Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βλέποντας τέχνη... στο 1,5 μέτρο

Γιώργος Χαδούλης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βλέποντας τέχνη... στο 1,5 μέτρο

  • A-
  • A+

Την παράδοξη, νέα πραγματικότητα της εποχής του κορονοϊού αντιμετωπίζουν και οι αίθουσες τέχνης. Το lockdown ματαίωσε τις προγραμματισμένες ανοιξιάτικες εκθέσεις τους, μη δίνοντας την ευκαιρία στις περισσότερες να ανακάμψουν, καθώς παραδοσιακά η εικαστική σεζόν ολοκληρώνεται τέλος Μαΐου. Αυτό το διάστημα ορισμένες, όπως η «Ζουμπουλάκη» και η «Εκφραση», μας έστελναν με μέιλ τα νέα και τις σκέψεις των καλλιτεχνών τους μαζί με τις δημιουργίες τους σε κατάσταση εγκλεισμού. Μερικές λειτούργησαν on line, δικτυώθηκαν σε πλατφόρμες, πήραν μέρος σε ηλεκτρονικές φουάρ. Η «a.antonopoulou.art», μάλιστα, οργάνωσε διαδικτυακή έκθεση αφιερωμένη στον κορονοϊό, με τίτλο «Μετρώντας περίπου 1.5 m»...

Να, όμως, που μερικές γκαλερί επέστρεψαν για λίγες ημέρες, κυρίως με εκθέσεις που είχαν διακόψει τα μέτρα κατά της πανδημίας αλλά και με νέες, και περιμένουν τους φιλότεχνους, με τις απαραίτητες αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας.

■ Η έκθεση του ζωγράφου και γλύπτη Νίκου Καλαφάτη «Παράλληλοι Διάλογοι» μπορεί να διακόπηκε την επόμενη ημέρα των εγκαινίων (12 Μαρτίου) στην Γκαλερί Ερση, εξαιτίας του Covid-19, ωστόσο, επαναλειτουργεί έως και τις 13 Ιουνίου (Kλεομένους 4, τηλ. 210-7220231). Ο Ν. Καλαφάτης διαμορφώνει με ετερόκλητα αντικείμενα ένα εναλλακτικό εικαστικό περιβάλλον όπου ο μικρόκοσμος των φανταστικών «φυσικών» όντων του συνομιλεί με τα ποιητικά καράβια, τις ανθρώπινες φιγούρες και τον θεατή.

■ Η γοητεία που ασκεί το μάρμαρο οδήγησαν την Εφη Χαλιορή να ξεκινήσει το 2018 μια φωτογραφική περιπλάνηση σε διάφορα σημεία της χώρας. Επισκέφθηκε μια σειρά από λατομεία στον Διόνυσο, στην Πεντέλη, τη Δράμα, την Πάρο, την Τήνο και τη Θάσο, όπου ξεκίνησε να αποτυπώνει με τον φακό της εικόνες από λατομεία ενεργά αλλά και ξεχασμένα, εγκαταλελειμμένα ή πολύβουα. Η φωτογραφική έρευνά της γύρω από τη μεταμόρφωση της πέτρας σε μνημείο και τελικά τη σχέση της με τον χρόνο αποκαλύπτεται στην έκθεση «Transformations», που εγκαινιάστηκε χθες στην γκαλερί «CAN-Christina Androulidaki» και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 11 Ιουλίου (Π. Αναγνωστοπούλου 42, τηλ. 210-3390833).

■ «Ο κόσμος είναι πράγματι γεμάτος καινοτομίες και ο έρωτας πρέπει και αυτός να ανανεωθεί. Πρέπει να επανεπινοήσουμε το ρίσκο και την περιπέτεια, ενάντια στην ασφάλεια και τις ανέσεις». Με αφετηρία αυτήν τη σκέψη του Αλέν Μπαντιού, η γκαλερί Σκουφά εγκαινίασε την ομαδική έκθεση «Erotica» που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουνίου. Συμμετέχουν οι: Νίκος Αγγελίδης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ειρήνη Κανά, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Γεράσιμος Ρήγας, Παύλος Σάμιος, Βασίλης Σελιμάς, Αντώνης Στάβερης, Γιώργος Χαδούλης, κ.ά. (Σκουφά 4, Κολωνάκι, τηλ. 210-3603541).

■ Πώς θα μπορούσε άραγε να μοιάζει σήμερα μια εικονογραφημένη pop μυθολογία; Ενα μεταμοντέρνο παραμύθι κατοικημένο από όλα εκείνα τα ιδιότροπα στοιχειά, τα ιδιόρρυθμα πνεύματα και τα αγαθοεργή τέρατα που σκοπό θα είχαν να μας προσφέρουν ένα συμβολικό αντίδοτο στη φρενήρη τρέχουσα πραγματικότητα; Ο ζωγράφος Ιάσονας Βενετσανόπουλος επέστρεψε στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών με την έκθεση «Neo-Mythical», με μια σειρά από 15 έργα – ακρυλικά σε καμβά, μέσα από τα οποία επιχειρεί τη σύνθεση ενός μύθου προσωπικού και μύχιου. (Γλύκωνος 4, τηλ. 210-7213938).

Εφη Χαλιορή

■ Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (Αρματωλών και Κλεφτών 48, τηλ. 210-6439466) επαναλειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας της Λίας Ναλμπαντίδου «Αστικός Μυστικός Κήπος - Μια ανάγνωση». Η ενότητα αποτελείται από σύγχρονες φωτογραφίες (2010-2014) που απεικονίζουν το αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης, αλλά και παλιότερες από το οικογενειακό αρχείο της φωτογράφου (1950-2008): εικόνες παλιές και νέες, αρμολογημένες πάνω στα βήματα ενός μεγάλου περιπάτου από τον χειμώνα στο καλοκαίρι και από πολύ αργά το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.

■ Για ακόμα λίγες ημέρες μπορείτε να δείτε στον Αστρολάβο Δεξαμενή (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ. 210-729434) τα έργα ζωγραφικής του Νίκου Κρυωνίδη με τίτλο: Ιχνογραφίες χορογραφές. Συνθέσεις μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων στις οποίες η γραφή, η χειρονομία του καλλιτέχνη εξελίσσονται σε ένα παιχνίδι χειροναξίας, ανάμειξης τόνων και φόρμας και καταλήγουν εν τέλει σε μια σειρά αφαιρετικών αφηγήσεων που μας θυμίζουν τις αέρινες κινήσεις ενός χορευτή. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται έργα της Λένιας Πλατανιά με τίτλο «Boundless».

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο εικαστικός σημειολόγος της εποχής μας
Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης δημιούργησε προσωπικούς κώδικες με το έργο του που βρίσκεται σε διάλογο με το πολιτιστικό παρελθόν και στέκεται κριτικά στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.
Ο εικαστικός σημειολόγος της εποχής μας
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Γκρέμισε τα σύνορα ζωγραφικής και γλυπτικής
Tα χρώματα ήταν οι «βιταμίνες» του, το ψαλίδι και το χαρτί τα «παιχνίδια» του, όπως μου έλεγε στις συζητήσεις μας για την «Ελευθεροτυπία» ο Παύλος Διονυσόπουλος, ο διεθνής εικαστικός Pavlos, ο καλλιτέχνης των...
Γκρέμισε τα σύνορα ζωγραφικής και γλυπτικής
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Αναδρομική Γιάννη Μόραλη ύστερα από 30 χρόνια
Περίπου 400 έργα τέχνης, ανάμεσά τους και άγνωστα νεανικά, συνθέτουν τη μεγάλη έκθεση για τον Ελληνα «κλασικό του 20ού αιώνα», ο οποίος με την προσωπική του παλέτα ζωγράφισε τον έρωτα και τον θάνατο. Η...
Αναδρομική Γιάννη Μόραλη ύστερα από 30 χρόνια
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Η ζωή σαν ένα σοβαρό παιχνίδι στο χαρτί
Συγγραφέας, ποιητής, τραγουδοποιός της εποχής του Νέου Κύματος, μα πάνω απ’ όλα ζωγράφος πιστός στο σχέδιο, ο Νίκος Χουλιαράς αντιμετώπισε τη ζωή σαν ένα σοβαρό παιχνίδι, αποτυπώνοντας με απίστευτη ελευθερία,...
Η ζωή σαν ένα σοβαρό παιχνίδι στο χαρτί
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Τέσσερις ζωγράφοι δίνουν ραντεβού στον Πόρο
Γνωστοί δημιουργοί με αναγνωρίσιμο ιδίωμα, οι Γ. Αδαμάκος, Τ. Μαντζαβίνος, Αγγ. Παπαδη-μητρίου, Γ. Ψυχοπαίδης συνοικούν με τον Κώστα Πανιάρα και αντιμάχονται τη λήθη, διεισδύοντας με τα έργα τους στα άδυτα της...
Τέσσερις ζωγράφοι δίνουν ραντεβού στον Πόρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας