Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα αποπομπή μετ’ επαίνων για τον Αλέξη Γρίβα

Τίμων Κουλμάσης, Αλέξης Γρίβας

MOTION TEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Νέα αποπομπή μετ’ επαίνων για τον Αλέξη Γρίβα

  • A-
  • A+

Τον Ιούλιο η γενική διευθύντρια και το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, απαντώντας σε επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έλεγαν: «Η Ελλάδα έχει εθνικό εκπρόσωπο στο Eurimages, τον Αλέξη Γρίβα, που έχει πολύ σημαντικό έργο, αναγνωρίζεται από τους ξένους και προκαλεί ασφάλεια στους Ελληνες σκηνοθέτες».

Τέσσερις μήνες αργότερα ο Αλέξης Γρίβας απομακρύνεται από τη θέση του -μετ’ επαίνων βέβαια. Και το Δ.Σ. του ΕΚΚ διορίζει ομόφωνα τον σκηνοθέτη Τίμωνα Κουλμάση νέο εκπρόσωπο στο τόσο σημαντικό για την οικονομική ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΚΚ εξηγεί την απομάκρυνση Γρίβα με «μια γενικότερη ανάγκη ανανέωσης σε επίπεδο προσώπων», επισημαίνει «τη θετική του προσφορά» στα πέντε χρόνια της υπηρεσίας του και τον ευχαριστεί γιατί δέχτηκε να παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος του έτους, «λειτουργώντας συμβουλευτικά προς τον νέο εκπρόσωπο». Θα τον συνοδεύσει τον Δεκέμβριο σε σύνοδο του Eurimages στην Κρακοβία.

Είναι όμως τόσο απλά και ουδέτερα τα πράγματα; Διότι ο Αλέξης Γρίβας δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, που η απομάκρυνσή του από το Eurimages θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστη. Είναι ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚ, αυτός που διορίστηκε θριαμβευτικά από τον Νίκο Ξυδάκη και απολύθηκε θορυβωδώς από τον Αριστείδη Μπαλτά, μαζί με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού Γρηγόρη Καραντινάκη.

Κι αν η αποπομπή των δύο αντρών από το ΕΚΚ (Ιανουάριος του 2016) είχε στηριχτεί σε διάφορες καταγγελίες μελών του Δ.Σ. προς Μπαλτά και Δούρο (ο τελευταίος ήταν ακόμα ισχυρό πρόσωπο στο ΥΠΠΟ), η θέση του Αλέξη Γρίβα στο Eurimages δεν υπήρχε λόγος να απειληθεί.

Ηταν κοινός τόπος ότι έκανε εξαιρετική δουλειά εξασφαλίζοντας χρήματα για τις ταινίες μας, ακόμα κι όταν αυτές (για διάφορους λόγους) δεν είχαν τη στήριξη του ΕΚΚ (π.χ. «Park» της Εξάρχου).

Αρα η απομάκρυνσή του από το Eurimages θα μπορούσε κάλλιστα να εκληφθεί ως υπακοή του Δ.Σ. του ΕΚΚ στις πιέσεις του ΥΠΠΟ. Γι’ αυτό και η ηγεσία του Κέντρου υπερασπιζόταν σε υψηλούς τόνους την αυτονομία της και αρνιόταν ότι υπάρχει θέμα Γρίβα. «Καμία πίεση δεν υπάρχει από το ΥΠΠΟ, εμείς αποφασίζουμε» δήλωνε πριν από τέσσερις μήνες ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚ, Γιάννης Λεοντάρης. «Το πρόβλημα Γρίβα και Εurimages δεν μας έχει καν απασχολήσει, δεν ξέρουμε άλλωστε και τις προθέσεις του ίδιου».

Φαίνεται όμως πως από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο το θέμα απασχόλησε το Δ.Σ. του ΕΚΚ. Εγιναν γνωστές και οι προθέσεις του ίδιου. Οτι θέλει, δηλαδή, να μείνει στη θέση του. Τελικά απομακρύνθηκε, λίγες μέρες μάλιστα μετά την έξοδο του Μπαλτά από το υπουργείο, ίσως για να αποσυνδεθεί το θέμα από πολιτικές πιέσεις.

Ο Αλέξης Γρίβας πιστεύει βέβαια ότι η απόφαση του Δ.Σ. ήταν αναμενόμενη, απόνερα της παλιάς ιστορίας. Ο Γιάννης Λεοντάρης πάλι δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν.» ότι απλώς «σε τέτοιες θέσεις και καλλιτεχνικές θητείες είναι φυσικό να κλείνουν κύκλοι και να εναλλάσσονται πρόσωπα και αισθητικές οπτικές» και ότι η απομάκρυνση Γρίβα δεν συνδέεται με την αποπομπή του από το Δ.Σ. του ΕΚΚ.

Το μόνο στοιχείο της υπόθεσης που δεν επιδέχεται ερωτήματα είναι το πρόσωπο που διαδέχεται τον Γρίβα. Ο Τίμων Κουλμάσης, εκτός από καλός σκηνοθέτης (κυρίως ντοκιμαντέρ), είναι κοσμοπολίτης και γνώστης των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών θεσμών και διαδικασιών.

Γεννημένος στη Γερμανία το 1961, ζει μόνιμα στη Γαλλία, αλλά πηγαινοέρχεται στην Ελλάδα (είναι και μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΚ). Εχει διδάξει σινεμά στη Γαλλία και έχει διατελέσει μέλος επιτροπών ενίσχυσης σεναρίων και ταινιών του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ο Αλέξης Γρίβας δέχτηκε να τον συνοδεύσει σε συνόδους του Εurimages (όχι μόνο τον Δεκέμβριο, αλλά και τον Μάρτιο του 2017 που η Ελλάδα, ως μέλος του working group του ταμείου, έχει βαρύνοντα λόγο στην επιλογή ταινιών), για να υπάρχει συνέχεια στην ελληνική εκπροσώπηση αλλά και γιατί έκρινε ότι έχει τα προσόντα να κάνει καλή δουλειά.

Μαζί με τον Αλέξη Γρίβα αλλάζει και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος στο Εurimages, Γιάννης Ηλιόπουλος.

ART - ΝΕΑ
Για μια καρέκλα
Είναι κάπως σαν τη Ραχήλ Μακρή και τη μεταγραφή της από τον Καμμένο στον Τσίπρα. Κάποιοι τη βρήκαν τρομερά αστεία υπόθεση, κάποιοι έπαθαν κατάθλιψη. Είναι όντως πολύ σοβαρό να σηκώνει τη σημαία της Αριστεράς...
Για μια καρέκλα
ART - ΝΕΑ
Ο Τορνατόρε, το Μediterraneo και το ΕΚΚ
Να λέμε δόξα τω θεώ που πρόκανε το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να εγκρίνει καμιά ταινία πριν βγει το 2014. Γιατί με τη λήξη της θητείας του Γρηγόρη Καραντινάκη στις 14 Ιανουαρίου, μέχρι να...
Ο Τορνατόρε, το Μediterraneo και το ΕΚΚ
ART - ΝΕΑ
Ρέντζο Πιάνο στη Σπάρτη και κλακέτα για το σινεμά
Το υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει μέρα που να μην παράγει ειδήσεις. Σε κάθε τομέα, από το Ελληνικό -βεβαίως βεβαίως- μέχρι το Φεστιβάλ Αθηνών και το Εθνικό Θέατρο. Ακόμα και σε τομείς όπου οι προηγούμενοι...
Ρέντζο Πιάνο στη Σπάρτη και κλακέτα για το σινεμά
ART - ΝΕΑ
Να μη χαθούν τα νέα κονδύλια για το Κέντρο Κινηματογράφου
Ηταν από τις λίγες, ευφρόσυνες ειδήσεις για το ελληνικό σινεμά η ψήφιση από τη Βουλή στις 6 Μαρτίου, με τροπολογία σε νόμο του ΥΠΠΟ, μιας νέας χρηματοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου απευθείας από...
Να μη χαθούν τα νέα κονδύλια για το Κέντρο Κινηματογράφου
ART - ΝΕΑ
Ο Βασίλης Βαφέας πρόεδρος του Δ.Σ.
Σε εποχές όπου το ελληνικό σινεμά στηρίζεται σε συμπαραγωγές, ο μοναδικός παραγωγός που βρήκε να διορίσει η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στο Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου έχει να κάνει σινεμά...
Ο Βασίλης Βαφέας πρόεδρος του Δ.Σ.
ART - ΝΕΑ
Σήμερα η κηδεία
Mε μεγάλη συγκίνηση θα αποχαιρετήσει σήμερα, στη 1.00 μ.μ., στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, ο κινηματογραφικός και πνευματικός κόσμος τον Κώστα Βρεττάκο, που έφυγε στα 80 του χρόνια. Η κηδεία του, όπως ίδιος...
Σήμερα η κηδεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας