• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.4°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 26.4°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.4°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.4°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  69%

Ν. Βουλέλης, Μ. Χαρτουλάρη, Δ. Καλοκύρης, Αγγ. Στρατηγοπούλου

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Τα άνθη της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας

 • A-
 • A+

«Μια ανθολογία με ηρωικό πνεύμα. Γιατί έρχεται και χτυπάει σε ένα καίριο σημείο και απαντάει στην ερώτηση: Μα τι κάνουν οι πνευματικοί άνθρωποι σε περιόδους κρίσης; Η απάντηση είναι εδώ», είπε ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης δείχνοντας τον πρώτο τόμο του «Δαίδαλου», της Μεγάλης Ανθολογίας της Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας, που προσφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» με κάθε σαββατιάτικη έκδοση μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου του 2017.

Αυτό το έργο-σταθμός για τα ελληνικά γράμματα, μια προσφορά πολιτισμού, αντίδοτο στην κρίση, παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση στον «Ιανό» από τους «αρχιτέκτονές» του, τον Δημήτρη Καλοκύρη, τη γενική γραμματέα της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου και τον διευθυντή της «Εφημερίδας των Συντακτών» Νικόλα Βουλέλη.

«Η απόφασή μας να κυκλοφορήσουμε αυτό το τετράτομο έργο δεν ανταποκρίνεται μόνο στην επιθυμία μας να συμβάλουμε στην κίνηση των ιδεών και την προβολή της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας με τη σφραγίδα της Εταιρείας Συγγραφέων», είπε ο διευθυντής της «Εφ.Συν.» Νικόλας Βουλέλης.

Επιδιώκουμε να διευρύνουμε τον διάλογο με την κοινωνία, γιατί αφενός εμπλουτίζουμε την εφημερίδα με έμπνευση και λογοτεχνικό υλικό που προσφέρουμε στους αναγνώστες και, αντίστοιχα, εμπνεόμαστε κι εμείς από τα έργα των δημιουργών για να ψάξουμε ακόμα περισσότερο και να ερμηνεύσουμε την περίπλοκη πραγματικότητα της εποχής μας

Ο Ν. Βουλέλης αναφέρθηκε στην «Εφ.Συν.» ως «ξεχωριστό εγχείρημα στον χώρο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, το οποίο ήδη μπήκε στο πέμπτο χρόνο της ζωής του. Η “Εφημερίδα των Συντακτών” είναι η μοναδική ανεξάρτητη συνεταιριστική εφημερίδα στην Ελλάδα σήμερα με κατοχυρωμένο τον πλουραλισμό και τις συλλογικές λειτουργίες της. Μία εφημερίδα χωρίς καμία εξάρτηση από κόμματα ή εκδοτικά συγκροτήματα και κυρίως χωρίς καμία υποχρέωση στις τράπεζες».

Τόνισε ότι «η εφημερίδα μας δεν προσχώρησε στη λογική των ακατάσχετων προσφορών. Προχωρήσαμε προσεκτικά και με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια σε επιλεκτικές προσφορές, σε ελάχιστα βιβλία και ειδικές εκδόσεις, cd και dvd και ευτυχώς η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ικανοποιητική». Χαρακτήρισε τον «Δαίδαλο» πολύτιμο έργο και έκλεισε με μια προσωπική πτυχή:

Αν μπορούσα προσωπικά να αφιέρωνα αυτήν την προσφορά, θα ήταν στον αξέχαστο Παύλο Ζάννα -από τους ιδρυτές της Εταιρείας Συγγραφέων και δύο φορές πρόεδρός της- ως ανταπόδοση, γιατί αφιέρωσε εκείνη την καταπληκτική και ανεπανάληπτη μετάφραση του μυθιστορήματος “Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο” του Προυστ σε όσους τον βοήθησαν στη μεγάλη συντροφιά των φυλακών της Αίγινας, της οποίας υπήρξα το νεότερο μέλος

Στο τετράτομο έργο «Δαίδαλος», 219 συγγραφείς πρώτης γραμμής (πεζογράφοι, ποιητές, δοκιμιογράφοι, μεταφραστές, πανεπιστημιακοί κ.ά) αυτοανθολογούνται επιλέγοντας οι ίδιοι αποσπάσματα ή αυτοτελή κείμενα από το έργο τους, ενώ παράλληλα αυτοβιογραφούνται με σύντομα κείμενα. «Μας προσφέρουν, δίκην ορεκτικών, κείμενά τους, που κάποιους αναγνώστες θα δελεάσουν και ελπίζουμε να τους οδηγήσουν στα βιβλιοπωλεία», όπως είπε η γενική γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου.

«Είναι ένα έργο αναφοράς για τον αναγνώστη, για τον ειδικό μελετητή, για το σχολείο και για κάθε βιβλιοθήκη», υπογράμμισε η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη, που συντόνισε το πάνελ. «Μια ανάγλυφη, πάλλουσα, ζωντανή λογοτεχνική ύλη, προσιτή στον καθένα, γιατί ακριβώς κυκλοφορεί στα περίπτερα με μία από τις πιο σοβαρές και συνεπείς εφημερίδες, μια εφημερίδα με κοινωνικό όραμα ισότητας και ελευθερίας, την “Εφημερίδα των Συντακτών”. Αυτή η ισοελευθερία χαρακτηρίζει και τον “Δαίδαλο”».

Ο β' τόμος του «Δαίδαλου» θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου. Ξεκινά από τη Λίλυ Εξαρχοπούλου και κλείνει με τον Κώστα Λογαρά. Ο γ' τόμος (Παρασκευή 30/12) ξεκινά από τον Κύπριο ποιητή Βάκη Λοϊζίδη και κλείνει με τον Λευτέρη Πούλιο. Ενώ ο δ' τόμος που θα κυκλοφορήσει με την έκδοση των Θεοφανίων περιλαμβάνει από τον Βασίλη Ρούβαλη έως τον νέο ποιητή Χάρη Ψαρρά

Ο Δ. Καλοκύρης περιέγραψε το ξεκίνημα του εγχειρήματος, όταν πριν από περίπου δυόμισι χρόνια άρχισαν οι συζητήσεις στο Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων. «Η ιδέα ήταν να βγει ένα μνημειώδες έργο και σημείο αναφοράς. Δηλαδή για πρώτη φορά να μην εξαρτάται η ανθολόγηση από το γούστο ή τη θεματική γραμμή που ακολουθεί κάποιος ανθολόγος, αλλά να είναι με απόλυτη δημοκρατική διαδικασία, να διαλέξει το κάθε μέλος ένα κομμάτι που το αντιπροσωπεύει επαρκώς, να αυτοβιογραφηθεί κιόλας με ένα μικρό σημείωμα και να παρουσιαστεί όλο αυτό σε μια συλλογική έκδοση. Αλφαβητικά και ισότιμα όλα τα μέλη να μπορούν να πάρουν μέρος».

Αναφέρθηκε στο έργο της Εταιρείας Συγγραφέων που γιορτάζει φέτος τα 35 χρόνια της, στα εκλεκτά μέλη που είχε στους κόλπους της (από τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Μανόλη Αναγνωστάκη μέχρι τον Μάριο Πλωρίτη και τον Ερρίκο Μπελιέ), καθώς και στις συλλογικές εκδόσεις της. Ξεχωριστά ανέλυσε τον τίτλο «Δαίδαλος»: «Δαίδαλος, ο πρώτος γλύπτης που έδωσε κίνηση στα αγάλματα. Ονομα περιπετειώδες και πολυμήχανο, που παραπέμπει στους λαβύρινθους της σκέψης, τους μίτους και τα φτερά στον ήλιο, επανήλθε κομβικά στη σύγχρονη λογοτεχνία μέσω του κεντρικού ήρωα-αντικατοπτρισμού του Τζέιμς Τζόις».

Τέλος, ευχαρίστησε την «Εφ.Συν.» γιατί «η έκδοση αυτή είναι ένας άθλος. Οπως αντιλαμβάνεστε, το να κυκλοφορήσει σε τόσες χιλιάδες αντίτυπα και να πάει δυνάμει σε τόσες χιλιάδες σπίτια η δουλειά των συγγραφέων της Εταιρείας, θέλει και θάρρος και τόλμη και κέφι».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πολλά μέλη και φίλοι της Εταιρείας Συγγραφέων, ανάμεσά τους οι: Αχιλλέας Κυριακίδης, Φίλιππος Δρακονταειδής, Μισέλ Φάις, Ανδρέας Μήτσου, Αντώνης Φωστιέρης, Τάσος Γουδέλης, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Μιχάλης Μοδινός, Δημήτρης Αλεξίου, Νίνα Αγγελίδη, Ευρυδίκη Τρισόν-Μιλσανή κ.ά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ραντεβού με συγγραφείς στη Στοά του Βιβλίου
Ο 2ος Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος. Αύριο από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα οι δημιουργοί θα βρίσκονται στη Στοά του Βιβλίου για να διαβάσουν αποσπάσματα από έργα τους, συχνά σε συνεργασία με...
Ραντεβού με συγγραφείς στη Στοά του Βιβλίου
ART - ΝΕΑ
Ποίηση, πόλη και μοναξιά
Πέθανε στα 72 του ένας σπουδαίος άνθρωπος, όχι μόνο για την αναγνωρισμένη με βραβεία τέχνη του, αλλά και για την παθιασμένη εμπλοκή του στη λογοτεχνική κίνηση, ως «αναγνώστης» στον «Κέδρο». Τότε που ενέταξε...
Ποίηση, πόλη και μοναξιά
ART - ΝΕΑ
Μια ζωή σαν παραμύθι που έγινε Ιστορία
Η Αλκη Ζέη, η μεγάλη συγγραφέας, που αγκάλιασε τα παιδιά και τους νέους με τα βιβλία της, αλλά και με την κοινωνική παρουσία της (αδιάλειπτα επισκεπτόταν σχολεία και συνομιλούσε με τους μαθητές) έσβησε χθες...
Μια ζωή σαν παραμύθι που έγινε Ιστορία
ART - ΝΕΑ
«Πεθαίνουμε... αλλά γεννάμε λέξεις»
Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή η κορυφαία συγγραφέας, η πρώτη Αφροαμερικανή που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας, μια δυνατή φωνή ενάντια στον ρατσισμό και τη λογοκρισία.
«Πεθαίνουμε... αλλά γεννάμε λέξεις»
ART - ΝΕΑ
Ο υπέροχος Χρήστος Αγγελάκος, ο δικός μας Χρήστος…
Εφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 58 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο, ο γνωστός συγγραφέας και αγαπητός συνεργάτης της «Εφ.Συν.» στο ένθετο «Νησίδες». Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο, στις 11π.μ., από...
Ο υπέροχος Χρήστος Αγγελάκος, ο δικός μας Χρήστος…
ART - ΝΕΑ
«Πιο εύκολα μετράς τον μισθό σου, παρά την ψυχική ευημερία»
Το «τρομερό παιδί» της γαλλικής διανόησης, ο 70χρονος συγγραφέας και δοκιμιογράφος Πασκάλ Μπρικνέρ στη συνάντηση με τους αναγνώστες του είχε πολλά να πει για τη φιλοσοφία και τον έρωτα, τη δημοκρατία και τον...
«Πιο εύκολα μετράς τον μισθό σου, παρά την ψυχική ευημερία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας