Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ανεξάρτητοι εικαστικοί δημιουργούν κοινότητες

Platforms Project 2018

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ανεξάρτητοι εικαστικοί δημιουργούν κοινότητες

  • A-
  • A+

56 πλατφόρμες από 17 χώρες με περισσότερους από 700 καλλιτέχνες δίνουν ραντεβού στην Αθήνα για έκτη χρονιά, για να μας δείξουν ό,τι πιο φρέσκο, ομαδικό κι εναλλακτικό συμβαίνει στην τέχνη σήμερα διεθνώς. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του πρότζεκτ, Αρτεμις Ποταμιάνου, μας εξηγεί το πώς και το γιατί

Εντυπωσιακή και άκρως ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι και φέτος η ετήσια συνάντηση Ελληνικών και διεθνών εικαστικών ομάδων-πλατφορμών κάτω από την ομπρέλα με τον γενικό τίτλο Platforms Project 2018, που θα παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής», της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο (17-20 Μαΐου).

Τη διεύθυνση του πρότζεκτ και την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η καλλιτέχνις Αρτεμις Ποταμιάνου. Επίσης, στη διεύθυνση του πρότζεκτ συμμετέχει και ο εικαστικός καλλιτέχνης Μιχάλης Αργυρού.

Παράλληλα προγράμματα, πάρτι, βίντεο, περφόρμανς θα πλαισιώσουν για τέσσερις ημέρες τον κεντρικό κορμό του Platforms Project 2018. Στις παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιηθεί 19 και 20 Μαΐου διημερίδα με θεματική «Οι μηχανισμοί προώθησης νέων καλλιτεχνών» από την AICA Hellas Ελλήνων Κριτικών Τέχνης.

Εισηγήσεις θα κάνουν ο πρόεδρος της AICA Hellas, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, οι Πάνος Χαραλάμπους, Αρτεμις Ποταμιάνου, Κατερίνα Κοσκινά, Αγγελος Αντωνόπουλος, Αριστείδης Μπαλτάς κ.ά. Η AICA Hellas -το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Τέχνης- θα απονείμει το Σάββατο 19 Μαΐου -στην αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής»- το βραβείο της στον διεθνή Ελληνα γλύπτη Τάκη, τιμώντας το σύνολο του έργου του αλλά και την προσφορά του εν γένει στην τέχνη.

• Κυρία Ποταμιάνου, τι είναι το Platforms Project;

Καταρχήν να σας διευκρινίσω ότι το Platforms Project παρουσιάζεται από το 2013, επί έξι συνεχόμενα έτη. Πρόκειται για διεθνή έκθεση της ανεξάρτητης εικαστικής σκηνής, χωρίς δηλαδή εμπορικό ή κερδοσκοπικό χαρακτήρα, και έχει στόχο την καταγραφή του τρόπου δραστηριοποίησής της.

• Οι πλατφόρμες;

Μέσα στα χρόνια έπρεπε να βάλουμε κάποιες κατηγορίες και κριτήρια για το τι ορίζουμε εμείς ως πλατφόρμες, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα της επιλογής μέσα από τις εκατοντάδες αιτήσεις. Οι πλατφόρμες για εμάς είναι ομάδες καλλιτεχνών που δημιουργούν από κοινού κάποιο έργο, δράση ή θεματική έκθεση. Είναι οι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης που ανήκουν σε καλλιτέχνες και στόχο έχουν την ανάδειξη της τέχνης.

Τέλος, οι δράσεις καλλιτεχνών ή επιμελητών μαζί με καλλιτέχνες που προσφέρουν τον πραγματικό, τον διαδικτυακό ή ακόμα και τον έντυπο χώρο ανάδειξης του πολιτισμού. Προσπαθούμε λοιπόν να δώσουμε χώρο σε όλες αυτές τις προσπάθειες.

• Τι πρόκειται να δει ο επισκέπτης στην ΑΣΚΤ;

To Platforms Project 2018 πρώτα από όλα θα το παρουσιάσουμε φέτος σε νέο χώρο από τα προηγούμενα χρόνια, στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ Αθηνών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι' αυτό, όχι μόνο γιατί εγώ και ο Μιχάλης Αργυρού είμαστε απόφοιτοι της Σχολής, αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι ως κατεξοχήν «φυτώριο» των νέων καλλιτεχνών, ο εκθεσιακός χώρος της αποτελεί την ιδανική επιλογή για το Platforms Project.

Το Platforms Project 2018 θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συνάντηση πλατφορμών απ' όλες τις προηγούμενες χρονιές, μετά από εκατοντάδες αιτήσεις από 24 χώρες στο ανοιχτό διαδικτυακό κάλεσμα. Τελικά θα συμμετάσχουν 56 πλατφόρμες από 17 χώρες, 41 πόλεις με περισσότερους από 700 καλλιτέχνες, δημιουργώντας έτσι ένα παγκόσμιο network.

Για εμάς όμως το σημαντικό είναι ότι το Platforms Project, μέσα στα έξι χρόνια πραγματοποίησής του, πρόσφερε το βήμα ώστε πλατφόρμες να δημιουργήσουν συνεργασίες αλλά και σχέσεις φιλίας μεταξύ τους. Ο αρχικός στόχος χαρτογράφησης και αποτύπωσης διευρύνθηκε, καθώς το Platforms Project δεν αποτελεί μια απρόσωπη εκδήλωση αλλά μια εικαστική κοινότητα γεμάτη ενέργεια, φρεσκάδα, δίνοντας χρόνο και τόπο παρουσίασης σε μια εναλλακτική τέχνη.

Ταυτόχρονα, πάντα θέλαμε η δράση του να λειτουργεί ουσιαστικά όλο τον χρόνο και όχι μόνο τις μέρες της παρουσίασής του, ως ένας φορέας καταγραφής των ομάδων της ανεξάρτητης σκηνής, αλλά και ως αρωγός στην ανεύρεση χώρων και προγραμμάτων συνεργιών γι' αυτές. Κάτι που φέτος το καταφέραμε. Μέσα στα χρόνια πολλές ομάδες συνεργάστηκαν μεταξύ τους, άλλες ενώθηκαν κάνοντας μεγαλύτερες ομάδες, ενώ το Platforms Project αποτέλεσε συχνά τον λόγο δημιουργίας καλλιτεχνικών ομάδων.

• Λέτε ότι η Αθήνα θα γίνει πόλος έλξης που θα υποδεχθεί πλατφόρμες και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο;

Το 70% των συμμετεχόντων είναι από χώρες του εξωτερικού (Καναδάς, Βρετανία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Αυστρία, Ιρλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, κ.ά.), είναι ένα διεθνές πρότζεκτ. Πέρα από τους εκθέτες όμως, υπάρχει και ένα φιλότεχνο κοινό που αποτελείται και από επαγγελματίες του εικαστικού και ευρύτερα του καλλιτεχνικού χώρου, που επισκέπτεται το Platforms Project, από όλο τον κόσμο.

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ανάμεσα σε λέξεις και εικόνες
Τέσσερις διαφορετικές ενότητες της δουλειάς του παρουσιάζει ο Γιάννης Στεφανάκις στην έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και θα διαρκέσει έως τις 8 Φεβρουαρίου.
Ανάμεσα σε λέξεις και εικόνες
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Οι ζωγράφοι που λάτρεψαν τη γυναίκα
«Αρωμα γυναίκας στην ελληνική ζωγραφική» είναι ο τίτλος της έκθεσης στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη. Ογδόντα πέντε εξαίρετοι πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής...
Οι ζωγράφοι που λάτρεψαν τη γυναίκα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Αφίσες σαν πυροτέχνημα
Από το 1966 μέχρι σήμερα η ιστορική γκαλερί έχει οργανώσει 426 εκθέσεις και διατηρεί αρχείο με 321 αφίσες, με την υπογραφή διάσημων καλλιτεχνών, τις οποίες παρουσιάζει στον ανακαινισμένο χώρο της στο Κολωνάκι
Αφίσες σαν πυροτέχνημα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Οι «σταθμοί» του Χρόνη Μπότσογλου
Εγκαινιάστηκε χθες η ατομική έκθεση με τίτλο «Σταθμοί» και μια σειρά έργων από την πλούσια καλλιτεχνική πορεία ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους. Με άξονα το ανθρώπινο σώμα, η έκθεση ιχνηλατεί...
Οι «σταθμοί» του Χρόνη Μπότσογλου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Μικρή αποτίμηση ζωής...
Από τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους ο Χρόνης Μπότσογλου, χαράκτης, γλύπτης, καθηγητής (εξελέγη το 1989) και πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (2001–2006) «αποκαλύπτεται» στη σειρά έργων που...
Μικρή αποτίμηση ζωής...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας