• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.8°C / 3.4°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.5°C / 1.3°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 6.2°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.6°C / -2.1°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 0.7°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.6°C / -3.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 2.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 4.2°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.9°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  6 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  5 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.5°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.1°C / 1.5°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  2 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -1.2°C / 3.7°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.0°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.4°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  63%
ΕUROKINISSI

Δωρεά για να λειτουργήσουν ξανά ο «Απόλλωνας» και το «Αττικόν»

 • A-
 • A+

Στο πάρκινγκ αυτοκίνητα σε διαρκή ροή έπαιρναν κι άφηναν επισκέπτες όλων των ηλικιών. Ποδήλατα και καρότσια είχαν γεμίσει τους χώρους, νέοι γυμνάζονταν. Ο ήλιος έλουζε τα κτίρια του Ρέντζο Πιάνο. Στο ισόγειο, γύρω από τα άδεια -ακόμα- ράφια κόσμος απολάμβανε τη νέα στέγη της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Είναι καιρός πια που το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει μπει στη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης. Και προφανώς δεν υπάρχει ιδανικότερο μέρος για να μιλήσει κανείς για τον ρόλο των δωρεών.

Εκεί, στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη προσφορά που έγινε στον τομέα του πολιτισμού, οι άνθρωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έκαναν τον απολογισμό μιας ολόκληρης 20ετίας, ανέλυσαν το σκεπτικό με το οποίο χρηματοδοτούν δράσεις σε όλο τον κόσμο και ανακοίνωσαν τα επόμενα φιλόδοξα σχέδιά τους.

Μεταξύ αυτών, η μόλις εγκριθείσα δωρεά για την επαναλειτουργία του «Απόλλωνα» και του «Αττικόν», που καταστράφηκαν από εμπρηστικές επιθέσεις το 2012, αλλά και η συνέχιση της χρηματοδότησης δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων μέσα στο ΚΠΙΣΝ, ακόμα και μετά το πέρασμά του στο Ελληνικό Δημόσιο.

«Η 20ετής πορεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε πρώτη ανάγνωση αντικατοπτρίζει τις αναρίθμητες ανάγκες της κοινωνίας, παγκοσμίως. Για εμάς, ωστόσο, αποτυπώνει τις δυνατότητες και προοπτικές συνανθρώπων μας, για τις οποίες αξίζει να προσπαθούμε. Αισθανόμαστε υπερήφανοι που μετά από 20 χρόνια εξελίξαμε τον τρόπο δράσης, ενισχύσαμε πρωτοβουλίες, ανταποκριθήκαμε στις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως είναι η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε και στο μέλλον, βοηθώντας όσο περισσότερο μπορούμε να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος για να ζεις και να δημιουργείς», είπε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος.

«Είναι καλύτερο να δίνουμε κάτι παραπάνω και να μας θεωρήσουν χαζούς, παρά να φαινόμαστε αλαζόνες ή να αδικήσουμε κάποιον. Σε ό,τι αφορά το ΚΠΙΣΝ (αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος στο Ελληνικό Δημόσιο, συνολικού προϋπολογισμού €617 εκατομμυρίων), το οποίο ξεκίνησε προ κρίσης, δεν σας κρύβω ότι αρκετές φορές αναρωτηθήκαμε αν η χώρα αντέχει τόσο μεγάλο έργο.

»Ωστόσο, από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Ιουνίου νιώσαμε ότι κερδίσαμε το στοίχημα. Ο κόσμος το αγκάλιασε. Ο κόσμος έκρινε αν έπρεπε να γίνει το έργο. Το ΚΠΙΣΝ είναι έργο υπεράνω κομμάτων και κριτικής. Είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να συνεργαστούν και να λειτουργήσουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς».

Το Ιδρυμα, που ιδρύθηκε το 1996, χρονιά που ο Σταύρος Νιάρχος έφυγε από τη ζωή, συμπλήρωσε 20 χρόνια ανήσυχα, δημιουργικά, γενναιόδωρα, κατά τη διάρκεια των οποίων πάρθηκαν πρωτοβουλίες ενάντια στην κρίση (494 δωρεές ύψους 164 εκατ. ευρώ), φτιάχτηκαν προγράμματα για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων (57 δωρεές ύψους 38 εκατ. ευρώ), αποφασίστηκε η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ στο Φάληρο, βελτιώθηκε με τη συμβολή του η ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε 111 χώρες σε όλον τον πλανήτη.

Συνολικά έχουν διατεθεί 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω 3.646 δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε τέσσερις βασικούς τομείς:

■ Τέχνες και πολιτισμός: σχεδόν 387 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε 752 δωρεές με κύριους στρατηγικούς στόχους να διευρυνθεί η πρόσβαση του κοινού στις τέχνες, να προωθηθεί η ελληνική τέχνη σε παγκόσμιο επίπεδο, να ενθαρρυνθούν οι συνεργασίες μεταξύ φορέων και καλλιτεχνών, να ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί σήμερα.

■Παιδεία: 1.107 δωρεές (ύψους €484 εκατ.), μέσω των οποίων υλοποιούνται καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεμελιώνονται νέα, πρωτοποριακά εκπαιδευτικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό και δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης ικανοτήτων (προγράμματα capacity building) προς όφελος ποικίλων κοινωνικών ομάδων.

■ Υγεία και αθλητισμός: 672 δωρεές (ύψους €287 εκατ.), που έχουν στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

■ Κοινωνική πρόνοια: 1.115 δωρεές (ύψους €409 εκατ.), για τις ανάγκες των πλέον ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Αδιαμφισβήτητα, ναυαρχίδα της 20ετούς κοινωφελούς δράσης του Ιδρύματος είναι η δημιουργία του νέου τοπόσημου της Αθήνας και ενός από τα σημαντικότερα έργα πολιτισμού και παιδείας στη χώρα: του ΚΠΙΣΝ, συνολικής έκτασης 210.000 μ², στο οποίο μετακομίζουν οσονούπω η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Πρόσφατα του απονεμήθηκε η πλατινένια πιστοποίηση LEED (υψηλότερη δυνατή παγκόσμια διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ΚΠΙΣΝ δέχεται πάνω από 35.000 επισκέπτες κάθε εβδομάδα.

Βάσει μελέτης της Boston Consulting Group, η κατασκευή του πρόσθεσε 1,1 δισ. ευρώ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας (0,2% του ΑΕΠ ετησίως), συνεισφέροντας €57 εκατ. σε φορολογικά έσοδα. Βάσει της ίδιας μελέτης, η κατασκευή του δημιούργησε περισσότερες από 13.000 θέσεις εργασίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
«Αλσος» διά χειρός Σαββόπουλου
Η ανάγκη να υπάρχει ένας χώρος ψυχαγωγίας στο κέντρο της πρωτεύουσας οδήγησε τον δημοφιλή τραγουδοποιό Διονύση Σαββόπουλο στο Πεδίον του Αρεως, όπου μας προσκαλεί με σύνθημα «κήπος μέσα, κήπος έξω» και μας...
«Αλσος» διά χειρός Σαββόπουλου
ART - ΝΕΑ
Καταναλώνουν βιβλία, θέατρο, έντεχνη μουσική και... Μουσείο Ακρόπολης
Ποιο είναι το πολιτιστικό προφίλ των σύγχρονων Αθηναίων; Και μάλιστα σε εποχή οικονομικής κρίσης; Μη βιάζεστε να βγάλετε αρνητικά συμπεράσματα γιατί όπως φαίνεται βάζουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας τον...
Καταναλώνουν βιβλία, θέατρο, έντεχνη μουσική και... Μουσείο Ακρόπολης
ART - ΝΕΑ
Το αποτύπωμα ενός δολοφόνου στην ποπ κουλτούρα
Οχι, ο Τσαρλς Μάνσον δεν υπήρξε μόνο ένα πρόσωπο πάνω στο οποίο αποτυπώθηκε ο τρόμος, το βίαιο πέρασμα από την ξεγνοιασιά της δεκαετίας του '60 στην απόλυτη φρίκη. Ο διαβόητος Αμερικανός serial killer, που...
Το αποτύπωμα ενός δολοφόνου στην ποπ κουλτούρα
ΣΙΝΕΜΑ
Μένουν αποκαΐδια «Απόλλων» και «Αττικόν»
Είχαμε πιστέψει πως η αποκατάσταση των δύο κινηματογράφων «Απόλλων» και «Αττικόν» θα ήταν το πρώτο βήμα σε αυτή την πολυπόθητη αναγέννηση που τόση ανάγκη έχει το μαραζωμένο κέντρο της Αθήνας..
Μένουν αποκαΐδια «Απόλλων» και «Αττικόν»
ART - ΝΕΑ
Στο μυαλό του Ρέντσο Πιάνο
Στάση στην Αθήνα κάνει η εντυπωσιακή έκθεση με μακέτες των σπουδαιότερων έργων του πρωτοποριακού Ιταλού αρχιτέκτονα, από τον τερματικό σταθμό του διεθνούς αεροδρομίου στην Οσάκα μέχρι το μουσείο Whitney στη...
Στο μυαλό του Ρέντσο Πιάνο
ART - ΝΕΑ
H documenta με τα μάτια των Γάλλων
Οι εφημερίδες «Λιμπερασιόν» και «Μοντ», μετά τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», αποθεώνουν τη συνεργασία Κάσελ-Αθήνας και ξεναγούν τους αναγνώστες τους στη διεθνή διοργάνωση και στους εκθεσιακούς χώρους της, ΕΜΣΤ, Ωδείο...
H documenta με τα μάτια των Γάλλων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας