• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.2°C / 20.7°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.2°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 13.0°C / 19.9°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.8°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 13.5°C / 19.9°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.4°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 17.5°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  63%

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Restart στο Μεταξουργείο

 • A-
 • A+

Η Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται από το 2010 σε ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Αθήνας, το νεοκλασικό του Δανού αρχιτέκτονα Χάνσεν, το οποίο λειτούργησε ως εργοστάσιο μεταξιού πριν ανακαινιστεί ριζικά.

Διαθέτει, επίσης, μια πλουσιότατα συλλογή, περίπου 3.000 έργων ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα. Κι όμως, δεν κατάφερε να αποκτήσει την προσοχή που της αξίζει στο Μεταξουργείο, μια περιοχή όπου ο πολιτισμός συναντά το underground...

Φαίνεται όμως πως ήρθε η ώρα για μια συντονισμένη επανεκκίνηση, προκειμένου η Δημοτική Πινακοθήκη να γίνει «σημείο αναφοράς στη ζωή της πόλης», όπως τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με στόχο «να αποκτήσει την ακτινοβολία και τη σημασία που αρμόζει στην Πινακοθήκη μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας».

Παρότι τα οικονομικά μέσα είναι ελάχιστα, επιχειρείται εξωστρέφεια. Με την εποπτεία και την εμπειρία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Ντένη Ζαχαρόπουλου έχει καταρτιστεί ένα ενδιαφέρον εκθεσιακό πρόγραμμα.

Από αυτό το φθινόπωρο μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, οργανώνονται εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενεργοποιούνται συνεργασίες με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων είναι προσιτή και ανοιχτή σε όλες και όλους. Φιλότεχνους και καλλιτέχνες, στα παιδιά και τους νέους, κατοίκους αλλά και επισκέπτες της πόλης», δηλώνει ο Γ. Καμίνης.

Το πρόγραμμα:

■ Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου παρουσιάζεται η έκθεση «Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης - Ενα άλλο Τριάντα στη ζωγραφική» για τον σπουδαίο αλλά παραγνωρισμένο ζωγράφο του Μεσοπολέμου.

Η έκθεση «τιμά τον πιο θεληματικό άσημο από τους σημαίνοντες και τον πιο σημαίνοντα από όσους ακριβώς μια Ελλάδα της επισημότητας, του κομφορμισμού και των παρασημοφορήσεων αγνόησε συστηματικά», σύμφωνα με τον επιμελητή της Ντένη Ζαχαρόπουλο. «Με τον Τριανταφυλλίδη η τέχνη αποκτά όλο το κοινωνικό της περιεχόμενο απεκδυόμενη κάθε ηθογραφία, φλυαρία, σχόλιο, κουτσομπολιό ή διακόσμηση».

■ Εκθεση φωτογραφίας «Ανιχνεύσεις, φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία ζωής», σε συνεργασία με την Ουγγρική Ακαδημία Τεχνών και την Πρεσβεία της Ουγγαρίας. Ελληνες και Ούγγροι καλλιτέχνες επεξεργάζονται ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό με θέμα τη ζωή των Ελλήνων της Ουγγαρίας και ουγγρικών οικογενειών παρεμβάλλοντας στο ντοκουμέντο τη μυθοπλασία, την κινούμενη εικόνα στη φωτογραφία (19/10-8/1).

■ Προχωρά η αναβάθμιση της Συλλογής της Πινακοθήκης με τη δημιουργία νέων και σύγχρονων χώρων και υποδομής για την αποθήκευση και συντήρηση των έργων, όπως και την τεκμηρίωση και φωτογράφισή τους. Αρχίζει συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών προκειμένου όλη αυτή η διεργασία να είναι και γόνιμο εκπαιδευτικό γεγονός για τους φοιτητές. Επιλεγμένα αριστουργήματα της Μόνιμης Συλλογής θα παρουσιάζονται από τις 25 Οκτωβρίου.

■ «91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού» από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσολογγίου θα φιλοξενηθούν από 8/11 έως 8/1. Επιμέλεια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη.

■ Στην πλατεία Αυδή έχει ξεκινήσει το ερευνητικό πρόγραμμα «City Circles», σε συνεργασία με την Design Academie Eindhoven (Ολλανδία). Πρόκειται για χαρτογράφηση της περιοχής και εκπόνηση μελετών και προτάσεων σχετικά με τον βιομηχανικό και αστικό σχεδιασμό της πόλης και τη σχέση με τη ζωή των κατοίκων. Συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με την παρουσία σημαντικών καλλιτεχνών και σχεδιαστών από την Ολλανδία.

Οι προτάσεις και τα πρωτότυπα που θα δημιουργηθούν στη διάρκεια των συναντήσεων θα παρουσιαστούν τον Ιανουάριο του 2017.

■ Εκθεση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος με τίτλο «1950 – 1974, Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση» (24/1–12/3).

■ Εργαστήριο με 50 συμμετέχοντες, μέλη του ICOM, με θέμα «Τα μουσεία πόλεως και η μετανάστευση» (6– 8/2).

■ «Maria Lassnig: Το μέλλον επινοείται με θραύσματα του παρελθόντος», μια έκθεση αφιερωμένη στην κορυφαία Αυστριακή εικαστικό, με τη συνεργασία του Peter Pakesh, διευθυντή του Ινστιτούτου Maria Lassnig της Βιέννης (31/3–16/7).

■ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Σχολής Αρχιτεκτονικής & Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πάτρας, υπό τους καθηγητές αρχιτέκτονες-πολεοδόμους Γ. Πανέτσο και Γ. Αίσωπο. Συνολικά 12 φοιτητές θα εγκατασταθούν στη βιβλιοθήκη της Πινακοθήκης για να εργαστούν όλο τον χρόνο, στο θέμα του μεταπτυχιακού «Μεσογειακές προοπτικές της πόλης – Αθήνα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Moυσείο Ιόλα η μυθική βίλα του
Στις 8 Ιουνίου συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα κι ενώ οι Sotheby's προχωρούν σε δημοπρασία της περίφημης συλλογής του, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής θα ανακοινώσει την αγορά και...
Moυσείο Ιόλα η μυθική βίλα του
ART - ΝΕΑ
Ουτοπικές ιστορίες για το μέλλον των πόλεων
Πώς θα είναι στο μέλλον το τοπίο όπου θα κατοικούμε; Πρωτότυπες εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικά σχέδια, μακέτες, που πλάθουν νέα τεχνο-φυσικά περιβάλλοντα, δίκτυα και υποδομές περιλαμβάνει η έκθεση της Στέγης του...
Ουτοπικές ιστορίες για το μέλλον των πόλεων
ART - ΝΕΑ
Ο ζωγράφος που σχεδίαζε με το χρώμα
Πληθωρικός και χαρισματικός ζωγράφος του χρώματος και των γυναικών, αγαπητός δάσκαλος, καλλιτέχνης που πίστευε ότι το έργο τέχνης πρέπει να μπει σε κάθε σπίτι μέσω της χαρακτικής, ο Δημήτρης Μυταράς άφησε την...
Ο ζωγράφος που σχεδίαζε με το χρώμα
ART - ΝΕΑ
Ενας υπόγειος χώρος πολιτισμού
Ο νέος εμβληματικός χώρος πολιτισμού, μεγάλης αισθητικής και λειτουργικής αξίας, βρίσκεται στο πρώτο υπόγειο του κτιρίου του Ωδείου. Εχει συνολική επιφάνεια 1.800 τ.μ. και επεκτείνεται σε ένα εξαιρετικό αίθριο...
Ενας υπόγειος χώρος πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Γλυπτά με ανθρώπινη ψυχή
Συνολικά 115 έργα από την πρώιμη ζωγραφική έως τις τελευταίες φωτοκινητικές κατασκευές του πρωτοποριακού καλλιτέχνη περιλαμβάνει η έκθεση, που καλύπτει μια πορεία 80 ετών γεμάτη ενθουσιασμό και αφοσίωση στην...
Γλυπτά με ανθρώπινη ψυχή
ART - ΝΕΑ
Ανοίγει το «μικρό» Μητροπολιτικό
Στην οδό Μάντισον 945 του Μανχάταν δεν περνάει απαρατήρητο το εντυπωσιακό, γεωμετρικό κτίριο από μπετόν και πέτρα, έργο του ουγγρικής καταγωγής αρχιτέκτονα Μαρσέλ Μπρόιερ (1937-1990), σπουδαίου εκπροσώπου της...
Ανοίγει το «μικρό» Μητροπολιτικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας