• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 18.2°C
  2 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 16.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 18.0°C
  1 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 16.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  3 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.3°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 14.9°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  92%

Κοπάδι ζώων μπροστά στον Ναό του Ηφαίστου στο Θησείο

Εξαιρετικά κεραμικά Ιζνίκ και... μοσχάρια στο Θησείο

 • A-
 • A+

Το Μουσείο Μπενάκη στο πλούσιο φθινοπωρινό εκθεσιακό πρόγραμμά του θα δείξει στους επισκέπτες του εκθέσεις φωτογραφίας της Αθήνας του 1917, κεραμικής, αφίσες του Λοτρέκ, την πρώτη αναδρομική έκθεση γλυπτικής της Μαρίτσας Τραυλού αλλά και έργα αρχιτεκτονικής

Μπορείτε να φανταστείτε ένα κοπάδι ζώων να βόσκει μπροστά στον Ναό του Ηφαίστου στο Θησείο; Ή αντίσκηνα στον λόφο του Μουσών με καζάνια μαγειρικής και φόντο την Ακρόπολη; Αυτές και άλλες εικόνες μιας λησμονημένης Αθήνας θα δουν οι σύγχρονοι επισκέπτες.

Για αυτό φρόντισε το Μουσείο Μπενάκη, που έχει καταρτίσει, ήδη, πλούσιο εκθεσιακό φθινοπωρινό πρόγραμμα με ξεχωριστές διοργανώσεις που θα φιλοξενηθούν από το κεντρικό κτίριο της Κουμπάρη μέχρι το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το μικρό διαμαντάκι στην καρδιά της πόλης που παρά τα δέκα χρόνια λειτουργίας του δεν είναι ευρέως γνωστό.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Μουσείου Μπενάκη, λοιπόν, τον Σεπτέμβριο θα γυρίσουμε έναν αιώνα πίσω με τη βοήθεια των Γάλλων φωτογράφων και κινηματογραφιστών που βρέθηκαν στην Αθήνα το 1917. Στο μοντέρνο κτίριο της Πειραιώς θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Αθήνα 1917. Με το Βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής» την οποία διοργανώνει η Γαλλική Σχολή Αθηνών και περιλαμβάνει σπάνιο οπτικό υλικό από τη φωτογραφική υπηρεσία του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος, που έδρασε στα Βαλκάνια στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι γνωστό ως «Στρατιά της Ανατολής».

Γάλλοι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές της, λοιπόν, τράβηξαν εκατοντάδες λήψεις της Αθήνας τις οποίες και θα δουν για πρώτη φορά οι σύγχρονοι επισκέπτες και θα ανακαλύψουν άγνωστες ή λησμονημένες πτυχές από την καθημερινή ζωή της πόλης, τα μνημεία, τους δρόμους και τις γωνιές της (Κτίριο οδού Πειραιώς, 15 Σεπτεμβρίου-12 Νοεμβρίου 2017).

Παραμένουμε στην Πειραιώς, όπου θα φιλοξενηθεί η έτερη ενδιαφέρουσα έκθεση «Το Nέο Salon des Cent. Διεθνής Εκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec». To 2001 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τον θάνατο του Γάλλου ζωγράφου, χαράκτη, εικονογράφου και σχεδιαστή που επηρέασε γενιές και γενιές. Με αφορμή την επέτειο, εκατό κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο σχεδίασαν από μία αφίσα, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του.

Οι αφίσες παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Le Nouveau Salon des Cent», και στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και στη συνέχεια περιόδευσε σε πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Επιτέλους θα τη δούμε κι εμείς, δεκαέξι χρόνια αργότερα, εμπλουτισμένη με πέντε πρωτότυπες αφίσες του Lautrec και μία του Pierre Bonnard από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης αλλά και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. (Πειραιώς, 28 Σεπτεμβρίου-12 Νοεμβρίου 2017).

Δύο ιδιαίτερες εκθέσεις κεραμικής φιλοξενούνται στο κεντρικό κτίριο της Κουμπάρη και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, αντίστοιχα. Η πρώτη «Ικαρος - Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου / 1928-1988» παρουσιάζει κεραμικά και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό της ροδίτικης βιομηχανίας. Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη και διατρέχουν όλη την περίοδο λειτουργίας του εργοστασίου.

Η ιταλική εταιρεία ICARO ιδρύθηκε το 1928 με στόχο την κατασκευή καλλιτεχνικών κεραμικών και κυρίως αντιγράφων των περιζήτητων κεραμικών Ιζνίκ, τα οποία υπήρχαν σε μεγάλες ποσότητες στα αρχοντικά της Λίνδου. Το 1946, λίγο πριν από την αποχώρηση των Ιταλών, ο Ρόδιος επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δ. Χατζηκωσταντής απέκτησε την πλειονότητα των μετοχών της εταιρείας και στη συνέχεια έγινε ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης με την επωνυμία «Ικαρος».

Παρέμεινε σε συνεχή λειτουργία για 59 χρόνια, παράγοντας τεράστια ποικιλία διακοσμητικών κεραμικών. Επιμέλεια Γιάννος Θ. Ιωαννίδης, διοργάνωση Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό κτίριο Κουμπάρη, 28 Σεπτεμβρίου-19 Νοεμβρίου 2017).

Ακολουθεί «Η Μαγεία των Κεραμικών Ιζνίκ» με εκθέματα από τα εργαστήρια της πόλης κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Τα κεραμικά Ιζνίκ (επί Βυζαντίου γνωστή στα ελληνικά ως Νίκαια), ήταν φημισμένα. Τα αγγεία της οθωμανικής περιόδου και συγκεκριμένα του 16ου αιώνα εκπροσωπούν την περίοδο ακμής και αποτελούν ένα από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα στην ιστορία της κεραμικής.

Η έκθεση αναδεικνύει μια διαδρομή που ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα με το πρώτο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων και καταλήγει στα εργαστήρια της Ελλάδας και συγκεκριμένα του Φαλήρου και της Ρόδου που επιχειρούν την αναβίωση των κεραμικών Ιζνίκ. (Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, 6 Οκτωβρίου-19 Νοεμβρίου 2017).

Η πρώτη αναδρομική έκθεση της Μαρίτσας Τραυλού περιλαμβάνει πεντακόσιες γλυπτικές συνθέσεις που σκιαγραφούν τους πειραματισμούς της εικαστικού με τις φόρμες, τις τεχνικές και τα υλικά της κεραμικής τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι πολύχρωμες δημιουργίες της, κυρίως από πορσελάνη αλλά και γκρε (stoneware), είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οπτική πραγματικότητα και τον απέραντο κόσμο της θάλασσας. Επιμέλεια Τάκης Μαυρωτάς (Κτίριο Πειραιώς, 5 Οκτωβρίου-19 Νοεμβρίου 2017).

Επίσης θα φιλοξενηθούν οι εκθέσεις αρχιτεκτονικής «Παράλιο Σήμα» με έργα των συμμετοχών στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό φοιτητικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό κατασκευής ενημέρωσης και πληροφόρησης στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (Πειραιώς, 8 Σεπτεμβρίου-8 Οκτωβρίου 2017). «Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017 + Βραβεία Σπουδαστικής Αρχιτεκτονικής Φωτογραφίας» που καταγράφει τις τάσεις της ελληνικής αρχιτεκτονικής της τελευταίας πενταετίας. (Πειραιώς, 21 Σεπτεμβρίου-19 Νοεμβρίου 2017) και τέλος «Αρχιτεκτονική 1:1 - Ενα πρωτοποριακό Αρχιτεκτονικό Πείραμα» με θέμα το εκπαιδευτικό πείραμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της περιόδου 1995-2000. (Κτίριο Πειραιώς, 2ος μικρός, 19 Οκτωβρίου-19 Νοεμβρίου 2017).

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ενας κλασικός της αφαίρεσης στον Πόρο
Μια διπλή έκθεση, η πρώτη που διοργανώνεται μετά τον θάνατό του, με πρωτοβουλία της Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη, αφουγκράζεται την αμφιθυμία και τα τοπία της μνήμης του Κώστα Πανιάρα με επιλεγμένα έργα του από το...
Ενας κλασικός της αφαίρεσης στον Πόρο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ακούραστος «δρομέας» της γλυπτικής
Αγαπημένος του κοινού, των θεωρητικών της τέχνης και των συλλεκτών, ο Κώστας Βαρώτσος είναι σύγχρονος Ελληνας καλλιτέχνης με διεθνή αναγνώριση. Καινούργιες συνθέσεις μνημειακών διαστάσεων κυρίως από γυαλί και...
Ακούραστος «δρομέας» της γλυπτικής
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Με ενδιαφέρουν τα θραύσματα που χτίζουν την εικόνα μας»
Το αποτύπωμα του χρόνου στην ύλη και η ανασύνθεσή της με άλλη διάσταση είναι διαχρονικό θέμα το οποίο έχει απασχολήσει πολλούς καλλιτέχνες. Η γλύπτρια Αλεξάνδρα Αθανασιάδη είναι σίγουρα μια εξ αυτών καθώς...
«Με ενδιαφέρουν τα θραύσματα που χτίζουν την εικόνα μας»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Ο Γιώργος Λάππας είναι πάντα στη ζωή μου»
Για πρώτη φορά εκθέτουν μαζί. Στον Πόρο. Η γνωστή γλύπτρια κάνει μια εγκατάσταση με τις «Γλαῦκες» της στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ τα οικεία «ανθρωπάκια» του συντρόφου της, ο οποίος χάθηκε πρόωρα, βρήκαν τη...
«Ο Γιώργος Λάππας είναι πάντα στη ζωή μου»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Με την κομψότητα της Αρ Νουβό
Εκθεση-αφιέρωμα στο διεθνές κίνημα Αρ Νουβό, που αναπτύχθηκε αρχικά στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα, ξεκινώντας κυρίως από τη διακόσμηση και την αρχιτεκτονικής, για να επηρεάσει ωστόσο όλους τους τομείς...
Με την κομψότητα της Αρ Νουβό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Η σύγχρονη τέχνη κλείστηκε στο δωμάτιο
Για ακόμη μία χρονιά η γκαλερί Καππάτος καταλαμβάνει τον τέταρτο όροφο του γνωστού αθηναϊκού ξενοδοχείου, όπου 21, νέοι κυρίως, καλλιτέχνες δημιούργησαν επί τόπου τα έργα τους - από ζωγραφική μέχρι...
Η σύγχρονη τέχνη κλείστηκε στο δωμάτιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας