• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 24.5°C
  0 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 22.4°C
  0 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 21.2°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 21.4°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  0 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 20.6°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.6°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 16.5°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.0°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 24.3°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 24.8°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.5°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  47%

Luc Tuymans «Φλαμανδικό χωριό» (1995), Συλλογή M HKA

Δυναμική εκκίνηση για το ΕΜΣΤ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μην εκπλαγείτε αν το απόγευμα της Δευτέρας περνώντας από την Καλλιρρόης στο ύψος του ΦΙΞ πέσετε σε συνωστισμό. Αναμένεται το αδιαχώρητο από Eλληνες και ξένους καλλιτέχνες, διευθυντές και στελέχη μουσείων, συλλέκτες, υπουργούς, πρεσβευτές, αρχιτέκτονες...

Και φυσικά πλήθος κόσμου, που επί δεκαέξι χρόνια περιμένει υπομονετικά να δει το βιομηχανικό κτίριο να λειτουργεί ως Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της χώρας.

Στις 7 το απόγευμα εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα - Αμβέρσα» σηματοδοτώντας τη μερική λειτουργία του κτιρίου.

Οι επισκέπτες έως τα οριστικά εγκαίνια (φθινόπωρο 2017) θα έχουν πρόσβαση στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων, σε περίπου 4.000 τ.μ. από τα 20.000 του κτιρίου.

Εκεί, ωστόσο, θα χτυπάει η καρδιά του και στο μέλλον, ακόμα και όταν έχουν εκτεθεί οι μόνιμες συλλογές. Γιατί το συγκεκριμένο τμήμα θα φέρει το βάρος της εξωστρέφειας φιλοξενώντας τις εναλλασσόμενες εκθέσεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού και ενδιαφέροντος.

Αυτές τις μέρες η έκφραση «οργασμός δουλειάς» μοιάζει κοινοτοπία για στελέχη και εργαζόμενους στο ΕΜΣΤ. Ολοι τρέχουν για να ολοκληρωθεί το στήσιμο της έκθεσης, μέχρι τις τελευταίες λεπτομέρειες όπως η ανάρτηση των μπάνερ, ο περιστασιακός εξωτερικός φωτισμός ή οι κτιριακές ανάγκες λειτουργικού χαρακτήρα.

«Ελπίζουμε να έρθει πολύς κόσμος. Η ανοιχτή πρόσκληση είναι ένδειξη ότι το ΕΣΜΤ ανήκει στον κόσμο, στο κοινό, στον δήμο. Είναι μια γιορτή εκκίνησης.

Τα εγκαίνια θα γίνουν χωρίς επισημότητα, δημοσιότητα και τελετουργικό. Πρόθεσή μας είναι να ανακοινώσουμε ότι ανοίγουμε χωρίς αποκλεισμούς», λέει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Κοσκινά, διευθύντρια του ΕΣΜΤ. «Υπάρχει μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος από το ευρύ κοινό. Το κτίριο είναι δημόσιο και ο κόσμος περιμένει πολλά χρόνια να το επισκεφθεί.

Η πρόσκληση λοιπόν είναι ανοιχτή, διότι μετά από τόση υπομονή, δεν έχουμε τη λογική εσείς μπαίνετε, εσείς δεν μπαίνετε. Ολα έχουν τη σημειολογία τους. Με τα εγκαίνια της έκθεσης έχουμε την επαναλειτουργία της δράσης των περιοδικών εκθέσεων, που είχε διακοπεί, και ταυτόχρονα την έναρξη της λειτουργίας του κτιρίου. Δεν είναι στο σύνολό του, γιατί δεν υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις.

Ωστόσο είναι στρατηγική θέση μας να ανοίξουμε το κτίριο, για να μην είναι πλέον αδρανές. Θεωρούμε υποχρέωση και καθήκον μας να λειτουργήσει, τουλάχιστον, ένα τμήμα του που πληροί τις προϋποθέσεις.

Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας για να πετύχουμε κάποια πράγματα. Και πρέπει να πω ότι έχουμε τη συμπαράσταση του υπουργείου Πολιτισμού. Μας βοήθησε στα κενά της στελέχωσης, έστω με αποσπάσεις, και στις οικονομικές εκκρεμότητες, που παλιά ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν είχαμε φανταστεί».

Οι επισκέπτες θα κινούνται στο υπόγειο, στο ισόγειο, στον ημιώροφο και στον πρώτο όροφο. Για τους υπόλοιπους χώρους θα χρειαστεί υπομονή τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Η περιοδική έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα - Αμβέρσα» είναι συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA) και γίνεται σε συν-επιμέλεια των δύο διευθυντών, Bart De Baere και Κατερίνας Κοσκινά, ενώ εντάσσεται στον γενικότερο προγραμματισμό «Το ΕΜΣΤ στον κόσμο».

Πρόκειται για έκθεση σύγχρονης τέχνης, έναν θεωρητικό και οπτικό διάλογο βασισμένο σε περισσότερα από 70 έργα Ελλήνων και Φλαμανδών καλλιτεχνών από τις συλλογές των μουσείων. Διαρθρώνεται σε 22 θεματικές με έργα ζωγραφικής, γλυπτά, βίντεο, φιλμ, φωτογραφίες και τον Απρίλιο θα μεταφερθεί στο Βέλγιο.

«Η έκθεση εγκαινιάζει τις συνέργειές μας με άλλα μουσεία και ανοίγει με τον διάλογο που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με της Αμβέρσας που βρίσκεται στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Εχουν κοινή πρακτική με εμάς αν κι έχουν καταφέρει πολύ περισσότερα. Είναι επιλογή μας πώς και με ποιους θέλουμε να κινηθούμε» λέει η Κατερίνα Κοσκινά. Για τον τίτλο εξηγεί:

«Η ιδέα ξεκίνησε ως αποτέλεσμα της αγωνίας που μοιράζεσαι με κάποιον φίλο, ως διάλογος που ξεκίνησε ανάμεσά μας με τον Μπαρτ. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο ΕΣΜΤ και σε άλλους οργανισμούς που έχουν αντίστοιχους στόχους» και καταλήγει δίνοντας το στίγμα της έκθεσης:

Η αναγκαιότητα του διαλόγου πέρα από την επικοινωνία είναι και μια απάντηση. Ο διάλογος είναι το αντίδοτο στη βία, το πιο δημοκρατικό μέσο, η βάση του ανθρώπινου πολιτισμού και, επειδή φέρουμε στη συλλογική μνήμη μας τους Σωκρατικούς διαλόγους, ακολουθούμε την πρακτική τους που είναι η πεμπτουσία του πολιτισμού μας

Προς το παρόν οι επισκέπτες δεν θα απολαμβάνουν τον καφέ τους, καθώς τα αναψυκτήρια δεν θα λειτουργούν, αφού δεν έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Ωστόσο θα είναι ανοιχτό το πωλητήριο και με τιμές για όλα τα βαλάντια.

 Διάρκεια έως 29/1/2017. Είσοδος από την οδό Καλλιρρόης. Εισιτήριο 5 ευρώ, μειωμένο 3 και πολλά εκπτωτικά. Λειτουργία Τρίτη έως Κυριακή 11.00 π.μ.- 7.00 μ.μ., Πέμπτη έως τις 10.00 μ.μ. Τηλ.: 211-1019002

  

ART - ΝΕΑ
Τα έργα ήρθαν, η διευθύντρια φεύγει;
Στο παρά πέντε της λήξης της θητείας της η Κατερίνα Κοσκινά παρουσίασε τα καινούργια αποκτήματα του οργανισμού και περιμένει το πράσινο φως από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Η Μπουμπουλίνας τηρεί...
Τα έργα ήρθαν, η διευθύντρια φεύγει;
ART - ΝΕΑ
Πνοή τέχνης σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια
Ενα φιλόδοξο φεστιβάλ με τη σφραγίδα της Ελένης Βαροπούλου, που περιλαμβάνει σύγχρονη εικαστική δημιουργία, πρωτότυπες συνθέσεις αφιερωμένες στον Ιάννη Ξενάκη, καλλιτεχνικά εργαστήρια, θα φιλοξενηθεί σε παλιά...
Πνοή τέχνης σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια
ART - ΝΕΑ
«Θεϊκοί διάλογοι» αρχαίας και μοντέρνας τέχνης
Οι «Θεϊκοί διάλογοι» που συντελούνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, είναι έκθεση υψηλών προδιαγραφών σαν εκείνες που διοργανώνονται σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και σε κάνουν να νιώθεις ευτυχής για την...
«Θεϊκοί διάλογοι» αρχαίας και μοντέρνας τέχνης
ART - ΝΕΑ
Το βραβείο ΔΕΣΤΕ ενηλικιώνεται
Περισσότερες από τρεις δεκαετίες το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ δραστηριοποιείται σε εκθέσεις που επικεντρώνονται γύρω από τη συλλογή του ιδρυτή και προέδρου του, Δάκη Ιωάννου, με σταθερό προσανατολισμό την ανάδειξη της...
Το βραβείο ΔΕΣΤΕ ενηλικιώνεται
ART - ΝΕΑ
Τα μυστικά των ειδωλίων
Με την έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία: 5.000 χρόνια πριν» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει τα 30ά γενέθλιά του. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στους χώρους του μουσείου (Νοέμβριος 2016 - Μάρτιος 2017) και θα...
Τα μυστικά των ειδωλίων
ART - ΝΕΑ
Ανοίγει... μερικώς, με περιοδικές εκθέσεις
Από τα τέλη Οκτωβρίου, συνεργασίες με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας και με την documenta θα γεμίσουν το πολύπαθο ΦΙΞ με έργα τέχνης και κόσμο. Ωστόσο ολόκληρο, κανονικά και με τις μόνιμες συλλογές,...
Ανοίγει... μερικώς, με περιοδικές εκθέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας