• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 23.8°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 24.1°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 17.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.8°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.4°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.7°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  96%

Κι αέρας στα πανιά του...

 • A-
 • A+

Η εξέλιξη, μετά το ναυάγιο της προχθεσινής συνάντησης των αντιμαχόμενων δυνάμεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, ήταν αναμενόμενη και ζήτημα ωρών η αντικατάσταση του Δ.Σ.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ετσι, χθες, συνέβησαν δύο γεγονότα: το πρωί έφτασε η επιστολή του Δ.Σ. (πρώην Δ.Σ. πια) του Φεστιβάλ απαντώντας στις κατηγορίες του καλλιτεχνικού διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και το απόγευμα το δελτίο Τύπου από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου μας ανακοίνωνε τη νέα σύνθεση Δ.Σ. με πρόεδρο τον Γιάννη Μηλιό (καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας, ΕΜΠ), αντιπρόεδρο τον Πέτρο Σταυριανό (δικηγόρο) και μέλη τους:

ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Γιώργο Κουρουπό (συνθέτη), Βασίλη Λαμπρινουδάκη (ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ), Εφη Γιαννοπούλου (μεταφράστρια-κριτικό), Μάρθα Φωστέρη (κοινωνιολόγο-ψυχοθεραπεύτρια, ιδρυτικό μέλος ΚΕΘΕΑ), Νίκο Ερηνάκη (οικονομολόγο, δρα Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας της Τέχνης).

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος οδήγησε την κόντρα στα άκρα και επικράτησε. Η υπουργός Πολιτισμού, προκειμένου «να διασφαλιστεί η σταθερή και εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ», έπαυσε το Δ.Σ. και διόρισε νέο. Από εδώ και πέρα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ οφείλει να νιώθει ήσυχος ότι πλέον απερίσπαστος θα μπορεί να σχεδιάσει το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα.

Μιας και πλαισιώνεται, θα έλεγε κανείς, από ένα Δ.Σ. ιδιαίτερα φιλικό προς αυτόν... Δεν νομίζουμε ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα τον υπονομεύουν, θα δυσχεραίνουν το έργο του, θα ασκούν πιεστικούς ελέγχους σε ταξίδια, προσλήψεις συνεργατών κ.λπ.

Αυτό που περιμένουμε επομένως είναι να σταματήσουν οι καβγάδες και να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας. Γιατί μετά την πρωτοφανή αυτή κρίση, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος εξάντλησε, σχεδόν, τα «δικαιώματά» του σε κόντρες και τσακωμούς.

Δεν νομίζουμε ότι το Φεστιβάλ, και όχι μόνο το Φεστιβάλ, αντέχει άλλο πόλεμο. Τώρα πια, με νέο υποστηρικτικό Δ.Σ. τού ανοίγεται πεδίο λαμπρό για να δοκιμάσει τις ιδέες, τις συνεργασίες, τα σχέδιά του. Και εμείς να δούμε ποιος είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Και να τον κρίνουμε.

Οπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, τα «φώτα» της δημοσιότητας πέφτουν στο καινούργιο και όχι στο παλιό που αποχωρεί. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να δούμε μερικά σημεία στην επιστολή του απελθόντος Δ.Σ.

■ Συμβασιούχοι και γενικός διευθυντής

«Το Φεστιβάλ δεν έχει αποκτήσει ώς σήμερα εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και σχετικό οργανόγραμμα. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών με διαδοχικώς ανανεούμενες -και ως εκ τούτου, μη νόμιμες- συμβάσεις εργασίας.

Το Δ.Σ. πραγματοποίησε συντονισμένες συναντήσεις εργασίας τόσο με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, και το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, προκειμένου να διασφαλίσει την κατάρτιση του εσωτερικού οργανογράμματος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη απασχόληση των εργαζόμενων για τη μεταβατική χρονική περίοδο έως και το τέλος του 2017, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στελέχωσης του φορέα, ψηφίστηκε σχετική διάταξη νόμου ως βουλευτική τροπολογία υποβληθείσα από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, με τη σύμφωνη γνώμη της νέας υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Η διάταξη αυτή παρέχει στο Δ.Σ. την εξουσιοδότηση για την ανανέωση των συμβάσεων, μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου».

Στην ίδια διάταξη νομοθετείται η πλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή με ανοιχτή πρόσκληση, ως υποχρεωτική διαδικασία για την Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.

Μαθαίνουμε ότι η διαδικασία δεν προχώρησε νωρίτερα επειδή ο απελθών πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Αντωνακόπουλος πρότεινε αιφνιδιαστικά την απευθείας ανάθεση καθηκόντων στον Παναγιώτη Δούρο, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια, διαγωνιστική διαδικασία.

■ Χρηματοδότηση από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020»

«Είναι απολύτως ανακριβής ο ισχυρισμός ως προς τη μη υποβολή φακέλου της εταιρείας για τη σχετική χρηματοδότηση καθώς εκκρεμεί μέχρι και σήμερα η υποβολή προτεινόμενων καλλιτεχνικών δράσεων από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο».

■ Για τους καλλιτεχνικούς συμβούλους

«Το Δ.Σ. αρνήθηκε να προσληφθεί ένας ακόμη σύμβουλος γιατί επρόκειτο για τον πέμπτο σύμβουλο του καλλιτεχνικού διευθυντή, του οποίου η επιτελική ομάδα αριθμεί ήδη τέσσερις καλλιτεχνικούς συμβούλους, μία σύμβουλο επικοινωνίας και δύο γραμματείς, πλέον του ήδη υπηρετούντος προσωπικού στην εταιρεία.

Το ύψος του τρέχοντος ποσού για τη μισθοδοσία του καλλιτεχνικού επιτελείου αγγίζει ετησίως τις 174.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του 5ου καλλιτεχνικού συμβούλου μουσικής και η ανανέωση της σύμβασης του συμβούλου για τις διεθνείς μετακλήσεις, που θα είναι προσαυξημένη κατά 5.000 ευρώ τον επόμενο χρόνο, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό κόστος της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στα 200.000 ευρώ για το 2017».

■ Για το Λύκειο Επιδαύρου

«Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ουδέποτε μέχρι και σήμερα έχει υποβάλει προς έγκριση ενώπιον του Δ.Σ., όπως συνεχώς και κατ’ εξακολούθηση του ζητείται, αντίστοιχη οικονομοτεχνική μελέτη. Επιπλέον, ουδέποτε μέχρι και σήμερα υποβλήθηκε ενώπιον του Δ.Σ. σχέδιο έγγραφης συμφωνίας ή δέσμευσης μεταξύ του Φεστιβάλ και φορέων που προτίθενται κατά δήλωση του καλλιτεχνικού διευθυντή να συνεργήσουν για την υλοποίηση του Λυκείου της Επιδαύρου».

Σημειώνεται επίσης ότι όλες οι συμφωνίες για χορηγίες σχετικά με το Λύκειο «κατά διαβεβαίωση του Β. Θεοδωρόπουλου παραμένουν μέχρι στιγμής προφορικές».

■ Περί ταξιδιών

«Η δαπάνη για τα ταξίδια του καλλιτεχνικού διευθυντή μέχρι σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 18.499,12 ευρώ. Στις 10/10 ο καλλιτεχνικός διευθυντής εισηγήθηκε προς έγκριση το επιπλέον ποσό των 29.600 ευρώ για την πραγματοποίηση επιπλέον 26 ταξιδιών (4 ταξίδια εσωτερικού και 22 εξωτερικού, 2 από τα οποία ήταν σε υπερατλαντικές χώρες, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία) για τον ίδιο και τους τέσσερις μέχρι τώρα συμβούλους του, για την περίοδο που ακολουθεί μέχρι τέλος Δεκέμβρη. Επιπλέον, ο καλλιτεχνικός του σύμβουλος Matthias von Hartz, υπεύθυνος για τις διεθνείς μετακλήσεις, ζήτησε 12.000 ευρώ για τις δικές του μετακινήσεις, χωρίς να καταθέσει σχετικό αναλυτικό αίτημα στο Δ.Σ.

Δεδομένου ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των ταξιδιών της καλλιτεχνικής διεύθυνσης αγγίζει το ποσό των 60.000 ευρώ μόνο για το φθινόπωρο του 2016, το Δ.Σ. ζήτησε από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο να τροποποιήσει την εισήγησή του μειώνοντας το συνολικό κόστος και να την καταθέσει εκ νέου προς έγκριση στο Δ.Σ.».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Δεν θα λειτουργήσει η Πειραιώς 260
Προβλήματα δημιουργεί η πρόταση της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κ. Ευαγγελάτου να εισπράξουν οι συμμετέχοντες στα έργα το 30% της αμοιβής τους ως προκαταβολή και το υπόλοιπο το ερχόμενο καλοκαίρι.
Δεν θα λειτουργήσει η Πειραιώς 260
ART - ΝΕΑ
«Η ποσότητα να μην επισκιάζει την ποιότητα»
Τον καλλιτεχνικό απολογισμό του 2017 παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ικανοποιημένος από την παρουσίαση του σύγχρονου ελληνικού έργου, τις διεθνείς παραγωγές, τις...
«Η ποσότητα να μην επισκιάζει την ποιότητα»
ART - ΝΕΑ
Ακαρπη η συνάντηση στο Μαξίμου
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος εμφανίστηκε ανένδοτος, επιμένοντας στη θέση ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει με το συγκεκριμένο Δ.Σ., ενώ επανέλαβε στους υπουργούς τα παράπονα που έχει εκφράσει ήδη στη συνέντευξη Τύπου...
Ακαρπη η συνάντηση στο Μαξίμου
ART - ΝΕΑ
Ναι, μετά τον Λούκο το χάος
Από το φιάσκο Φαμπρ, την ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων του τέως υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά μέχρι τις απειλές του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου για παραίτηση, παρακολουθούμε ένα χρονικό (αυτο)εξευτελισμού...
Ναι, μετά τον Λούκο το χάος
ART - ΝΕΑ
Δεν αντέχω τον πόλεμο εναντίον μου
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό τού 2016 μίλησε ανοιχτά για την κρίση που έχει ξεσπάσει. Κατηγόρησε ευθέως το Δ.Σ. ότι με τη στάση του εμποδίζει έως και υπονομεύει το...
Δεν αντέχω τον πόλεμο εναντίον μου
ART - ΝΕΑ
Ο Φαμπρ έφυγε, ο Θεοδωρόπουλος έρχεται
Ο Φαμπρ παραιτήθηκε, αφού κρίθηκε persona non grata από τους Ελληνες συναδέλφους του, με το υπουργείο Πολιτισμού να ευθύνεται για σωρεία παραλείψεων, λαθών και κακών χειρισμών. Και τώρα πάλι από την αρχή. Χθες...
Ο Φαμπρ έφυγε, ο Θεοδωρόπουλος έρχεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας