• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.3°C / 36.3°C
  1 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 30.2°C / 37.2°C
  1 BF
  33%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.0°C / 36.6°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 32.5°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.9°C / 32.9°C
  1 BF
  52%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 31.9°C / 36.5°C
  4 BF
  11%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  11%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.6°C / 36.2°C
  1 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 35.5°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  37°C 30.9°C / 36.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.1°C / 36.4°C
  2 BF
  24%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.5°C / 33.6°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 34.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 37.9°C / 39.5°C
  3 BF
  20%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.9°C / 39.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 33.8°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.5°C / 37.6°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 32.1°C
  0 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.3°C / 38.2°C
  2 BF
  35%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  16%

Ο γνωστός ζωγράφος συνομιλεί με κλασικά έργα τέχνης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «Εικονο-μουσείο» του Βαγγέλη Γκιόκα

 • A-
 • A+
Τα ζωγραφικά έργα έχουν δουλευτεί σε καμβά και παλιούς χάρτες και ωθούν τον θεατή στην παρατήρηση της εικόνας για την πλήρη αποκάλυψη των στοιχείων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πώς συνυπάρχει το κλασικό με το σύγχρονο σε ένα έργο τέχνης και τι αποκαλύπτεται από τη ζωγραφική πράξη του ζωγράφου, ο οποίος ανοίγει συνομιλία με έργα-σταθμούς στην ιστορία της τέχνης;

Το «Εικονο-Μουσείο» του Βαγγέλη Γκιόκα συνενώνει τη Μικρή Χορεύτρια του Ντεγκά με τον στωικό Παπαδιαμάντη, τον Βαν Γκονγκ (σε ρόλο δασκάλου) με τα λαγουδάκια του Γιόζεφ Μπόις στα οποία παραδίδει ταχύρρυθμα σεμινάρια τέχνης, μας ξανασυστήνει την Κόμισσα του Urbino του Τισιανού, την ξαπλωμένη Αφροδίτη του Μποτιτσέλι.

Παρουσιάζει εκ νέου τον Δον Κιχώτη, τον Καραγκιόζη, τον Αγιο Σεβαστιανό που γίνεται φάντασμα του Μίκυ Μάους... Ο Βαγγέλης Γκιόκας σχολιάζει, αποδομεί, ανατρέπει στερεοτυπικές εικόνες και στη θέση τους εγκαθιστά τις δικές του που χαρακτηρίζονται από το ζωγραφικό του ιδίωμα και τη διάθεσή του για χιούμορ, σαρκασμό, ένα ταξίδι με όχημα την τέχνη.

Η ατομική έκθεσή του στον «Αστρολάβο Δεξαμενή» (διαρκεί λίγες ημέρες, έως 10 Μαΐου) είναι πρώτης τάξης ευκαιρία για επίσκεψη, αφού οι αίθουσες τέχνης λειτουργούν πλέον, παρότι τα μουσεία παραμένουν κλειστά.

Τα ζωγραφικά έργα έχουν δουλευτεί σε καμβά και παλιούς χάρτες, έχουν διαφορετικές αφετηρίες και προθέσεις, όλα ωστόσο ωθούν τον θεατή στην παρατήρηση της εικόνας για την πλήρη αποκάλυψη των στοιχείων και έχουν κοινό παρονομαστή το επίμονο «τσικι-τσίκι» του Γκιόκα, δεκαετίες μετά τον Ακριθάκη.

Εκείνες τις επαναλαμβανόμενες μικρές, κοφτές γραμμούλες που καλύπτουν ολόκληρη τη ζωγραφική επιφάνεια και αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα των έργων της τελευταίας δεκαετίας της 35χρονης πορείας του. Πριν, ανάμεσα, παράλληλα, πάνω από αυτές, αναπτύσσεται το έργο.

«Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των έργων είναι η δημιουργία και η αφήγησή τους σε πολλαπλά επίπεδα» λέει στην «Εφ.Συν.» ο καλλιτέχνης και εξηγεί: «Πρώτο επίπεδο, ο χάρτης που είναι χρησιμοποιημένος, έχει μεγάλη ηλικία και είναι εκπαιδευτικό εργαλείο. Σε δεύτερο επίπεδο κάθε χάρτης αφηγείται την ιστορία για την οποία είναι φτιαγμένος. Ακολουθεί η εικονογραφία του έργου που σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται σε κάποιο γνωστό από την ιστορία της τέχνης και συνοδεύεται από σχόλιο αναφοράς σε αυτό. Το πλέγμα από τις γραμμούλες καταργεί τον προοπτικό χώρο, καταστρέφει τη συνέχεια, το κρύβει, το μεταμορφώνει και το κάνει περίοπτο. Τέλος, ένα ποπ αφήγημα που “πλέει” στην επιφάνεια με σπιτάκια, αυτοκινητάκια , δεντράκια, ανθρωπάκια, ψάρια, φίδια κ.λπ.».

Η επιλογή τού να συνομιλεί με κλασικά έργα της τέχνης εμπεριέχει κινδύνους;

«Αυτός ακριβώς είναι ο κίνδυνος. Κάποιοι μπορεί να μην γνωρίζουν σε τι αναφέρεσαι και άλλοι να αναρωτιούνται γιατί να συνδιαλέγεσαι με έργα που δεν είναι του δικού σου διαμετρήματος. Μπορεί να υπάρχει όφελος από αυτό; Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στο απυρόβλητο, δεν ψάχνω δημοσιότητα και καταξίωση, είναι αστεία μια τέτοια συζήτηση. Απλώς υπάρχουν εμμονές από τότε που ήσουν παιδί κι έρχονται ξανά και ξανά μαζί με νέα βιώματα. Δεν κλείνει ποτέ. Είναι σαν σπείρα που επανέρχεται σε διαφορετικό, κάθε φορά, επίπεδο. Τα έργα με τα οποία συνδιαλέγομαι είναι εκείνα που αγαπώ, με συγκινούν, επικοινωνώ, γι’ αυτό σε ορισμένα επανέρχομαι ξανά και ξανά».

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Τα σημερινά παιδιά κινούνται χωρίς τα δικά μας βαρίδια»
Χειμαρρώδης, εφευρετικός στον λόγο και την καλλιτεχνική έκφραση, ο Μάριος Σπηλιόπουλος υψώνει τα δικά του Dazibao στα διαφορετικά επίπεδα της αίθουσας «Εικαστικός Κύκλος ΔΛ», όπου χθες εγκαινιάστηκε η ατομική...
«Τα σημερινά παιδιά κινούνται χωρίς τα δικά μας βαρίδια»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Στην ακτή...
Οκτώ ασπρόμαυρα έργα μεγάλων διαστάσεων, με το νερό να λειτουργεί ως «Border Line», παρουσιάζονται στην ομότιτλη ατομική έκθεση του Μίλτου Σκούρα στον «Εικαστικό Κύκλο ΔΛ».
Στην ακτή...
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ζωγραφίζοντας με την αθωότητα ενός αναγνώστη
Ο αέναος κύκλος του Γιάννη Ψυχοπαίδη με την ποίηση και τους ποιητές είναι ένα σύμπαν με χρώματα και κορμιά, στίχους μέσα στα έργα, πρόσωπα, λέξεις, ασπρόμαυρα χαρακτικά, απέραντο γαλάζιο, συρματοπλέγματα,...
Ζωγραφίζοντας με την αθωότητα ενός αναγνώστη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Τα ζωγραφικά έργα πάντα με παίδευαν»
Ο χειροτέχνης καλλιτέχνης Νίκος Σταφάνου, με το σπουδαίο έργο στη ζωγραφική και τη σκηνογραφία, εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο στην Υδρα μια έκθεση με πίνακες, σχέδια, μακέτες για το θέατρο, μικρά γλυπτά,...
«Τα ζωγραφικά έργα πάντα με παίδευαν»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ζωγραφική που κλονίζει τις αισθήσεις
Στην έκθεση με τίτλο «Animated Connotations» θα παρουσιαστούν δεκαοχτώ έργα ζωγραφικής του Νίκου Μόσχου από τις 27 Ιουνίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο.
Ζωγραφική που κλονίζει τις αισθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας