, αφού αποτελεί ένα σύγχρονο, ισχυρό, δημιουργικό εργαλείο. Καρπός αυτής της εμπειρίας είναι η ατομική του έκθεση-εγκατάσταση με τίτλο «Τεχνητή ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ» που δημιούργησε ειδικά για τον παλιό κινηματογράφο «Aλφαβίλ» (στο κτίριο του θεάτρου «Φούρνος», Μαυρομιχάλη 168) και μπορείτε να την επισκεφτείτε έως τις 8 Ιανουαρίου.

Ο Μ. Σαντοριναίος δημιουργεί ένα εικονικό και ταυτόχρονα αφηγηματικό περιβάλλον, ενώ ο επισκέπτης εντάσσεται μέσα σε αυτό, διαδρά με τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, οδηγεί τη δράση πολλών έργων. Αξιοποιεί τον χώρο στον οποίο υπήρξε ο κινηματογράφος «Αλφαβίλ», το όνομα του οποίου είναι δανεισμένο από την ομώνυμη ταινία «Alphaville» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1965 και περιέγραφε μια δυστοπική Πόλη ελεγχόμενη από τον υπερυπολογιστή Α 60 (Alpha Ville = η Πόλη Αλφα). Το όνομα αυτό έδωσε στον κινηματογράφο η οικογένεια κινηματογραφιστών Στεργιάκη, η οποία λειτούργησε τον χώρο για περίπου τρεις δεκαετίες.

Αυτή η συγκυρία δίνει το έναυσμα για να δημιουργηθούν μεταφορικά, με τη συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας, στοιχεία, σκέψεις και ερωτήματα για τις πόλεις που ζούμε 56 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας.

Σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία θυμίζει προμηθεϊκό δώρο του οποίου ένα μεγάλο μέρος διατίθεται δωρεάν. Είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να την αξιοποιήσει για να δημιουργήσει τον δικό του ελεύθερο κόσμο ενάντια σε κάθε παράλογη εξουσία. Η διάσταση αυτή έχει δείξει θετικά δείγματα σε σχέση με τις κοινότητες που αναπτύσσονται και δρουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας. «Για να διεκδικήσεις έναν καλύτερο κόσμο πρέπει πρώτα να τον φαντασθείς» είναι μια χαρακτηριστική φράση που υπάρχει στον χώρο της έκθεσης. Στο ευφυές σενάριο της ταινίας «Αλφαβιλ», πάλι, ο Γκοντάρ προσπαθεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον θεατή και να τον προειδοποιήσει για τα δεινά που μπορεί να προκαλέσει ο κακός χειρισμός της μηχανής από τον άνθρωπο. Ποιο θα είναι το μέλλον στη νέα Alphaville;

«Η υπόσταση της Γης αλλάζει για ακόμα μία φορά… Ομως συμβαίνει για πρώτη φορά κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για έναν παρατηρητή» σημειώνει ο Μάνθος Σαντοριναίος. «Εχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει δυνατότητες που μέχρι τώρα προορίζονταν για έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων, ενώ από την άλλη μεριά η ζωή του δεν κινδυνεύει όπως γινόταν σε προηγούμενες εποχές. Για όλα υπάρχει άπλετος χώρος. Κάθε άνθρωπος πλέον έχει το δικαίωμα να βλέπει τον πλανήτη στον οποίο κατοικεί μέσα από το μάτι του Θεού (google earth), να ταξιδεύει εικονικά σε όλα τα μήκη και πλάτη έχοντας πλήρη επαφή με τα πράγματα που υπάρχουν εκεί, να επισκέπτεται μουσεία, ερευνητικά κέντρα και βιβλιοθήκες αλλά και μεγάλα καταστήματα, να παρακολουθεί δωρεάν μαθήματα σε πανεπιστήμια, να συναντά κόσμο, σχολές, ομάδες, άτομα με τα ίδια προβλήματα με αυτήν/αυτόν, να συζητά και να σκέφτεται μέσα από φιλικά δίκτυα τα οποία τον υποστηρίζουν. Να παράγει ο ίδιος νέους μηχανισμούς και γνώση και να τη διαχέει σε όλο τον κόσμο. Η Γη δεν έχει καμιά σχέση με τη Γη των προηγουμένων αιώνων. Αξίζει, λοιπόν, να έχει μια καλύτερη εξέλιξη και είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, αρκεί να υπάρξει το εργαλείο έρευνας που θα την περιγράψει… Και αυτό μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε…».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις στην αίθουσα του θεάτρου «Φούρνος» και στο διαδίκτυο. Βασική εκδήλωση είναι η συζήτηση για τη θεματική «Νοημοσύνη – λογική και δημιουργήματα. Στοχασμοί για το "τεχνητό" και την Τέχνη στον Ανθρωπο», που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου (18.00-20.30). Προλογίζει και συντονίζει ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Συμμετέχουν ο Μάνθος Σαντοριναίος, ο Γιώργος Καρυδάκης, αναπληρωτής καθηγητής, συντονιστής της ερευνητικής ομάδας Ευφυούς Αλληλεπίδρασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η δρ Σταυρούλα Ζώη, μέλος ΕΔιΠ της ΑΣΚΤ και διδάσκουσα του εργαστηριακού μαθήματος Πολυμέσα, η Εύα Στεφανή, σκηνοθέτρια και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Θανάσης Μουτσόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, επιμελητής εκθέσεων και συγγραφέας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Η φύση στην παλέτα τους
«Το τραγούδι της Γης» στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Η έκθεση περιλαμβάνει 24 έργα των Χρύσας Βέργη, Κώστα Παπανικολάου, Μανώλη Χάρου, Αχιλλέα Χρηστίδη, που προσεγγίζουν με διαφορετικούς τρόπους το...
Η φύση στην παλέτα τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο Αρθουρ Τζάφα και τα πειραγμένα γκόσπελ του Kanye West
Ο βραβευμένος με το Χρυσό Λιοντάρι της Μπιενάλε Βενετίας καλλιτέχνης παρουσιάζει το συναρπαστικό βίντεο «Love Is The Message, The Message Is Death» που ανιχνεύει την αφροαμερικανική ταυτότητα μέσα από την...
Ο Αρθουρ Τζάφα και τα πειραγμένα γκόσπελ του Kanye West
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Κατακραυγή και παραίτηση για αντισημιτικό έργο
Η «Taring Padi» κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό για την τεράστια τοιχογραφία «People’s Justice» που δείχνει έναν εβραίο με κοφτερούς κυνόδοντες, γλώσσα φιδιού, ματωμένα μάτια και το σήμα των SS στο καπέλο του.
Κατακραυγή και παραίτηση για αντισημιτικό έργο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Αναδρομική έκθεση της κορυφαίας χαράκτριας και αγωνίστριας
Την αναδρομική έκθεση «Βάσω Κατράκη - Βίωμα & Ιστορία» εγκαινιάζει η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σήμερα, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσουν το ανθρωποκεντρικό, βιωματικό...
Αναδρομική έκθεση της κορυφαίας χαράκτριας και αγωνίστριας
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Όταν «ζωγραφική και ποίηση νοσταλγούν το μέλλον»
Παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου το βιβλίο «Ερως Πόλεμος: 24 εικόνες πάνω στην ποίηση του ΤΙΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, ποιήματα από τον "Λυσιμελή πόθο". 34 πρόσωπα της ποίησης» • Ταυτόχρονα, εγκαινιάστηκε η ομώνυμη...
Όταν «ζωγραφική και ποίηση νοσταλγούν το μέλλον»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ταξίδι μέσα από τα κλικ των φωτορεπόρτερ
Aν περάσετε από τον Εθνικό Κήπο ή το Μέγαρο Μουσικής, αν κάνετε τη βόλτα σας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε...
Ταξίδι μέσα από τα κλικ των φωτορεπόρτερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας