• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.2°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  7 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.2°C
  4 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.5°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.2°C
  4 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.2°C
  6 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  7 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 11.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  5 BF
  45%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  6 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 17.7°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  5 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.7°C
  5 BF
  40%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  73%

Αριστερά: Ο Θεόφιλος στο Βόλο, έργο της Βιργινίας Φιλιππούση Δεξιά: Εργο του Νικόλα Χριστοφοράκη. 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών»

 • A-
 • A+
Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη-Tériade

Το πνεύμα του σπουδαίου λαϊκού ζωγράφου μας Θεόφιλου επιστρέφει στην πατρίδα του, τη Βαρειά της Μυτιλήνης, στη Λέσβο, με την ιδιαίτερη έκθεση «Απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών»: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ», όπου γνωστοί σύγχρονοι Ελληνες εικαστικοί εμπνέονται από τη ζωγραφική του, τη γεμάτη περιπέτειες και βάσανα ζωή του, τα ιδεώδη του. Η έκθεση, με περισσότερα από 70 πρόσφατα και παλαιότερα έργα, εγκαινιάστηκε στο εμβληματικό Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη-Tériade, ένα διώροφο παραδοσιακό κτίριο στο κέντρο ενός ελαιώνα και αποτελεί παραγωγή-διοργάνωση του μουσείου. Είναι μια εικαστική συνομιλία με το φυσικό πρόσωπο και το έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, ο οποίος καταλαμβάνει έναν ξεχωριστό και πρωτογενή χώρο στην ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης.

Οπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού που έχει την επιμέλεια: «Η έκθεση ξεκινά με τα πορτραίτα του ζωγράφου, άλλοτε ρεαλιστικά αποδοσμένα και άλλοτε αποτυπωμένα ως σκιές παρουσίας ή αγιογραφημένα μικρά σύμπαντα. Κάποια από αυτά, με τα σύνεργα του ζωγράφου στα χέρια, ενδεδυμένα με την ανεμίζουσα εκείνη φουστανέλα που το σωματοποιημένο εκτόπισμά της συχνά φέρνει στον νου τον Μακρυγιάννη. Ο Θεόφιλος με σπαθί και σημαία. Ο Θεόφιλος ως φιγούρα θεάτρου σκιών, με τον βιολιτζή και τον σαντουριέρη του. Ο Θεόφιλος και ο σύγχρονος στρατηγός. “Ζήτω ο Θεόφιλος”. Κι ως αντίποδας, η απόδοση της μοναξιάς του “περιπλανώμενου”. Του “σοβατζή”. Του “Αγίου Πρόσφορου”. Κι άλλοτε πάλι, η φουστανέλα μόνη, ως λαλούν σύμβολο, αντί του σώματος του ζωγράφου. [...] Τέλος, το αιωρούμενο σε χρυσό μεταφυσικό βάθος συναπάντημα του ζωγράφου με τον Ευγένιο Σπαθάρη».

Ιδού μερικοί από τους καλλιτέχνες που εμπνέονται από τον Θεόφιλο: Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Ειρήνη Γκόνου, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Νίκη Ελευθεριάδη, Γιάννης Ευθυμίου, Σοφία Καλογεροπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Νικόλας Κληρονόμος, Νίκος Κόνιαρης, Ευτυχία Λάβδα,Νεκτάριος Μαμάης, Κώστας Μανιατόπουλος, Τάσος Μαντζαβίνος, Παναγιώτης Μαρίνης, Γεωργία Μπλιάτσου, Δημήτρης Μοράρος, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Πέρρος, Γιώργος Πετσικόπουλος, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργος Σκλάβαινας, Ευγένιος Σπαθάρης, Μαρίνα Στελλάτου, Βάσω Τρίγκα, Βιργινία Φιλιππούση, Νικόλαος Χριστόπουλος, Νικόλας Χριστοφοράκης κ.ά.

«Ο Μάξιμος Αλέξανδρος» από τον Ευγένιο Σπαθάρη

Αλλο τόσο με τη μορφή του τους απασχολούν και οι περιπλανήσεις του. «Η άφιξη του Θεόφιλου με το τραίνο στον Βόλο. Σπαράγματα της πόλης, ίχνη της μνήμης, πλίνθοι και κέραμοι. Το κάστρο της, ο μέγας φούρνος και ο ποταμός Σαλαμπριάς. Πατημασιές αδιόρατες ενός μοναχικού περιπατητή στο Πήλιο, στην Ανακασιά και την Αλλη Μεριά, στάσεις σε ιστορικά καφενεία στη Μακρυνίτσα και σπίτια όπως του Κοντού ή του Γκουντέλα, όπου ακόμη αιωρείται η παρουσία του. Κι ύστερα μνήμες της Σμύρνης και της Αγιάσου και των θερινών ελαιώνων της Λέσβου. Υπαίθριοι γάμοι. Αγρίμια, πουλιά και πρόβατα. Αρχαϊκοί αμφορείς και άνθη από τα γειτονικά περιβολάκια. Κι οι φορεσιές: νυφική απ’ το Τρίκερι, χράμια Πηλίου, προικώα γάμου πολύχρωμα, του Αλμυρού. Φλουριά χρυσά», συνεχίζει η Ι. Κρητικού.

Και οι μύθοι και ήρωές του: «Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα. Θεοί του Ολύμπου. Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Γοργόνα. Ο Μέγας Αλέξανδρος ξανά και ξανά, ως τρόπος ύπαρξης του ίδιου του ζωγράφου. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Η δόξα του Αθανασίου Διάκου. Ο Κατσαντώνης, ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Κολοκοτρώνης».

Η έκθεση, που συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο, σχεδιάστηκε αρχικά σε διοργάνωση και παραγωγή του Λυκείου Ελληνίδων του Βόλου, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων λειτουργίας του, το φθινόπωρο του 2020. Παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασής της στη Μυτιλήνη (6 Οκτωβρίου 2021), θα παρουσιαστεί στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

? Info: Πληροφορίες για την έκθεση, τις ημέρες και ώρες επίσκεψης (Τρίτη έως και Κυριακή 9.00-15.00) και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Η πιο παλιά ιστορία
Η Χριστίνα Νάκου και η Αννα Παγκάλου συνεχίζουν τον εικαστικό και ηχητικό περίπλου τους στη Μεσόγειο. TRANSIENS NOSTRUM το όνομα του εγχειρήματός τους και σταθμός αυτή τη φορά η Σύρος.
Η πιο παλιά ιστορία
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Τους φέρνει η θάλασσα... στον Φωταγωγό
Στην έκθεσή της με τίτλο «Τους φέρνει η θάλασσα» η Ελεωνόρα Σταθοπούλου παρουσιάζει αντικείμενα, έπιπλα και εικονοστάσια φτιαγμένα από ξύλα της θάλασσας.
Τους φέρνει η θάλασσα... στον Φωταγωγό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Aπό τη σκηνή στην γκαλερί
Τα ζωγραφικά σκηνικά της παράστασης «Αίας» του Σοφοκλή που ο Απόστολος Χαντζαράς δημιουργεί επί τόπου στο θέατρο «Αλκυονίς», «συνομιλώντας» με την ερμηνεία του Μιχάλη Σαράντη, θα παρουσιαστούν στη Sianti...
Aπό τη σκηνή στην γκαλερί
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Έκθεση παιδικής ζωγραφικής στη «Σχεδία»
Στις 11 το πρωί της Κυριακής 22/01 τα εγκαίνια της έκθεσης με τα έργα των 20 φιναλιστ του διαγωνισμού που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και θέμα το «Σπίτι».
Έκθεση παιδικής ζωγραφικής στη «Σχεδία»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Η φύση στην παλέτα τους
«Το τραγούδι της Γης» στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Η έκθεση περιλαμβάνει 24 έργα των Χρύσας Βέργη, Κώστα Παπανικολάου, Μανώλη Χάρου, Αχιλλέα Χρηστίδη, που προσεγγίζουν με διαφορετικούς τρόπους το...
Η φύση στην παλέτα τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας