• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 16.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.8°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 14.9°C
  1 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  1 BF
  94%

Η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Αννα Καφέτση Διεθνείς καλλιτέχνες εκφράζουν με επιστολές τη συμπαράστασή τους στην Άννα Καφέτση

Με τον φόβο του διευθυντή, των χορηγών και της... Ευρώπης

 • A-
 • A+

Κλιμακώνεται η διαμάχη γύρω από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ενώ περιμένουμε την ξεκάθαρη απάντηση του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα για τη... μετέωρη θέση της διευθύντριας Αννας Καφέτση και τη λύση που θα οδηγήσει στο πολυαναμενόμενο άνοιγμα του μουσείου, έρχεται μια ετεροχρονισμένη παρέμβαση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Συγκεκριμένα ζητάει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του μουσείου, όπως ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ούτε λίγο ούτε πολύ επιδιώκει ο καλλιτεχνικός διευθυντής να είναι αποδυναμωμένος και διακοσμητικός, χωρίς ψήφο δηλαδή. Να προτείνεται από μια Συμβουλευτική Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους επιστημονικών και καλλιτεχνικών θεσμικών οργάνων, ενώ την ίδια σύσταση να έχει και το Δ.Σ. Η θητεία όλων των οργάνων να είναι τετραετής.

Το ερώτημα είναι γιατί ενώ το ΕΕΤΕ εκπροσωπείται από το 2000 στο Δ.Σ. του ΕΜΣΤ, επιλέγει τώρα, στο παρά πέντε, να θέσει δημόσια «ζητήματα αρχών», όπως τα ονομάζει, με πολλές αντιφάσεις όμως. Εχει άποψη για όλα: από τη διοίκηση και διαχείριση του μουσείου μέχρι τις αγορές έργων και την εκθεσιακή πολιτική. Εμφανίζεται τιμητής των πάντων, με αιχμές εναντίον του υπουργού, του Δ.Σ., της διευθύντριας, των χορηγών.

Ισως τελικά για όλα φταίει ο... καπιταλισμός: «Αυτό που βλέπουμε και θα δούμε, είτε είναι η κ. Καφέτση είτε κάποιος άλλος διευθυντής του μουσείου, με την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων στον πολιτισμό και τις τέχνες, θα είναι ένα μουσείο αναπαραγωγή του χρηματιστηρίου της τέχνης και των επενδυτών» αναφέρει πρώτα απ’ όλα η πεντασέλιδη ανακοίνωση.

Μια κύρια παρέμβαση εστιάζει στις «δικαιοδοσίες του όποιου διευθυντή»: «Δεν είναι το ζήτημα Καφέτση ή όχι Καφέτση, το θέμα είναι αν θέλουμε διευθυντή με υπερεξουσίες ή με άλλα χαρακτηριστικά» είπε η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά. «Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί προϋποθέσεις αδιαφάνειας, δηλαδή η διευθύντρια δρα εν λευκώ. Ενα μουσείο σύγχρονης τέχνης δεν μπορεί να έχει επικεφαλής έναν άνθρωπο ο οποίος λύνει και δένει. Το Δ.Σ. δίνει επίφαση συλλογικής λειτουργίας» είπε ο Μιχάλης Παπαδάκης, εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ στο Δ.Σ. του μουσείου.

Διαφωνούν επίσης που «τόσο το Δ.Σ. όσο και ο διευθυντής διορίζονται “ελέω υπουργού”». Επομένως δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στο Δ.Σ. του μουσείου άτομα όπως η Σοφία Στάικου του Ομίλου Πειραιώς, η οποία προσφάτως παραιτήθηκε. Διακρίνουν παρεμβάσεις ιδιωτικών επενδύσεων που αποτυπώνονται με χορηγίες προς το ΕΜΣΤ, όπως του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ του Δ. Δασκαλόπουλου. Ακόμα και η δωρεά ύψους 3 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δεν ήταν αναγκαία, αφού ένα ανάλογο ποσό υπήρχε διαθέσιμο το 2013.

Μέσα λοιπόν σε κλίμα πόλωσης παρά σύγκλισης, με πνεύμα παρωχημένο και τον φόβο ακατανόμαστων «συμφερόντων», το Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι «το σύγχρονο είναι η τέχνη τώρα». Ασχέτως αν οι περισσότερες εκθέσεις που οργανώνει επικεντρώνονται στην Εθνική Αντίσταση.

Διεθνείς καλλιτέχνες υπέρ Καφέτση

Ξεπέρασε τα σύνορα το θέμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Διεθνείς καλλιτέχνες, όπως οι Ιλια και Εμίλια Καμπακόφ, Σιρίν Νεσάτ, Γκιουλσούν Καραμουσταφά, Κιμσούτζα, Μααρία Βιρκάλα, εκφράζουν με επιστολές τους τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπο της Αννας Καφέτση, την οποία χαρακτηρίζουν «από τις πιο σημαντικές διευθύντριες και επιμελήτριες στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης σήμερα». Εν τω μεταξύ έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 400 υπογραφές προσωπικοτήτων από τον χώρο των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών που ζητούν από την πολιτεία να «ανοίξει» άμεσα το μουσείο στην Αθήνα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Σεργιάνι... στην καθημερινότητα του Γιάννη Μόραλη
«Χώρος ιδιωτικός» είναι ο τίτλος της έκθεσης που αναπαριστά το αθηναϊκό εργαστήριο του κορυφαίου ζωγράφου, περιλαμβάνοντας προσωπικά του αντικείμενα, ζωγραφικά υλικά και βέβαια περισσότερα από 100 έργα του.
Σεργιάνι... στην καθημερινότητα του Γιάννη Μόραλη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Στο χέρι ο σταυρός, στη ζώνη το μαχαίρι
Η έκθεση στο Μουσείο Αγίας Αικατερίνης Ηρακλείου Κρήτης συγκεντρώνει με την επιμέλεια της αρχαιολόγου Εφης Ψιλάκη 46 εικόνες Νεομαρτύρων της ελληνικής Εκκλησίας με παραδοσιακές φορεσιές.
Στο χέρι ο σταυρός, στη ζώνη το μαχαίρι
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ονειρα, τάματα και θεραπεία στο Αμφιάρειο
Αμφιάρειο, ο πανέμορφος, καταπράσινος αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα νοτιοδυτικά της Σκάλας Ωρωπού και αποτελούσε το μεγαλύτερο ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του Αργους Αμφιαράου.
Ονειρα, τάματα και θεραπεία στο Αμφιάρειο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Πλάθοντας το άυλο» στον ορίζοντα του Αιγαίου
Σχεδόν πενήντα χρόνια δημιουργίας καλύπτει η αναδρομική έκθεση για την Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, που θα παρουσιαστεί σαν μια ενιαία εικαστική εγκατάσταση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα της Ανδρου, από 3...
«Πλάθοντας το άυλο» στον ορίζοντα του Αιγαίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας