Εντυπωσιακό, λαμπερό, επιβλητικό το νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, αποτέλεσε ιδανικό σκηνικό για την έναρξη των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Στις 24 Μαρτίου, σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς, τα φώτα έπεσαν στο θησαυροφυλάκιο της ελληνικής τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα, την Εθνική Πινακοθήκη, που εξελίσσεται παράλληλα με την Ιστορία της ελεύθερης Ελλάδας και τώρα περνάει σε μια νέα εποχή, ανοίγεται σε νέες προοπτικές.
● Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θέλησαν να συνδέσουν την εκδήλωση με τα «θυρανοίξια» της Εθνικής Πινακοθήκης, των 20.760 τ.μ. και των 20.000 έργων τέχνης, ωστόσο, παρ' όλο τον αγώνα δρόμου για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εργασιών, το αναβαθμισμένο κτίριο δεν μπορεί ακόμα να υποδεχτεί το κοινό, ενώ τα μέτρα λόγω της πανδημίας προσφέρουν το αναγκαίο άλλοθι μέχρι τον Ιούνιο.
Πότε θα λειτουργήσουν οι ψηφιακές οθόνες, το πωλητήριο, τα καφενεία με πανοραμική θέα αλλά και στον κήπο; Επαρκεί το προσωπικό; Ποιος είναι ο προϋπολογισμός; Ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που βρίσκονται μπροστά μας.
● Η «Λαϊκή αγορά» του Παναγιώτη Τέτση, η μνημειώδης σύνθεση -μια έκρηξη χρωμάτων- στην είσοδο του μουσείου αποτέλεσε το φόντο των ομιλητών. «Είναι ένα έργο αφιερωμένο στην καθημερινή επικοινωνία των απλών ανθρώπων, γιατί απλοί άνθρωποι έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα με κόπο, δάκρυα, ιδρώτα και συχνά αίμα, αλλά πάντα με ελπίδα» όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Δείχνει την πρόθεση για μια Πινακοθήκη ανοιχτή σε όλο τον κόσμο, όπως τονίζει η διευθύντριά της Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
Ωστόσο άνοιξε για λίγες ώρες μόνο, για να υποδεχτεί υπουργούς και πρίγκιπες και άλλους επίσημους, περίπου 35 άτομα. Ανάμεσά τους, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, με τη σύζυγό του, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
● «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη, μια δαφνοστεφανωμένη γυναίκα που αγκαλιάζει τους Ελληνες αγωνιστές αλλά και τους φιλέλληνες που υποστήριξαν την Ελληνική Επανάσταση, προκάλεσε τον θαυμασμό των υψηλών προσκεκλημένων, οι οποίοι με υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρισμένοι σε πέντε ομάδες, κινήθηκαν κυκλικά στις δύο αίθουσες του ανακαινισμένου πρώτου ορόφου που φιλοξενεί έργα της μόνιμης συλλογής και την έκθεση «Το 1821 στη ζωγραφική».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός στάθηκε με ενδιαφέρον στην «Πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη» του Ρωσοαρμένιου ζωγράφου Ιβάν Αϊβαζόφσκι και ο πρίγκιπας Κάρολος στην περίφημη «Αθηναϊκή βραδιά» του Ιάκωβου Ρίζου αλλά και στο «Στρατόπεδο του Καραϊσκάκη» (επίσης του Βρυζάκη), όπου μεταξύ άλλων απεικονίζονται ο Σκοτσέζος συνταγματάρχης Thomas Gordon και ο Αγγλος ναύαρχος Frank Abney Hastings.
● Τα πλάνα από την νέα Εθνική Πινακοθήκη έκαναν τον γύρο του κόσμου εκπέμποντας τη διεθνή της ακτινοβολία. Αν υπήρχαν και ψηφιακές ξεναγήσεις στο σάιτ της σε πολλές γλώσσες, τόσο με τα αριστουργήματα των συλλογών της όσο και για το νέο κτίριο-κόσμημα, τότε θα διαφημιζόταν καλύτερα στους φιλότεχνους που σκοπεύουν να επισκεφτούν τη χώρα μας. Και θα μας έκανε να ξεχάσουμε μια πολύχρονη περιπέτεια: το έργο της ανάπλασης-επέκτασης άρχισε το 2013 με την υπόσχεση να ολοκληρωθεί το 2015, όμως με πλήθος προβλήματα, καθυστερήσεις και υπέρβαση του προϋπολογισμού (κόστισε 59.029.102 €) φτάσαμε αισίως στο 2021.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας