• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.2°C / 33.5°C
  5 BF
  16%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 36.5°C
  3 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.5°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.0°C
  4 BF
  27%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 34.0°C
  1 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 31.5°C
  0 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 31.0°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 32.7°C
  4 BF
  12%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  41%
 Φωτογραφία: Ηλίας Μπουργιώτης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Στέφανος Ρόκος συναντάει τον Νικ Κέιβ

 • A-
 • A+

Ολοι έχουμε έναν καλλιτέχνη που θαυμάζουμε, έναν μουσικό που αγαπάμε, μια μπάντα που παίζει το σάουντρακ της ζωής μας, έναν δημιουργό που μας ταξιδεύει στο όνειρό του και μεγαλώνουμε μαζί του. Ο ζωγράφος Στέφανος Ρόκος συνομιλεί με τον Νικ Κέιβ από τα χρόνια της εφηβείας ακόμη. Τώρα μετουσιώνει έναν υπαρκτό διάλογο σε τέχνη. Μια σχέση ζωής γίνεται φιλία, έργο, σύζευξη.

Ο Ρόκος εκθέτει από τις 3 Απριλίου και έως τις 19 Μαΐου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, το έργο του «Nick Cave and the Bad Seeds’ No More Shall We Part - 14 paintings 17 years later», ένας πίνακας για κάθε κομμάτι του ομώνυμου άλμπουμ. Την ίδια μέρα, θα κυκλοφορήσει και η ομότιτλη έκδοση.

■ Η αρχή μιας ιστορίας. Η μουσική του Νικ Κέιβ είναι, από την ηλικία των δεκατριών, μια σταθερή αγάπη του Ρόκου. Ο συνδυασμός μουσικής και στίχου, που συνθέτει το σύμπαν του Κέιβ, υπήρξε γι’ αυτόν καταλυτικός.

Εκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς

«Από την πρώτη φορά που άκουσα το N.M.S.W.P., το 2001, γεννήθηκαν στο μυαλό μου πολύ συγκεκριμένες εικόνες για κάθε κομμάτι. Χωρίς να ξεχάσω αυτήν την ιδέα τα επόμενα χρόνια, έπειτα από αρκετές ατομικές εκθέσεις και ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ήρθε η στιγμή το 2015 να δουλέψω αυτό το έργο αποκλειστικά.

Χωρίς να ακούω τον δίσκο, υπήρχε μέσα μου, και σε κάποιες μόνο στιγμές ανατρέχοντας στους στίχους, δούλεψα για τρία χρόνια εμμονικά, φιλτράροντας με την προσωπική μου ματιά τη σχέση μου με το άλμπουμ και τη μουσική του Κέιβ. Δεν είναι εικονογράφηση, είναι 14 πρωτότυπα έργα που θα υπήρχαν ακριβώς έτσι, ακόμη κι αν κανείς δεν μάθαινε την αφετηρία τους. Δεν δούλεψα τα κομμάτια με τη σειρά του άλμπουμ, track by track, ωστόσο είχα πάντοτε στο μυαλό μου τη μεγάλη εικόνα, να συνθέσω ένα ισορροπημένο σύνολο με βάση την ακολουθία του δίσκου».

■ Η αρχή μιας φιλίας. Το 2004, ο Ρόκος γνωρίζει τον Τζιμ Σκλαβούνος, ντράμερ των Bad Seeds, και αναπτύσσεται μια θερμή φιλία που οδηγεί και στη γνωριμία με τον Κέιβ. Φίλοι την τελευταία δεκαετία, παρακολουθεί τη δουλειά του Ρόκου δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον. «Αγκάλιασε το έργο από την αρχή και ήταν ο ίδιος που πρότεινε να μπουν οι στίχοι δίπλα σε κάθε πίνακα, τους παραχώρησε πρόθυμα και προσφέρθηκε να γράψει ένα κείμενο που υπάρχει στο βιβλίο».

■ Ο Nικ Κέιβ για το έργο του Ρόκου. «Ηταν συναρπαστικό να στέκομαι στο εργαστήριό σου και να βλέπω από κοντά τα έργα -το μεγαλείο τους, με όλες αυτές τις πυκνές λεπτομέρειες και τους τρομακτικούς κενούς χώρους. Νιώθω συνδεδεμένος με την ουσία τους.

Νιώθω ότι προσεγγίζουν πολύ το πώς γράφω στίχους -έντονα ξεσπάσματα μνήμης, εκστατικές λεπτομέρειες, αιφνίδιος ερωτισμός, μυστικιστική εικονογραφία: η σφυρηλάτηση παγωμένων αφηγημάτων που αιωρούνται σαν όνειρα- στοιχειωμένα και παράξενα και αισιόδοξα».

■ Ο Στέφανος Ρόκος για το έργο του. «Πολλοί θεωρούν τον Κέιβ σκοτεινό καλλιτέχνη, πολύ μαύρο, όμως δεν συμφωνώ. Ο ίδιος έχει πολύ χρώμα τόσο στην τέχνη του όσο και στη ζωή του και πολύ χιούμορ.

Επηρεάστηκα και διαμορφώθηκα με τη μουσική του σταδιακά και από μικρή ηλικία, υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία ανάμεσα στη μουσική και τους στίχους του και στη ζωγραφική μου, όπως η αφηγηματικότητα, η διήγηση μιας ιστορίας με αρχή - μέση - τέλος, ακόμη κι αν μια πιο αφηρημένη ζωγραφική γλώσσα δεν το κάνει αυτό σαφές με την πρώτη ματιά.

Αλλωστε, η μουσική γενικά είναι ενταγμένη στη δουλειά μου, οι εικόνες μου έχουν ήχο. Η μουσική με βοηθάει στη γραμμή μου και στις συνθέσεις των χρωμάτων, συχνά με απελευθερώνει και μου δίνει διεξόδους, με κινητοποιεί. Μπορώ να θυμηθώ συγκεκριμένα έργα που συνδυάζονται με ακούσματα, κρίσιμες στιγμές στη δουλειά που η μουσική έδωσε τη λύση.

Οι επιρροές μου είναι πολλές και αντιφατικές, από την κλασική ζωγραφική και τα κόμικς, τον πρώιμο Ντέιβιντ Χόκνεϊ και τον Ρόθκο, την ιαπωνική ζωγραφική και τα γκράφιτι... όλα αφομοιωμένα σ’ ένα προσωπικό ιδίωμα. Μου αρέσει ν’ αφήνω στον θεατή το περιθώριο να σκεφτεί, να ερμηνεύσει τα έργα με τον τρόπο του. Με ενδιαφέρει πολύ η διαφορετική ερμηνεία και το συναίσθημα που δημιουργείται, η υποκειμενικότητα σε αντίθεση με τη δεσμευτική εξήγηση του καλλιτέχνη».

■ Η έκθεση και η έκδοση. Η έκθεση απαρτίζεται από 12+2 πρωτότυπα έργα, όσα τα κομμάτια του άλμπουμ και τα δυο b-sides. Πρόκειται για έργα ίδιου μεγάλου μεγέθους, σε οριζόντια διάταξη, δουλεμένα με τα ίδια υλικά.

Το ομώνυμο «No more shall we part» εκτίθεται σε τρεις εκδοχές, πίνακας, μεταξοτυπία και κέντημα, πιστή μεταφορά του έργου από την Αντιόπη Πανταζή με την οποία ο Ρόκος έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν. Το κάθε έργο συνοδεύεται από τους στίχους του τραγουδιού, ενώ στον χώρο θα ακούγεται και το άλμπουμ, ολοκληρώνοντας την ατμόσφαιρα.

Με μεγάλη ικανοποίηση αναφέρεται ο ζωγράφος στην αρμονική συνεργασία με τον ιστορικό τέχνης Σταύρο Καβαλλάρη, τον επιμελητή της έκθεσης που έγινε «το συνδετικό στοιχείο με το κοινό», όπως λέει, και με μεγάλη λεπτότητα αντιλήφθηκε την έννοια της «μούσας» στη μουσική αφετηρία των έργων.

Την ημέρα των εγκαινίων θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο, μια πολυτελής έκδοση σε 1.200 αντίτυπα και σε 300 συλλεκτικά με διαφορετικό εξώφυλλο και μια πρωτότυπη μεταξοτυπία του «Bless his everloving heart», τα οποία από τις 4/4 θα διατίθενται στα βιβλιοπωλεία και online.

Στο βιβλίο μπορεί κανείς να δει, εκτός από τα πλήρη έργα και τους στίχους, λεπτομέρειες τμημάτων των έργων σε μεγέθυνση που προσφέρουν μια απολαυστική παρατήρηση της τέχνης του Ρόκου, καθώς και τα κείμενα των Κέιβ, Σκλαβούνος, Καβαλλάρη και του ίδιου του ζωγράφου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Κάθε φορά που ο Καβάφης «επέστρεφε» στον καμβά
Η νέα έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο «Επέστρεφε» γεννήθηκε μέσα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, διαβάζοντας Καβάφη και ανακαλύπτοντας υλικό από τη ζωή και το έργο του ποιητή.
Κάθε φορά που ο Καβάφης «επέστρεφε» στον καμβά
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Καλλιτέχνες αναζητούν την ταυτότητα του 21ου αιώνα
Η έκθεση «Εγγύτητες και αποστάσεις» φέρνει στον Πόρο 12 δημιουργούς, της νεότερης γενιάς κυρίως, από Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, οι οποίοι με τα έργα τους διερευνούν το ζήτημα της ταυτότητας στην εποχή της...
Καλλιτέχνες αναζητούν την ταυτότητα του 21ου αιώνα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Οι «Τέσσερις Εποχές», μια φιστικιά και το αιγινήτικο τοπίο
Την έκθεση με τίτλο «PISTACIA VERA - Τέσσερις Εποχές», που περιλαμβάνει σχέδια με κάρβουνο σε χαρτί, παρουσιάζει στον νέο εικαστικό χώρο «ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ@ATHENS» στην Αθήνα ο Σπύρος Παντελάκης.
Οι «Τέσσερις Εποχές», μια φιστικιά και το αιγινήτικο τοπίο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Τοπία σαν αυτοτελείς ιστορίες...
Στην πιο πρόσφατη δουλειά του ο Αχιλλέας Χριστίδης εξάλειψε την ανθρώπινη φιγούρα και τοποθέτησε το θέμα του πιο κοντά στον θεατή, τονίζοντας την αίσθηση μοναξιάς και μυστηρίου.
Τοπία σαν αυτοτελείς ιστορίες...
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ενας ηδονιστής, κοσμοπολίτης δημιουργός με ελληνική ψυχή
Η έκθεση «John Craxton. Μία ελληνική ψυχή» περιλαμβάνει συνολικά 90 έργα, πολλά από αυτά άγνωστα έως τώρα και προερχόμενα από το Craxton Estate, χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες, που καλύπτουν όλες τις περιόδους...
Ενας ηδονιστής, κοσμοπολίτης δημιουργός με ελληνική ψυχή
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Κενακαινερα» της Γεωργίας Συριοπούλου στο Match Point
Μέχρι τις 13 Απριλίου στην γκαλερί Match Point Αινιάνος 1 στην Αθήνα θα διαρκέσει η έκθεση της Γεωργίας Συριοπούλου ΚΕΝΑΚΑΙΝΕΡΑ. Σε αυτήν παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα, σχέδια με μελάνι και βίντεο που...
«Κενακαινερα» της Γεωργίας Συριοπούλου στο Match Point

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας