Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν είμαι συλλέκτης, είμαι κατακτητής»

Χρ. Μοσχανδρέου, Αλ. Φασιανός

«Δεν είμαι συλλέκτης, είμαι κατακτητής»

  • A-
  • A+

Είκοσι χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας X.& Σ. Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου, ένας δραστήριος πολιτιστικός φορέας της ελληνικής περιφέρειας που αναδεικνύει και μεταδίδει στο ευρύ κοινό τη σύγχρονη ελληνική εικαστική δημιουργία. Από το 1997 μέχρι σήμερα, με εκθέσεις, εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, με σταθερή συνεργασία με πολλούς πολιτιστικούς φορείς, αναδείχτηκε σε πρότυπο εξωστρεφούς πολιτιστικής διαχείρισης και προβολής της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου γιορτάζει τα 20 χρόνια της με μια εκδήλωση που θα γίνει σήμερα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, η οποία γιορτάζει επίσης τα 180 χρόνια της. Θα παρουσιαστεί το λεύκωμα «Πινακοθήκη Μοσχανδρέου. 20 χρόνια προσφοράς στον Ελληνικό Πολιτισμό» και θα εγκαινιαστεί (θέατρο ΑΣΚΤ) έκθεση με αντιπροσωπευτικά έργα της πλούσιας συλλογής της.

«Διανύσαμε μια μεγάλη διαδρομή χωρίς κρατικούς πόρους, χωρίς ιδιωτικές χορηγίες, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και αισθανόμαστε ότι ώς ένα βαθμό το πετύχαμε», μας λέει ο Χρήστος Μοσχανδρέου. «Σταθήκαμε δίπλα στους Ελληνες καλλιτέχνες, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, που κι αυτοί υφίστανται τις συνέπειες της απάνθρωπης οικονομικής κρίσης».

Οι περιοδεύουσες εκθέσεις 41 χειροποίητων βιβλίων «Διά χειρός Αλέκου Φασιανού» και «Τρεις γενιές ελληνικής ζωγραφικής-χαρακτικής» είναι από τις πιο αξιόλογες δράσεις της Πινακοθήκης και με μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό. «Η δεύτερη έκθεση που ξεκίνησε από την Αθήνα και πήγε σε επτά δημοτικές πινακοθήκες, από τα Ιωάννινα και την Κέρκυρα ώς τη Λάρισα, συγκέντρωσε 28.000 επισκέπτες».

Τα κοσμήματα της πινακοθήκης του είναι οι συλλεκτικές εκδόσεις που κυκλοφορούν κάθε χρόνο σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και εικονογραφούνται από γνωστούς καλλιτέχνες. Ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού με αυθεντικές χαλκογραφίες του Αλέκου Φασιανού-ο τόμος εκδόθηκε με την ευκαιρία της επετείου των 170 χρόνων από την πρώτη έκδοση του Εθνικού Υμνου το 1825 στο τυπογραφείο του Μεσθενέα, Μεσολόγγι. Κι ακόμα, ο «Θούριος» του Ρήγα Βελεστινλή με ξυλογραφίες του Γιάννη Κυριακίδη (1998), τα ποιήματα του Καρυωτάκη με ξυλογραφίες του Γιάννη Γουρζή (2002), «Ελλάς και Μεσολόγγι» του Κωστή Παλαμά, με ξυλογραφίες του Γιώργη Βαρλάμου (2003) κ.ά. Με τη συμπλήρωση της δεκαετίας από την ίδρυση της Πινακοθήκης εκδόθηκε «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Σολωμού με αυθεντικές χαλκογραφίες του Φασιανού.

«Η οικογένειά μου έχει παράδοση στον χώρο της παιδείας, από παιδί είμαι στην τέχνη και έκανα συλλογές. Εχουμε συλλογές ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, 600 βιβλία με αυθεντικά χαρακτικά τα οποία θα καταλογογραφηθούν σε συνεργασία με μεγάλο ίδρυμα κι ακόμα συλλογές πιάτων, χρυσών νομισμάτων, προεπαναστατικού Τύπου κ.ά.», λέει ο Χρ. Μοσχανδρέου. Γεννιέται κάποιος συλλέκτης; τον ρωτάμε.

«Δεν θεωρώ ότι είμαι συλλέκτης, είμαι κατακτητής. Οταν επιθυμώ κάτι θέλω να το αποκτήσω», απαντά και κλείνει με μια ενδιαφέρουσα είδηση. Την πρόθεσή του να δημιουργήσει, μέσα στην επόμενη διετία, πινακοθήκη στην Αθήνα, κοντά στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Σήμερα στην ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης) στις 19.30. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο Κώστας Τσιάρας, γενικός Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους, η πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Εύα Μελά, ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή-Ανδρου Κυριάκος Κουτσομάλλης, η πρόεδρος Δ.Σ. Πινακοθήκης Ευάγγελου Αβέρωφ Μετσόβου Τατιάνα Αβέρωφ, ο Δημήτριος Χρ. Κοπελούζος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, ο τέως υπουργός Χρήστος Βερελής.

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Τέσσερις ζωγράφοι δίνουν ραντεβού στον Πόρο
Γνωστοί δημιουργοί με αναγνωρίσιμο ιδίωμα, οι Γ. Αδαμάκος, Τ. Μαντζαβίνος, Αγγ. Παπαδη-μητρίου, Γ. Ψυχοπαίδης συνοικούν με τον Κώστα Πανιάρα και αντιμάχονται τη λήθη, διεισδύοντας με τα έργα τους στα άδυτα της...
Τέσσερις ζωγράφοι δίνουν ραντεβού στον Πόρο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Χωρίς φλιτζανάκια... «Μυταράδες»
Μυταράς εφ’ όλης της ύλης, στην Ανδρο, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Αγαπητός, δημοφιλής, από τους εμπορικότερους ζωγράφους της γενιάς του, ο Δημήτρης Μυταράς μπήκε σε...
Χωρίς φλιτζανάκια... «Μυταράδες»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Τα ερωτικά και πολιτικά χρώματα του Εμπειρίκου
Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης μάς παραδίδει το βιβλίο «Στον βυθό των ονείρων. Εικόνες από την Οκτάνα του Ανδρέα Εμπειρίκου», που εκδόθηκε από τον Ικαρο και περιλαμβάνει 39 έργα ζωγραφικής, πρόλογό του και επιλεγμένα...
Τα ερωτικά και πολιτικά χρώματα του Εμπειρίκου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Τι εστί ήρωας στην εποχή μας;
Με αφορμή την επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη Σαρακοστή, την Ανάσταση αλλά και την ανοιξιάτικη εποχή που διανύουμε, ο γνωστός καλλιτέχνης δίνει το «εικαστικό του παρών» με...
Τι εστί ήρωας στην εποχή μας;
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Master and Commander της ελληνικής ζωγραφικής
Θεαματικές σκηνές από ιστορικές ναυμαχίες, εντυπωσιακές πυρπολήσεις, φουρτου­νιασμένες θάλασσες αλλά και ειδυλλιακά λιμάνια. Η έκθεση στο Ιδρυμα Θεοχαράκη φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον «πατέρα της ελληνικής...
Master and Commander της ελληνικής ζωγραφικής
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή, όπως ο Ρέμπραντ το πινέλο»
Το εμβληματικό δίδυμο της σύγχρονης εικαστικής σκηνής γιορτάζει 50 χρόνια κοινής πορείας στη ζωή και στην τέχνη με την έκθεση «Τhe Beard Pictures» και μας μιλάει για τις... γενειάδες, σημείο των καιρών,...
«Χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή, όπως ο Ρέμπραντ το πινέλο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας