• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 22.9°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 19.3°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.4°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.1°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 19.0°C
  2 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 22.9°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 24.2°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 22.9°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 20.6°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  78%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 18.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.8°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.1°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.3°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  0 BF
  96%

Η Κατερίνα Κοσκινά

© Menelaos Myrillas

Ανοίγει... μερικώς, με περιοδικές εκθέσεις

 • A-
 • A+

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Μετά από 16 χρόνια αναμονής, το κοινό, ελληνικό και διεθνές, θα περάσει το κατώφλι του ανακαινισμένου βιομηχανικού κτιρίου του ΦΙΞ στις 31 Οκτωβρίου για την έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα - Αμβέρσα».

Θα φιλοξενηθεί στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της λειτουργίας του, έστω και μερικώς. Ολόκληρο το κτίριο με τη μόνιμη συλλογή τοποθετημένη αναμένεται για το φθινόπωρο του 2017.

«Ελπίζουμε ότι στη χειρότερη περίπτωση όλα τα φώτα του κτιρίου θα ανάψουν μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή. Ουσιαστικά η λειτουργία του όμως ξεκινάει στις 31 Οκτωβρίου του 2016», είπε χθες η διευθύντριά του, Κατερίνα Κοσκινά.

Παρόντες στην πρώτη ουσιαστική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γεώργιος Παπαναστασίου, καλλιτέχνες, συνεργάτες και οι διευθυντές του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (Μ ΗΚΑ), Μπαρτ ντε Μπάερ, και της documenta 14, Ανταμ Σίμτσικ.

«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η διαδρομή, η προετοιμασία, το ταξίδι. Η μια λογική θα ήταν να περιμένουμε και να ακολουθήσουμε τον χρόνο των εγκρίσεων, τη γραφειοκρατία...

»Δεν βλέπω όμως τον λόγο να καθόμαστε άλλους πέντε, οκτώ, δέκα μήνες για να κόψουμε την κορδέλα, από τη στιγμή που το κτίριο έχει τον εξοπλισμό για να λειτουργήσει τον χώρο των περιοδικών εκθέσεων», είπε η Κατερίνα Κοσκινά.

Παρουσίασε το πρόγραμμα των δράσεων που θα φέρουν το πλατύ κοινό στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων, που εκτείνονται από το υπόγειο και το ισόγειο έως τον ημιώροφο και τον πρώτο όροφο. Για να την επίσκεψη όμως στον δεύτερο και στον τρίτο, όπου θα εκτεθεί η μόνιμη συλλογή, θα πρέπει να περιμένουμε.

Κομβικό σημείο για την οριστική λειτουργία του ΕΜΣΤ είναι η δωρεά των τριών εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που αφορά τον εξοπλισμό και εργασίες κατασκευής. Ενώ είχε εγκριθεί, αποσύρθηκε στο τέλος του 2015 καθώς δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα, ενώ απαράβατος όρος ήταν η συνολική λειτουργία του μουσείου.

Οπως είπαν ο Γιώργος Παπαναστασίου και η Κατερίνα Κοσκινά, «οι σχέσεις είναι εξαιρετικές», ενώ ζητήθηκε από το Ιδρυμα η εκταμίευση μέρους της δωρεάς για τη διοργάνωση των περιοδικών εκθέσεων.

Για την οριστική λειτουργία του απαιτείται στελέχωση 90-95 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ. Προς το παρόν έχουν εξασφαλιστεί τα μισά με αποσπάσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και άλλα υπουργεία.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς χαρακτήρισε το κτίριο «κόσμημα που έμενε κλειστό για χρόνια. Σήμερα ανοίγει σ' ένα κοινό όπως εσείς αλλά και ευρύτερα» είπε και καλωσόρισε «τους φίλους από το εξωτερικό», εννοώντας τόσο τους διοργανωτές της documenda όσο και τους Βέλγους, με τους οποίους διοργανώνεται η πρώτη μεγάλη περιοδική έκθεση εντός του άδειου μέχρι σήμερα κελύφους της Συγγρού.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της περιόδου 2015-2016 και οι δράσεις για το επόμενο διάστημα. Σχετικά με τα οικονομικά, σημαντικό ρόλο έπαιξε η έκτακτη επιχορήγηση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο εγκρίθηκε και με την εκταμίευση της πρώτης δόσης καλύφθηκαν χρέη από τα προηγούμενα χρόνια.

Ο προϋπολογισμός για πέρυσι και φέτος ήταν 400.000, ενώ για το 2017 «θα είναι διαφορετικός», είπε η διευθύντρια, αποφεύγοντας να δώσει το ύψος του. Ερωτηθείς ο υπουργός είπε «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε». Οι εκπρόσωποι πάντως του ΕΜΣΤ αναφέρθηκαν στη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

 ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

■ Αύριο και την Κυριακή παρουσιάζεται η πρώιμη δουλειά της διεθνούς χορογράφου Τρίσα Μπράουν, σε συνεργασία με τη Στέγη.

■ Το διάστημα 30/11/16 - 1/1/17 το ΕΜΣΤ θα συμμετάσχει με εμβληματικά έργα του στην έκθεση «Genii loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» μαζί με την Εθνική Πινακοθήκη και το ΚΜΣΤ, στο Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης.

■ Η έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα - Αμβέρσα», συμπαραγωγή με το Μουσείο της Αμβέρσας (συνεπιμέλεια Μπαρτ ντε Μπάερ-Κατερίνας Κοσκινά), περιλαμβάνει 70 έργα από τις μόνιμες συλλογές των δύο μουσείων σε 22 ενότητες.

«Η ανάγκη του διαλόγου σήμερα είναι σημαντική. Κατά κάποιο τρόπο ο Βορράς της Ευρώπης συναντιέται με τον Νότο με αυτή την έκθεση.

Η Φλάνδρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη τέχνη και από την Αθήνα ξεκίνησαν οι τέχνες» είπε ο Ντε Μπάερ και πρόσθεσε: «Ο τρόπος που η χώρα σας αντιμετώπισε την κρίση του προσφυγικού ήταν σπουδαία σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι καλλιτέχνες είπαν ότι η Ελλάδα είναι το μέλλον. Το σύστημα θα καταρρεύσει και στην Ελλάδα υπάρχει πιο φιλικό, πιο οικείο κλίμα, γι' αυτό θα αποτελέσει το μέλλον».

Αναλυτικά οι δράσεις στον καινούργιο ιστότοπο του ΕΜΣΤ.

 ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ ⫸  ⫷ 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Τα έργα ήρθαν, η διευθύντρια φεύγει;
Στο παρά πέντε της λήξης της θητείας της η Κατερίνα Κοσκινά παρουσίασε τα καινούργια αποκτήματα του οργανισμού και περιμένει το πράσινο φως από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Η Μπουμπουλίνας τηρεί...
Τα έργα ήρθαν, η διευθύντρια φεύγει;
ART - ΝΕΑ
Πνοή τέχνης σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια
Ενα φιλόδοξο φεστιβάλ με τη σφραγίδα της Ελένης Βαροπούλου, που περιλαμβάνει σύγχρονη εικαστική δημιουργία, πρωτότυπες συνθέσεις αφιερωμένες στον Ιάννη Ξενάκη, καλλιτεχνικά εργαστήρια, θα φιλοξενηθεί σε παλιά...
Πνοή τέχνης σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια
ART - ΝΕΑ
«Θεϊκοί διάλογοι» αρχαίας και μοντέρνας τέχνης
Οι «Θεϊκοί διάλογοι» που συντελούνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, είναι έκθεση υψηλών προδιαγραφών σαν εκείνες που διοργανώνονται σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και σε κάνουν να νιώθεις ευτυχής για την...
«Θεϊκοί διάλογοι» αρχαίας και μοντέρνας τέχνης
ART - ΝΕΑ
Το βραβείο ΔΕΣΤΕ ενηλικιώνεται
Περισσότερες από τρεις δεκαετίες το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ δραστηριοποιείται σε εκθέσεις που επικεντρώνονται γύρω από τη συλλογή του ιδρυτή και προέδρου του, Δάκη Ιωάννου, με σταθερό προσανατολισμό την ανάδειξη της...
Το βραβείο ΔΕΣΤΕ ενηλικιώνεται
ART - ΝΕΑ
Δυναμική εκκίνηση για το ΕΜΣΤ
Επιτέλους, έπειτα από 16 χρόνια υπομονής και προσμονής, το βιομηχανικό κτίριο του ΦΙΞ λειτουργεί ως μουσείο. Τη Δευτέρα ανοίγει τις πύλες του στο κοινό με μια περιοδική έκθεση και ταυτόχρονα εγκαινιάζει τη...
Δυναμική εκκίνηση για το ΕΜΣΤ
ART - ΝΕΑ
Τα μυστικά των ειδωλίων
Με την έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία: 5.000 χρόνια πριν» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει τα 30ά γενέθλιά του. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στους χώρους του μουσείου (Νοέμβριος 2016 - Μάρτιος 2017) και θα...
Τα μυστικά των ειδωλίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας