• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.7°C / 34.9°C
  1 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.8°C / 30.2°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.0°C / 28.2°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.1°C / 28.5°C
  2 BF
  26%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 24.4°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.6°C / 31.4°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  1 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.9°C / 26.9°C
  0 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 22.9°C / 33.4°C
  2 BF
  27%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 26.5°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 26.5°C / 33.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 29.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.0°C / 35.1°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 29.9°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.7°C / 30.1°C
  2 BF
  23%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  37%

Γιώργος Σαλταφέρος - Ράνια Ράγκου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο αφανής ήρωας Χατζηγιάννης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου εγκαινιάζεται αύριο ένα εικαστικό αφιέρωμα στον Κορίνθιο ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης και Φιλικό Χατζηγιάννη Μερτζέλλο ή Σοφικίτη με τίτλο «...άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή…». Μια εικαστική σκιαγράφηση του προσώπου και της δράσης του αφανούς μέχρι σήμερα ήρωα Χατζηγιάννη με γλυπτά έργα και εγκαταστάσεις γνωστών Ελλήνων εικαστικών, που εμπνεύστηκαν από τη ζωή και το έργο του.

Η έκθεση οργανώνεται από το Καλογεροπούλειο Ιδρυμα σε συνεργασία με τον Δήμο Κορινθίων και το Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Ιρις Κρητικού αναφέρει σχετικά: «Η σκιαγράφηση του άγνωστου στους περισσότερους φλογερού πατριώτη και αγωνιστή Χατζηγιάννη Μερτζέλλου που, σύμφωνα με τα ίδια του τα λόγια "...άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή…ότι το ελληνικό έθνος επαναστάτησε κατά του βαρβαρικού ζυγού", "παράτησε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας όλη την κατάστασίν του συνισταμένην εις σημαντικότατην ποσότητα" και "ήλθε στην πατρίδα του να πολεμήσει εμψυχώνοντας τους υπό την ευθύνη του πατριώτες", πεθαίνοντας στο τέλος της ζωής του αποτραβηγμένος στα Εξαμίλια και πάμπτωχος, "όπως η χρεία της πατρίδας το απαιτούσεν", αποτελεί το επίκεντρο του σπονδυλωτού αφηγήματος της έκθεσης (...).

Το τοπίο της Κορίνθου μέσα από ιστορικές ελαιογραφίες και χαρακτικά, τα ιστορικά ενθυμήματα του Αγώνα και τα εξαρτήματα εποχής (όπλα, ενδύματα, αντικείμενα), οι επιστολές προς τον ήρωα Χατζηγιάννη, η σκιαγράφηση της ηρωικής μορφής του μέσα στον χωροχρόνο, τα συλλεχθέντα στοιχεία για τον ίδιο και για τα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού βίου του, αλλά και η ευρύτερη φαντασία των συμμετεχόντων που καλείται να ιχνηλατήσει τα βήματα και τις πράξεις του ήρωα στην περιοχή, ο χωροχρόνος όπου έδρασε και πολέμησε, οι οικογενειακές του συνθήκες και η ανιδιοτελής του υπόσταση εικονοποιούνται ως πολύτιμα θραύσματα με τη βοήθεια πρωτογενών ιστορικών πηγών, τοπικών γεωγραφικών στοιχείων και μουσειακών κειμηλίων και τρέπονται στην αναβλύζουσα πρώτη ύλη της έκθεσης που επιβεβαιώνει την προτροπή του στρατηγού Μακρυγιάννη: "Είμαστε στο Εμείς. Χωρίς συλλογικές θυσίες και ανδραγαθήματα, χωρίς άγνωστους και αζωγράφιστους ήρωες που πολέμησαν δίπλα στους πλέον απαθανατισμένους και προβεβλημένους, η Ελευθερία των Ελλήνων δεν θα είχε κερδηθεί…"».

Στην έκθεση συμμετέχουν: Νεκτάριος Αποσπόρης, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Δέσποινα Καλλιγά, Ελενα Κυρκιλή, Βαγγέλης Κύρης, Ελένη Κυριαζοπούλου, Νίκος Λεοντόπουλος, Βασίλης Λιαούρης, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, Παναγιώτης Μαρίνης, Μηνάς Μαυρικάκης, Ελλη Μιχαλακέα, Γεωργία Μπλιάτσου, Ιόλη Ξιφαρά, Γεύσω Παπαδάκη, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Μαρία Πάστρα, Λίζα Πενθερουδάκη, Στέλιος Πετρουλάκης, Ελένη Πεχλιβάνη, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Κατερίνα Σαράφη, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Τριανταφύλλου, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Αρτεμις Χατζηγιαννάκη, Αθηνά Χατζή κ.ά.


Info: Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου, Κολοκοτρώνη 4 & Πυλαρινού. Είσοδος ελεύθερη. Διάρκεια: 25 Ιουνίου έως 30 Αυγούστου

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Εικαστικό ιστορικό βάθος, βαθιά καλλιέργεια και παιδεία
Με τρυφερό και αποφασιστικό τρόπο ο δείκτης του χεριού του Γιάννη Ψυχοπαίδη κινείται στο περίγραμμα μια παλιάς μαυρόασπρης προσωπογραφίας του Ανδρέα Μιαούλη. Ταυτόχρονα διηγείται ότι το πορτρέτο του Μιαούλη...
Εικαστικό ιστορικό βάθος, βαθιά καλλιέργεια και παιδεία
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο «Συνοικισμός» της χαρακτικής στην Ανδρο
Μια ιδιαίτερη έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Συνοικισμός» παρουσιάζεται μέχρι τις 30 Ιουλίου στην αίθουσα τέχνης «Αδαμαντία» στο Νημπορειό της Ανδρου. Την επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Λήδα Καζαντζάκη.
Ο «Συνοικισμός» της χαρακτικής στην Ανδρο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ζωγραφική που κλονίζει τις αισθήσεις
Στην έκθεση με τίτλο «Animated Connotations» θα παρουσιαστούν δεκαοχτώ έργα ζωγραφικής του Νίκου Μόσχου από τις 27 Ιουνίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο.
Ζωγραφική που κλονίζει τις αισθήσεις
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Takis: Κόσμος σε Κίνηση»
Μία μεγάλης έκτασης έκθεση με εμβληματικά γλυπτά του διεθνώς καταξιωμένου εικαστικού Takis παρουσιάζονται μέχρι τον Νοέμβριο στο ΚΠΙΣΝ.
«Takis: Κόσμος σε Κίνηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας